Great Things TO'VE Done

MY TOOVS 0 views 0 comments 0 TOOVS shared

IJsplein Schoorl

Country:
Netherlands
Place:
Schoorl , N 52°42'-W 4°42'
Time:
10 January 2009, 13:00
Done by:
Lex
TOOVS similar and nearby:
318 TOOVS

Next TOOV:

8 images | 0 video's

ABOUT THIS TOOV

Eindelijk was het weer zo ver. Na 12 jaar geen ijs en 9 jaar trouw lid van de ijsclub konden we weer een kaartje kopen bij de kassa van de natuurijsbaan daar we dit jaar hadden besloten geen lid meer te worden. Het mocht de pret niet drukken. Temeer omdat we het geluk hadden gewoon vier paar Friese doorlopers nieuwe stijl, van die zwarte Zandstraatjes met die rode bandjes, te kunnen kopen zonder ook maar in de rij te hoeven staan. De verhalen van vroeger uit onze jeugd dat we elk jaar konden schaatsen inspireerde - of verveelde - de kinderen, en ze hadden de slag snel te pakken. Tegenwoordig skeeleren ze namelijk heel het jaar.
Voor mijn gevoel stond heel Schoorl op het ijs. Ik weet geen getallen maar na half vier stroomde het volk massaal toe en om half vijf was het onverantwoord om op amateur snelheid een rondje te draaien. Menigeen wilde toch wel even laten zien dat ze nog diep kunnen zitten. Wat is dat toch die Nederlanders en ijs.
Vervolgens moest iedereen om onverklaarbare reden om vijf uur weer van de baan. Een reden die ik kan verzinnen is dat de juffrouw achter de kassa toch ook moet eten of dit eten toch moest bereiden. Een keer in de twaalf jaar even een afhaalpizza? Een andere reden kan zijn dat de vereniging na twaalf jaar in zwaar financieel weer zit. Door om zeven uur weer open te gaan rinkelde de kassa die dag twee keer. Voor veel kinderen echter halve pret.
Maar dan zaterdag 10 januari 2009. Vrieskou, zonnetje en windstil. De dag waarop veel kinderen voor het eerst in hun leven eindelijk in een ijs-schaats-speel-roes komen. Een ijs-schaats-speel-roes is het moment dat je niet meer door hebt dat je schaatsen aan hebt en toch tikkertje speelt of sneeuwballen aan het gooien bent. Je speelt dan ook vaak met nieuwe vriendjes en vriendinnetjes die je levenlang blijven. Of je wordt voor de eerste keer verliefd. Uren lang rondjes schaatsen. ’s Avonds als de lichtmast brandt en als het aan de rand van de baan schemerig is. Bij de muziek van Boudewijn de Groot (Jimmy) en Gruppo Sportivo (Beep Beep Love). Die nummers zijn nooit meer het zelfde.
De sociale functie van verenigingen in een dorp als Schoorl zijn ongekend. Maar de ijsvereniging slaat alles. Realiseert men zich dit wel? Met hun ijsplein hebben ze dit jaar weer geschiedenis geschreven maar ook een unieke en vooral uitzonderlijke herinneringen gemaakt! Wat een verantwoording. Waar we wellicht weer twaalf jaar of langer over reppen. Want uitzonderlijk moet het blijven. Dat is de voorwaarde.


COMMENTS (0)

You can place a comment anonymously or login

Post a comment

INTERACT WITH THIS TOOV

THIS TOOV

Added on:
21 January 2009
Comments:
0
Views:
7445
Rating:
stars3
Tags:
schaatsen ijs ijsbaan ijspret
Channels:
Sport Leasure Time Kids Nature Fun
318 TOOVS similar and nearby

Sign up | About TOOVS | Help | Terms & Privacy | Top of page Copyright © 2007 TOOVS ™