Great Things TO'VE Done

MY TOOVS 0 views 0 comments 0 TOOVS shared

Radio Kootwijk Shared by 3 TOOVERS

Radio Kootwijk
Country:
Netherlands
Place:
Radio Kootwijk , N 52°10'-W 5°49'
Time:
February, 2007
Done by:
Frank
TOOVS similar and nearby:
326 TOOVS

Next TOOV:

4 images | 1 video's

ABOUT THIS TOOV

Ik ben graag op de Veluwe en kom er dan ook regelmatig.
Traditiegetrouw brengen wij er, zonder de kinderen maar met goede vrienden, het laatste weekend van februari door in een gelegenheid met een hoog ‘Herberg’ gehalte.
Op weg naar deze locatie, die ik om volstrekt egoïstische redenen niet nader zal beschrijven, mijden wij snelwegen. Het ware onthaasten dient immers te beginnen bij aanvang van de reis en een met stinkend blik volgeprakte A1 draagt hier zeker niet toe bij. Omdat wij geen haast hebben en lekker willen doorrijden ‘doen’ wij de N302.
Deze begint in Hoorn en eindigt, merkwaardig abrupt, bij het plaatsje Kootwijk waar je vervolgens zo’n beetje doorheen keutelt. Je passeert een drietal ‘boerderettes’ en een schilderachtig kerkje en bereid je voor op een dorpscentrum waar de kleinste onoplettendheid kan leiden tot het nemen van een verkeerde afslag. Dat centrum echter komt er niet en afslaan, in welke richting dan ook, behoort niet tot de mogelijkheden.
Na de kerk is er bos, bos en nog meer bos tot aan de volgende provinciale weg.
Er is dus iets vreemds met Kootwijk. De naam is veel groter dan de plaats.
In dit opzicht doet het een beetje denken aan bijvoorbeeld Waterloo, Verdun en Heiligerlee. Namen die niet zozeer refereren aan een plaats, als wel aan een gebeurtenis die daar ooit plaatsvond. De veldslag moest tenslotte toch een naam hebben. Nu is Kootwijk, naar mijn weten, nooit het toneel geweest van bloedige schermutselingen. Het dorpje zélf is dan ook niet van belang en dankt haar naam, geheel in stijl, aan ‘dingen’ in de buurt die toch een naam moesten hebben.
Allereerst is er het ‘Kootwijkerzand’. De grootste zandverstuiving van Europa en ooit het decor van het surrealistische ‘Herenleed’ van Cherry Duyns en Armando.
Voor liefhebbers van natuur en bizarre landschappen is een bezoek aan deze woestenij eigenlijk wel een ‘must’.
Na een nacht vol diepe bespiegeling besprenkeld met wijnen van toenemende koppigheid lag een verfrissende wandeling nogal voor de hand en dit plan vond dan ook algemene bijval. Ook over de bestemming, het zojuist genoemde Kootwijkerzand, waren we het snel eens,
Vanuit Kootwijk vertrokken wij in zuidelijke richting en, stevig doorstappend, bevonden wij ons al vrij snel aan de rand van dit indrukwekkende gebied. Hoewel ik er al vaker ben geweest werd ik ook nu weer overvallen door een plezierig gevoel van nietigheid. Dwalend door deze woeste leegte worden ‘de dagelijkse beslommeringen’ onvermijdelijk teruggebracht tot onnozele proporties.
Gesterkt door deze louterende ervaring besloten wij ons pad te verleggen naar het oosten. In die richting namelijk, bevind zich iets bijzonders. Iets wat de naam Kootwijk definitief een plaats in de geschiedenis heeft bezorgd.
Via een variëteit aan landschappen belandden wij aan een bosrand die uitzicht bood op een enigszins desolate vlakte vol boomstoppels. En daar, temidden van deze kaalslag, stond zij dan. De ‘Grijze Dame van de Veluwe’, de ‘Kathedraal van Radio Kootwijk’ of, meer zakelijk, ‘Gebouw A’ van het zendstation gelegen in het gehucht met die naam. Een indrukwekkende verschijning, gebouwd in de strenge Art Deco stijl die je vooral terugvind in het Duitsland van voor de oorlog en de Sovjet Unie van vlak daarna.
Deze indruk werd versterkt door de grauwe bewolking, die deze dag van geen wijken wist. Op een zomerse dag zal deze Dame er ongetwijfeld anders bijstaan en meer van haar schoonheid prijsgeven. En toch heeft het wel iets, dat grimmig grijze beton waaruit ze is opgetrokken. Misschien ook wel omdat het destijds, in 1923, het allereerste gebouw in Nederland was dat geheel in beton werd ontworpen en uitgevoerd. Dat architect Julius Maria Luthmann (zonder Umlaut en geboren Amsterdammer) grondig te werk ging mag duidelijk zijn. Zijn creatie staat er tenslotte nog altijd in volle glorie.
Ooit was de Kathedraal tot de nok gevuld met state of the art apparatuur van het moment. Voor het eerst werd via een uitgebreid stelsel van gloeibuizen, transformatoren en aggregaten een directe verbinding met ‘de Oost’ gerealiseerd.
Ooit ontving men in het verre Java van hieruit de historische woorden “Hallo Bandoeng, hier den Haag” en ooit stonden hier de enorme zendmasten die deze verbinding mogelijk maakten. De tragiek wil echter dat men van begin af aan achter de feiten aanliep. Lange golfverbinding maakte plaats voor de, nog altijd gebruikte, kortegolf waarmee de peperdure Telefunken installatie in één klap verouderd was. Het mag dan ook een wonder heten dat het station nog zo lang (tot 1998) operationeel is gebleven.
De ‘antieke’ techniek is ontmanteld en op de schroothoop beland, de zendmasten hebben eenzelfde lot ondergaan en in Bandung hebben ze allang geen boodschap meer aan den Haag. Maar de Kathedraal heeft overleefd en in haar nabijheid zwegen onze Nokia’s, Motorola’s en Sony Ericsons uit respect voor deze verre voorouder uit de draadloze prehistorie.


COMMENTS (5)

You can place a comment anonymously or login

Roland says

20-04-2007 | 11:59

De film mindhunters is gedeeltelijk opgenomen bij Radio Kootwijk, zie IMDB http://www.imdb.com/title/tt0297284/

Lex says

20-04-2007 | 13:21

Frank! ik ontdek net op het nieuwe kanaal van de VPRO op youtube een filmpje over Radio Kootwijk! Geweldig!
http://www.youtube.com/watch?v=Uq0XlztinGs
zou je die willen opnemen in je TOOV?

Anonymous says

12-10-2008 | 6:08

Kootwijk ligt op noorderbreedte en OOSTERLENGTE, niet westerlengte!

ir Hans Vles, auteur van:

‘Hallo Bandoeng. Nederlandse Radiopioniers [1900-1945].

Uitgever www.walburgpers.nl

Frank says

15-10-2008 | 0:53

Het satelietkaartje is een rechtstreekse link met 'Google Maps'. Het aanpassen van deze gegevens is voor Toov-plaatsers niet mogelijk. Ik hoop maar dat dit verhaal u voor de rest wél heeft kunnen bekoren.

Anonymous says

22-04-2009 | 9:50

Roland says
20-04-2007 | 13:59
De film mindhunters is gedeeltelijk opgenomen bij Radio Kootwijk, zie IMDB http://www.imdb.com/title/tt0297284/

In welke scene is dit ongeveer/ wanneer kan ik hier beelden van zien? Ben zeer benieuwd!

Post a comment

INTERACT WITH THIS TOOV

THIS TOOV

Added on:
22 March 2007
Comments:
5
Views:
7122
Rating:
stars4
Tags:
Art Deco Architectuur frankslist
Channels:
Culture Nature
Shared by:
3 TOOVERS
326 TOOVS similar and nearby

Sign up | About TOOVS | Help | Terms & Privacy | Top of page Copyright © 2007 TOOVS ™