Great Things TO'VE Done

MY TOOVS 0 views 0 comments 0 TOOVS shared

Interland

9 images | 0 video's

ABOUT THIS TOOV

Een uniform is een uniform als daar een een mooie pet boven prijkt. Zonder pet geen uniform. Dat is meer een mooi pak, maar met de helft minder gezag.
Natuurlijk gezag daarentegen behoeft geen uniform.
In deze tijden -weken- waarin een nationaal gevoel, welke blijkbaar in de genen is opgeslagen, wordt aangewakkerd zijn tekenen van nationaliteiten niet van de lucht. Daarbij beschouw ik een voetbaltenue ook als een soort uniform. In het oranje knokken (knokten) ze voor het vaderland. Weliswaar zonder pet.
De EK interland Portugal-Duitsland bekeek ik in Portugal. En laat het duidelijk zijn welke partij ik koos. Al keek ik de match inter-galactisch vanaf Pluto. Het land waar je bent of de locatie waar je zo'n wedstrijd kijkt mag daar geen invloed op hebben. Het is van belang dat je partij kiest. Dit geeft duidelijkheid en je hoeft je er niet voor te schamen.
Het feit dat die Portugese smeris met die parmante pet me op de bon slingerde -Lagos 1989- om daarmee de kegel die al onder zijn pet hing te onderhouden weerhoudt me nu, anno 2008, te juichen voor die groen-rode uniformen. De pet leek overigens meer op een hoed. Geen porum.
Er zijn mensen die in het midden van een grensrivier gaan liggen en zo veel mogelijk vlaggetjes hijsen van verschillende nationaliteiten om daarmee zo neutraal mogelijk het einde van het EK af te wachten. Dit is een ander uiterste en getuigt niet van het in stand houden van het kleine beetje cultuurverschil wat ons Europeanen nog rest.
Interruptie
Wat zojuist gebeurde is zo waar als dat Portugal geen Europees kampioen wordt.
De man naast me, die zijn email even kwam ophalen, pakt weer in en vraagt met de Landrover sleutels in zijn hand; ”Hello there. Are you German?”
Over interlands gesproken! Confuus over het akelige toeval maar nog wel bij machte om over deze in mijn ogen pijnlijke vraag na te denken, doe ik mijn zonnebril omhoog en zeg; ”Dutch”. En daar laat ik het even bij.
De denktijd had ik gebruikt om dit sterke antwoord te bedenken. Had natuurlijk ook, “No Dutch“ kunnen zeggen, maar alleen “Dutch” impliceert genoeg voor nu. De Engelsman pareert in dit micro Interland met de verbluffende hersenkraker, “Ah, so you are just enjoying yourself?”
Hij heeft haast en groet me waardoor hij zich niet nader kan verklaren.
Ik blijf achter met de smaak van een gelijkspel. Maar met het gevoel dat ik met 8-1 naar huis gestuurd zou worden mocht het tot een verlenging komen.

De interruptie te boven.
Dan is er Cásparo. Cásparo is kapitein. Geen uniform maar wel een pet. Dag in dag uit die pet. In de winkel, op straat, in het café en op zijn boot. Zelden is er iemand die hem zonder pet ziet.
Hij regeert met zijn blik, zonder woorden. Je kan een uur staan wachten, waarna Cásparo opeens komt opdagen. Er valt geen enkel spoor van uitleg te ontdekken aan zijn goeie kop. Als totaal vanzelfsprekend gedraagt hij zich autonomer dan wie ook. Je vraag hem of hij je naar Portugal wilt varen. Vervolgens wendt hij zijn gezicht af en brabbelt in onverstaanbaar Andalusisch iets wat ik niet anders kan interpreteren als; ”Nou als het echt moet.”
Hij vaart mensen van Spanje naar Portugal over rio de Guadiana, ter hoogte van Sanlucar en Alcoutim. Een overtocht van zo'n 48 seconden. Portugal-Spanje is een andere boot. Cásparo, zelf overigens Portugees, mag geen mensen naar Spanje varen. Onderling is er een duel gaande met de kapitein van Portugese kant wat nog steeds als een onbeslist, niet heel erg vriendschappelijk, interland kan worden beschouwd.
Er is iets raadselachtig aan Cásparo. Weet hij dat hij een pet draagt die alleen echte kapiteins dragen? Niets uit zijn gedrag getuigd daarvan. Is het uit ironie of is het toeval en had het ook een cap van de New York Yankees kunnen zijn? De laatste keer dat ik een kapitein zag met pet stond deze te poseren met kinderen, die juist in de Taxfree shop aan boord een kopie van zo'n pet hadden gekocht. Dit maakte deze pet opeens clownesk. Het uniform des te meer. Het was ook geen mooie pet.
Cásparo draagt zijn pet zoals Hemingway dat deed. Achteloos maar echt.
Natuurlijk verheven boven elk gezag.

NB. Vanavond de finale Interland Spanje-Duitsland. Tijdens Spanje-Rusland was Cásparo in het café. Hij zat te eten met z'n rug naar het scherm gekeerd.


COMMENTS (0)

You can place a comment anonymously or login

Post a comment

INTERACT WITH THIS TOOV

THIS TOOV

Added on:
29 June 2008
Comments:
0
Views:
3677
Rating:
stars3
Tags:
boot varen sail kapitein interland voetbal
Channels:
Travel Culture
Sign up | About TOOVS | Help | Terms & Privacy | Top of page Copyright © 2007 TOOVS ™