Great Things TO'VE Done

MY TOOVS 0 views 0 comments 0 TOOVS shared

Ruïne Kasteel Nuwendoorn Shared by 3 TOOVERS

de 'toegangspoort'
Country:
Netherlands
Place:
Krabbendam , N 52°44'-W 4°42'
Time:
16 March 2007, 23:00
Done by:
Frank
TOOVS similar and nearby:
318 TOOVS

Next TOOV:

5 images | 0 video's

ABOUT THIS TOOV

De Westfriese Zeedijk begint zo’n 14 kilometer ten noorden van Alkmaar. Het dijkje is een onderdeel van de Westfriese Omringdijk en dateert uit de periode van de grote drooglegging. Een tijd waarin de weg werd geëffend naar de periode die wij ons graag herinneren als ‘de Gouden Eeuw’. Het dijkje lijkt in niets op haar, iets meer naar het westen gelegen, opvolger de,Hondsbossche Zeewering. Waar deze basaltbetonnen reus een kaarsrechte kustlijn vormt is het verloop van de Westfriese Zeedijk eerder bochtig te noemen. Zij meanderend als het ware door het vlakke polderland en haar wegdek oefent dan ook een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit op motorrijders met eelt op de knieën.
Een karakteristiek voorbeeld van het Noordhollandse polderlandschap is te bezichtigen vanaf deze dijk bij het plaatsje Krabbendam. Aan weerszijden van de dijk uitgestrekte akkers en weilanden met daarin een enkele boerderij en in de nabije verte dorpjes als Burgerbrug en Eenigenburg. Het uitzicht is dermate kalmerend dat notoire grootstedelingen er , vaak al na enige minuten, onrustig van worden.
Wie de omgeving echter goed in zich opneemt ontwaart, kijkend in noord-oostelijke richting, een kleine landschappelijke afwijking. Temidden van de weilanden ligt daar namelijk een soort bosje. Het stelt weinig voor en er komt dan ook, afgezien van een enkele ‘local’ die er zijn hond uitlaat, bijna niemand. Toch is op deze plek, lang geleden, en op een manier die allesbehalve rustig of vredig is te noemen, geschiedenis geschreven. Iedere meter in de richting van dit bosje is een stap terug in de tijd en daarmee de moeite van het afleggen meer dan waard.
Toen ik er voor de eerste keer bij toeval terecht kwam, werd mijn oog vooral getroffen door een afdakje waaronder zich, bij nadere beschouwing, een heuse waterput bleek te bevinden. Deze put is te bereiken via een hoekig labyrint van baksteen en beton waarvan de herkomst mij destijds volkomen onduidelijk was. Pas bij het verlaten van het bosje trof ik een onbeduidend infobordje met daarop een boodschap die grotendeels aan mijn aandacht ontsnapte. Wel herinnerde ik me bij thuiskomst nog vaag de naam Floris V maar veel belang hechtte ik hier niet aan. Het leek me uitgesloten dat hier, op luttele kilometers van de plek waar ik het grootste deel van mijn leven heb doorgebracht, ooit iets van historisch belang had gestaan.
Als dit wél het geval was zou dit immers een toeristische attractie van formaat zijn en ik was op mijn weg zelfs niet de geringste verwijzing tegengekomen. Bovendien dateert de Westfriese Zeedijk van drie eeuwen ná Floris V en het bouwen van een kasteel ‘op het wad’ leek (en lijkt) mij een tamelijk kansloze onderneming.
Jaren later wist een belezen senior uit het nabijgelegen Warmenhuizen mij te vertellen dat dit kasteel weldegelijk heeft bestaan, temidden van het wad én in de dertiende eeuw. Zonder het te weten bleek ik te hebben rondgelopen op de ruïnes van ‘Kasteel Nuwendoorn’. Gebouwd rond 1285 op last van, jawel, Floris V, ‘der Keerlen God’ in hoogsteigen persoon. De locatie moet destijds van enorm strategisch belang zijn geweest. (volgens geschiedschrijver Melis Stoke was ‘Nuwendoorn’ toen zelfs de sterkste van al Hollands burchten) Van hieruit had Floris immers een open verbinding met de zee alwaar hij graag ‘rovertje’ speelde om de kas wat aan te vullen.
Waardoor deze indrukwekkende dwangburcht uiteindelijk van de kaart is geveegd is niet helemaal duidelijk. Kastelen werden in die dagen nu eenmaal met enige regelmaat platgegooid en weer opgebouwd. Waarschijnlijk is het de zee geweest die, na het overlijden van Graaf Floris, terugnam wat hij van haar had afgepakt. Wat rest zijn de fundamenten. De originele bakstenen zijn, bij lage waterstand, ook nu nog te zien in de waterput. Meer van deze stenen zijn te vinden in Warmenhuizen. De resten van de donjon (de hoofdtoren van het kasteel) zijn, in de achttiende eeuw, vrijwel zeker gebruikt als bouwmateriaal voor de toren van de oude Ursulakerk in deze gemeente.

Misschien wel het meest bijzondere aan Kasteel Nuwendoorn is dat het eeuwenlang niet heeft bestaan. Deze ‘broer’ van het Muiderslot en Kasteel Radboud (ook creaties van Floris) is zo’n vijf tot zeshonderd jaar totaal vergeten geweest. Pas in 1948 stuitte een boer, tijdens het ploegen van zijn land, op de ondergrondse resten.
De naam van deze landbouwer was Biersteker en het stuk land waar hij zijn onwaarschijnlijke vondst deed staat bij de plaatselijke bevolking al eeuwenlang (tot de dag van vandaag) bekend als.... ‘de Nieuwe Deuren’.


COMMENTS (1)

You can place a comment anonymously or login

Anonymous says

8-06-2008 | 18:38

Goed verhaal, met plezier gelezen.

Post a comment

INTERACT WITH THIS TOOV

THIS TOOV

Added on:
22 March 2007
Comments:
1
Views:
5657
Rating:
stars4
Tags:
Geschiedenis frankslist ruine kasteel
Channels:
Culture
Shared by:
3 TOOVERS
318 TOOVS similar and nearby

Sign up | About TOOVS | Help | Terms & Privacy | Top of page Copyright © 2007 TOOVS ™