Great Things TO'VE Done

MY TOOVS 0 views 0 comments 0 TOOVS shared

Een zwak voor zwaluwen

16 images | 0 video's

ABOUT THIS TOOV

Eerder al heb hier ik mijn zwak voor zwaluwen laten blijken. Deze voorkeur komt onder andere door het autonome gedrag welke deze vogeltjes vertonen.
Nu ook weer.
Er is dit prachtige straatje, wat eigenlijk buiten gebruik is. De achterkant van de kerk. Verder wat poortjes met ongebruikte achterommetjes. Daar, in dat straatje, huizen nu de ijverige zwart-witte ouders met hun nu nog wat vale kleintjes.
Opvliegers zijn het niet maar de kleintjes hebben het heet. Ze liggen languit op een richeltje van de kerkmuur. Wachten tot pa of ma iets komt opdienen. De bekjes wijd open ter afkoeling.
Het is heet. In de schaduw loopt de temperatuur naar de vijfendertig graden. In de zon wil je niet zijn. Waarom mijn helden dan toch voor de zonzijde van de kerk kiezen is me een raadsel. Een rondje om de kerk leert dat er ook richeltjes in de schaduw te vinden zijn. Bijvoorbeeld aan de voorkant van de kerk.
Daar is het weer, dat autonome gedrag.
Ondanks dit gedrag vormen ze een gewaardeerde minderheid van de Sanlucaarse gemeenschap. Ze dwingen veel respect af met hun huisvesting welke de eigenaar van het betreffende pand echter tot waanzin drijft.
Zwaluwen kunnen heel goed op zichzelf zijn en daarnaast weer heel nadrukkelijk aanwezig. Anders geformuleerd. Ze kunnen met z'n allen een kolere herrie maken!
In het dagelijkse straatbeeld zijn ze geheel geïntegreerd en nemen ook deel aan het verkeer. De roekeloze snelheidsduivels maken gebruik van de zelfde straten als de mensen die met beide benen op de gronden lopen. Als geen ander kunnen de zwaluwen de bocht om komen zetten. Meerdere malen per dag duik je even ineen om een zwart-witte streep te ontwijken. Van serieuze ongelukken heb ik niet gehoord.
Overigens zijn de naamborden van de betreffende straten hier in Sanlucar de Guadiana vorige week vervangen. Straatnamen vernoemd naar vermaarde Spaanse legerleiders uit een vervlogen verleden -zoals Calle General Franco- zijn vervangen door de namen van helden die op dit moment worden geroemd. Juan Ramon Jimenez, een Spaanse dichter en Nobelprijs winnaar bekend om het concept 'zuivere poëzie', hoort nu de hoofdstraat naar zich vernoemd. In plaats van een oud dictator die hier blijkbaar gerespecteerd werd. Ironisch genoeg ontvluchte Jimenez de Spaanse burgeroorlog en leefde in ballingschap op Cuba. Met deze symbolische daad is na een lange tijd eindelijk een streep onder een slepende kwestie gezet. Al wat rest is een litteken op de muur. De boodschap is duidelijk.
Aan dit soort aardse futiliteiten hebben de zwaluwen geen boodschap.
Ik schrik als er plotseling iemand achter me langs loopt. Op zijn rug de oogst van vandaag. De zwaluwen vinden deze indringer ook even ongemakkelijk, maar zijn al weer terug op hun plek. Ze herschikken zich, in pikorde, op de elektriciteitsdraden. Hun zwart-wit en silhouet als een levendige notenbalk waarvan het componeren een hemeltergende kakofonie oplevert. Daar gaan ze nooit uitkomen.
Ondanks mijn zwak voor zwaluwen is de albatros nog steeds favoriet. Maar deze zeemeeuw moet zich nu maar eens gaan vertonen en zich bewijzen, want ik begin te twijfelen.
Mocht hij deze zomer aan land willen gaan. Er is sinds enige dagen een nest beschikbaar. Op de kerktoren van Sanlucar de Guadiana.
De ooievaar is gevlogen. Niemand bracht haar kindjes.


COMMENTS (0)

You can place a comment anonymously or login

Post a comment

INTERACT WITH THIS TOOV

THIS TOOV

Added on:
13 June 2008
Comments:
0
Views:
3381
Rating:
stars3
Tags:
zwaluw vogels zwaluwen
Channels:
Leasure Time Culture Nature
Sign up | About TOOVS | Help | Terms & Privacy | Top of page Copyright © 2007 TOOVS ™