Great Things TO'VE Done

MY TOOVS 0 views 0 comments 0 TOOVS shared

Minas De São Domingos

18 images | 0 video's

ABOUT THIS TOOV

Het bedrijven van industriële archeologie heeft iets weg van ramptoerisme. Vergane glorie, complexen en liftschachten. En toch is het genieten. Al rond lopend wordt je herinnerd aan de goede oude tijd. Informatieborden laten vergeelde foto's zien van de periode toen het echt niet op kon. Het was de tijd van het grote graaien en in het geval van Minas De São Domingos het grote graven. De littekens en diepe wonden in het landschap getuigen van de noeste arbeid die dit oude mijnstadje ooit heeft doen floreren. De noeste arbeiders zelf woonden met hun gezinnen in de honderden kleine arbeidershuisjes die, en dat is overduidelijk, in rap tempo zijn neergezet. Met de intentie om nog geen 20 jaar te overleven.
Ze staan er nog steeds. Aangehouden door de kinds-kinderen als vakantiehuisjes. Op mooie weekenden en in vakanties, zoals nu met Pasen, bloeit het dorp weer even op. Barretjes gaan weer open en lakens gaan van de meubels. In het vijfsterren hotel, waar eerder die week de bediendes ongemakkelijk heen en weer schuifelden, zoekend iets nuttigs te doen, lopen verse gasten af en aan en inspecteren de lobby en leeszaal. Even kijken of ze waar voor hun geld krijgen. Een uitermate fascinerend gedrag overigens. Men flaneert door het hotel en zit in de lobby op een manier die het midden houdt tussen thuis zijn of op bezoek. Ze hangen relaxed onderuit op de bank maar durven toch geen scheet te laten.

Toerisme is ook voor Minas De São Domingos waarschijnlijk de enige kans om niet nog meer in verval te geraken. De mijn wordt met trots opnieuw geëxploiteerd. Zowel om op beperkte schaal koper te winnen als voor de toeristen. Ook in het vijf sterren hotel hangen de vergeelde foto's.
Verwonderlijk is hoe mooi die nieuwe wereld de oude adopteert. Er komt een primitief ogende herder op een ezeltje voorbij die zijn kudde schapen hoedt (en behoed voor het verkeer.) Reactie van een gast; wat een prachtig onbezorgd leven heeft zo'n man.' De herder denkt waarschijnlijk het zelfde.

Het dorp ligt in het mooie natuurgebied Parque Natural do Vale do Guadiana. Nieuwe ontwikkelingen zijn uit den boze. De meest recente ontwikkeling is het Barragem de Tapada Grande. Het kunstmatige meer welke zorgt voor de bevloeiing van de akkers en waaraan recreatie is toegestaan. (Dit in tegenstelling tot veel meren aan de Spaanse kant) Dit heeft geleid tot de aanleg van een heerlijk strandje met steiger waar ideaal gezwommen en gekanood kan worden.
Enkele prettige details;
- De vrouw van het plaatselijke winkeltje, zijdeur van de bar, is een schat van een mens.
- Internetten kan van 2 tot 8 in het schoolgebouw als de lokale jeugd je niet voor is. Of in het eerder genoemde hotel. Prima koffie.
- Het openbare douchegebouw is nog steeds operationeel.
- Cafe con leite in de bar tegenover het winkeltje is € 0,70.
- Er is een nieuwe brug aangelegd bij Pomarão waardoor je zo in Spanje bent.
- Ideaal voor camperaars!


COMMENTS (4)

You can place a comment anonymously or login

Anonymous says

22-04-2009 | 13:40

Ik weet niet wat je onder graaien verstaat maar deze mijn is opgezet door de Engelsen 150 jaar geleden, 50 procent van de amunitie van de 2e wereldoorlog is het koper gewonnen door de Portugezen.
De welvaart die dit meebracht was stromend water, elctriciteit, een tennisbaan , muziektempeltje,voetbalveld, golfbaanen wat luxere huizen voor de directie en leidingevenden.
Toen de mijn mijn leeg was werd de stop er uit getrokken zoals geen stromend water meer en de rest was al gauw verwaarloosd en de werknemers zwermden uit naar Frankrijk, Belgie,Engeland dus het graaien is voornamelijk door de heren Engelsen gedaan zoals met de Port.

Ron van Westing

Anonymous says

19-04-2010 | 17:28

we zijn met de camper gewweest een pracht van een dorp en een schitterende camperplaats

Anonymous says

26-04-2010 | 20:38

grt van henk en salima

www.toyoman.waarbenjij.nu

Anonymous says

6-05-2015 | 9:03

Kom er al 50 jaar en geniet er nog steeds van, je kunt ook bijzonder mooie wandelingen maken en de beide meren zijn een oase in een zeer warme omgeving het is genieten voor jong en oud en als je geen huis hebt er is ook en betaalbaar pension en diverse rural accomodaties in de omgeving en het eten is zeer goed en nog echt betaalbaar,
Ik zou zeggen kom en geniet ervan

Post a comment

INTERACT WITH THIS TOOV

THIS TOOV

Added on:
14 April 2009
Comments:
4
Views:
6976
Rating:
stars3
Tags:
kano camper zwemmen mijnstad koper industrie
Channels:
Leasure Time Kids Travel Culture
Sign up | About TOOVS | Help | Terms & Privacy | Top of page Copyright © 2007 TOOVS ™