Great Things TO'VE Done

MY TOOVS 0 views 0 comments 0 TOOVS shared

Het bankje van A.F.P. sinds 1-5-2007

Country:
Spain
Place:
Cudillero , N 43°33'-E 6°8'
Time:
7 July 2008, 12:00
Done by:
Lex
TOOVS similar and nearby:
2 TOOVS

Next TOOV:

16 images | 0 video's

ABOUT THIS TOOV

Het Asturiaanse stadje Cudillero is gezegend met een beschermde ligging in een kom van heuvels die uitmondt in een natuurlijke baai van de Atlantische oceaan. Een gegarandeerd eeuwigdurende zegening, wat voor de stichters van Cudillero de voornaamste reden was om te stichten. Oude foto's en prenten van weleer worden in bars en restaurants gretig ingezet om het nostalgische beeld van Cudillero te exploiteren. Dat lukt heel aardig.
Enorme houten zeilschepen waarmee de vissers hun vangsten moesten binnenhalen liggen in het dorp afgemeerd. De netten hangen in de straten te drogen. Tot aan de horizon de onstuimige golf van Biskaje.
Nu is het dorp in rust. De vissersvloot, wat daar nog van over is, lost in de nieuwe haven buiten het dorp. Het dorp zelf, waar eeuwen lang zo knoerthard gewerkt moest worden om te leven, is nu één groot café/restaurant/terras. Althans het vlakke centrum en de hoofdstraat. Op de heuvels, waar de huisjes tegen aan zijn geplakt, vormen de straatjes nog steeds een eigen wereld van kruip en sluip door. Als je zo dicht op elkaar woont moet het fenomeen buren wel een heel eigen betekenis hebben gekregen. Sommige huisjes zijn zo klein dat ze in mijn ogen alleen groot genoeg zijn om als postadres te fungeren. Het water stoomt op veel plekken nog door de straten. (iets over de mossige groene aanslag en continue vochtigheid?) (Ook )naar boven in dit geval. Ondergronds is ondoenlijk. Daar ligt de riolering al, getuige de honderden putdeksels van de ayuntamiento de Cudillero. Puik werk!
Als in een amfitheater kijken de huisjes en zijn bewoners naar een immer durende, voorstelling op het plein. Konden we nog maar even terugkijken naar een optreden van weleer. Een doek van 5x5 meter in de hoek van het plein met een oude prent prikkelt de verbeelding.
Het is tijd om te kijken. Cudillero is namelijk ook gezegend met een fenomenaal uitzicht. Een uitzicht waar de vrouwen van de stichters van hebben genoten, zolang de schepen van hun mannen niet van de horizon verdwenen.
De visie van de huidige bestuurders van Cudillero heeft ze doen inzien dat het uitzicht een USP (unique selling point) is. Hiermee werd besloten om op het natuurlijk hoge punt van de stad nóg een uitkijktoren te bouwen. Een eenvoudig en functioneel bouwwerk die het proces van gewaarworden van het landschap stimuleert. (Zie ook de Toov 'Dudok op de afsluitdijk')
Maar juist hier was een uitkijktoren niet echt nodig.
Dat vond ook AFP in 1998. AFP plaatste een balk tussen twee rotsen op de meest perfecte plek die je kunt verzinnen. Er op gezeten biedt het zicht op het adembenemende schouwspel van de vuurtoren, de baai van Cudillero en de immer uitstrekkende Atlantiek. Als je de bank andersom gebruikt wordt het zicht op de bedrijvigheid van het dorp wreed verstoord door een uitkijktoren.


COMMENTS (0)

You can place a comment anonymously or login

Post a comment

INTERACT WITH THIS TOOV

THIS TOOV

Added on:
10 August 2008
Comments:
0
Views:
3454
Rating:
stars3
Tags:
doolhof toren uitkijktoren uitzicht
Channels:
Travel
2 TOOVS similar and nearby

Sign up | About TOOVS | Help | Terms & Privacy | Top of page Copyright © 2007 TOOVS ™