Great Things TO'VE Done

MY TOOVS 0 views 0 comments 0 TOOVS shared

Dé Plaza de Toros

9 images | 0 video's

ABOUT THIS TOOV

Less is more. De befaamde architect Mies van der Rohe maakte er zijn lijfspreuk van. Zijn oeuvre is bewijs van zijn gelijk. Het is niet dat zijn werk minimaal is, of eenvoudig. Hij maakt met minder gewoon meer.
Ik denk niet dat de plaza de toros die we in Malpartida de Cáceres 'ontdekte' ontworpen is door van der Rohe. Maar hier had met minder niet meer gemaakt kunnen worden. Gezien de aard van bezigheden in een arena ook wel verstandig.
De arena lijkt wel 'eventjes' neergezet voor een rondtrekkend gezelschap. Voor het seizoen 1998. Maar de arena bleef achter.
Het zal me niet verbazen als we over een paar jaar soortgelijke plaza de toros als bouwpakket bij de Carrefour of Decathlon (binnenkort ook in Nederland) kunnen aanschaffen. Nu kopen we hier al complete zwembaden, zich zelf op zettende tenten en een kubus van 1m3 welke omgetoverd kan worden tot volledige workout studio met 57 functies.
Allen met een zelfde verbluffende efficiëntie, uitgevoerd met alleen de meest essentiële onderdelen. Onze plaza de toros heeft het ook.
Twee ringen en één poort waardoor de stier de arena kan betreden. Een eenvoudig bouwsel waarin de stieren in juiste volgorde voor hun 'acte de presence' kunnen worden gemanoeuvreerd. Door middel van een systeem van schuifdeuren welke met touwen worden bediend, zodat men niet zelf tussen de op dat moment onaardige beesten hoeft te begeven. Verder geen tribune in de schaduw, wel in de zon. Geen speciale nis voor trompetters om de komst van de matador aan te kondigen. Ook geen galerij met van die mooie affiches die ons herinneren welke grote gevechten hier in het verleden hebben plaats gevonden. Of opgezette stierenkoppen -meestal zonder oren- die stil getuigen van heldhaftige optredens waarmee de hall of fame is gehaald.
Niets van dat alles. Zelfs geen plein met de naam Plaza de Torros voor de entree van de arena, maar een eenvoudig landweggetje.
Een plaza de toros pur sang.
Het lijkt een kwestie van grasmaaien om de boel weer nieuw leven in te blazen. Om daarna weer een leven te laten.
Een plaza de toros waar nog in gevochten gaat worden of een ruïne?
In de romantiek werden architecten gevraagd om kant en klare ruïnes te bouwen. Architectuur als decor. Speer, de huisarchitect van het Nazi regime had de ruïne zelfs als uitgangspunt. Mochten zijn gebouwen buiten gebruik raken dan zouden ze als ruïne ook mooi moeten zijn.
Al die uitgangspunten zijn hier niet van toepassing. Het is gewoon een bouwwerk met een functie buiten functie.
Zonder zo'n mooi affiche van een gevecht in de toekomst.


COMMENTS (1)

You can place a comment anonymously or login

Frank says

21-07-2008 | 23:15

In dit licht bezien is het bijna jammer dat de ruïnes van Albert Speers megalomane bouwwerken zo overhaast zijn opgeruimd. Misschien waren de resten van zijn Rijkskanselarij wel een krachtiger herinnering aan een duistere periode geweest dan die obligate Gedächtniskirche. Wél een man met een vooruitziende blik trouwens, die Speer!

Post a comment

INTERACT WITH THIS TOOV

THIS TOOV

Added on:
19 July 2008
Comments:
1
Views:
3441
Rating:
stars3
Tags:
Architectuur plaza de toros bullring toros Mies van der Rohe arena
Channels:
Travel Culture
Sign up | About TOOVS | Help | Terms & Privacy | Top of page Copyright © 2007 TOOVS ™