Great Things TO'VE Done

MY TOOVS 0 views 0 comments 0 TOOVS shared

Voetsporen uit het hiervoormaals

8 images | 0 video's

ABOUT THIS TOOV

De homo sapiens is nadrukkelijk en doelbewust bezig zijn sporen achter te laten. Kokers met kennis – DNA en E = mc 2, hoe je vuur maakt en de werking van een verbrandingsmotor - worden in de ruimte geschoten en in moeder aarde begraven.
En ijverig worden alle bijzondere nog zichtbare sporen op een werelderfgoed lijst gezet.
Dus een lijst met dat wat de wereld erft.
Maar wat maakt het nog uit.
De Sauropods misschien wel een Diplodocus – het zijn er op zijn minst zes geweest – die hier hun poten in het modderige moeras drukte hebben na 145 miljoen jaar niet meer de minste illusie dat ze ooit nog op die lijst komen.
Sterker nog, er was nooit echt de intentie om dat ene wandelingetje door Bairro op de kaart dan wel lijst te zetten. De giganten van vijftig ton per stuk pretendeerde geen stempel te drukken. Echter hebben ze met deze sporen meer indruk gemaakt dan je in eerste instantie zou verwachten.
In de oude verlaten dagmijn waar na twaalf jaar graven het kalksteen werd bereikt ontdekte een lokale archeoloog een patroon van afdrukken welke voetsporen van Sauropods blijken te zijn.
De plaat kalksteen waar het veertig meter dikke laag sediment is afgehaald oogt in eerste instantie hooguit pokdalig. Eerlijk gezegd valt het wat tegen. Geen spoor van een Sauropods te ontdekken.
Totdat je afdaalt naar de plaat en in de voetsporen van de Sauropods – tot dertig meter lang! – een eindje met hen op loopt.
Natuurlijk, een skelet, liefst intact maar vooral gereconstrueerd en opgezet, is enorm imposant.
Maar hier zie je hem of haar, en de anderen. Bewegen, lopen door het moeras. Daar maakte hij een bocht. Verderop verdwijnt hij in de rotswand wat zijn verdere doen en laten verhuld. Maar dat valt nauwelijks op.
De reeks tachtig centimeter lange voetstappen, waarin de tenen te tellen zijn, is feitelijk het meest levendige bewijs van het bestaan van een dinosaurus. Het meest persoonlijke wat ze de wereld konden nalaten.
‘Walk Of Fame’ pur sang.


COMMENTS (1)

You can place a comment anonymously or login

Anonymous says

8-12-2008 | 16:59

Hoi lieve mensen,

Wij zijn weer tussen de kamelen en dromedarissen beland. Ik vind dat ook van die oer-beesten, mooi en arrogant!

Af en toe kijk ik even waar jullie reis naar toe gaat en lees ik weer een bijzonder stukje. Wij hebben ons aangesloten op de 'hyves-hype' en onderhouden onze contacten via deze weg. Toch wel erg handig dat internet!
We hebben er in ieder geval lol in en onze 'vrienden' gelukkig ook.

Fijne reis verder en over een tijdje kijk ik weer 'ns even...

Peter en Corina
petercorina@live.nl
http://www.petergoeswild.hyves.nl
http://www.mamagoeswild.hyves.nl

Post a comment

INTERACT WITH THIS TOOV

THIS TOOV

Added on:
11 October 2008
Comments:
1
Views:
4426
Rating:
stars3
Tags:
wandelen sauropod voetsporen dagmijn dinosaurius
Channels:
Nature Travel Culture
Sign up | About TOOVS | Help | Terms & Privacy | Top of page Copyright © 2007 TOOVS ™