Great Things TO'VE Done

MY TOOVS 0 views 0 comments 0 TOOVS shared

Een mooi voornemen

Parende Icarusblauwtjes
Country:
Netherlands
Place:
Bergen , N 52°40'-W 4°40'
Time:
May, 2008
Done by:
Frank
TOOVS similar and nearby:
318 TOOVS

Next TOOV:

12 images | 0 video's

ABOUT THIS TOOV

Op 26 mei 2000 (ik werd 40 jaar) had ik voor het eerst in mijn leven een goed voornemen. Niet dat ik zou gaan stoppen met roken en drinken of van plan was om plotseling te gaan hardlopen of wielrennen. Mijn voornemen was van een geheel andere orde. Vanaf nu ging ik, ieder jaar, bewust en ultiem van de lente genieten. Al geruime tijd betrokken in een vaste relatie inclusief twee gezonde kinderen (en dus grotendeels verlost van hinderlijke hormoonruis) leek me dit een mooi en ook haalbaar streven. Wel moest natuurlijk eerst even worden vastgesteld wat ‘de lente’ dan wel precies ís en hier dienden zich meteen de eerste problemen aan. Om te beginnen bleek, van al onze jaargetijden, de lente het moeilijkst te definiëren. Eigenlijk blijkt dat al uit de naam.
Hoewel ik ‘lente’ een van de mooiste Nederlandse woorden vind dekt het de lading toch nét niet. Om recht te doen aan de explosie van nieuw leven en kleur in dit jaargetijde is de klank iets te voorzichtig wat mij betreft. Hetzelfde geldt overigens ook voor woorden als ‘printemps’ en ‘primavera’. Het kan natuurlijk ook te hárd. Zo roept het Finse ‘kevät’ bij mij eerder associaties op met een portie gedroogde rendierpens. Merkwaardig genoeg zijn het de Britten (over het algemeen toch wat terughoudend in hun klankgebruik) die met hun ‘Spring’ precies de juiste toon hebben gevonden. Probeer het maar eens zonder hoofdletter te schrijven. Op zich is er natuurlijk niets mis met een zin als ‘Alles komt weer tot leven’ maar vergeleken met ‘Everything Springs to life’ heeft het toch iets van een polonaise in een verzorgingshuis.
En dan, wanneer begint de lente precies? Volgens de betere zakagenda op 21 maart maar die datum komt maar zelden overeen met mijn gevoel. En juist om dat gevoel draait het bij de lente. Uit mijn jeugd herinner ik mij bijvoorbeeld nog een specifieke maar toch onmogelijk te omschrijven geur. Ieder jaar was er weer die dag waarop je, ineens, de lente kon rúiken. Jarenlang heb ik een onzichtbaar bloeiende struik verdacht van het verspreiden van deze geur. Aan dit romantische idee kwam abrupt een eind toen mij werd verteld dat de geuren die wij ruiken gewoon moleculen zijn die pas vanaf een graadje of tien wat rond gaan zweven. De geur van de lente is dus niet zozeer wát je ruikt, maar dát je ruikt. Of beter. Dat je wéér ruikt na een periode van reukloze winter. Dat onze winter niet alleen reukloos maar ook voornamelijk in grijstinten verloopt brengt me op de, voor mij persoonlijk, belangrijkste lentefactor namelijk de terugkeer van kleur. Snel bruinende benen onder korte rokjes, rood-wit gestreepte luifels in een winkelstraat en de uitbundige parasols van ijs en bierfabrikanten om maar een paar voorbeelden te noemen. En dan natuurlijk de kleuren in ‘het vrije veld’. Eerst is er groen, in ontelbare tinten (mijn absoluut favoriete groen is dat van kersverse beukenbladeren). Daarna het, bijna schuchtere, geel van Speenkruid en Dotterbloem gevolgd door de crèmewitte uitbarsting van het Fluitekruid.. Tegen deze tijd verschijnen ook de eerste slordig rondbrommende Hommels waarmee de lente ook een geluid heeft gekregen, en dus definitief een feit is. Vanaf nu is het opletten geblazen want voor je het weet is het voorbij en heb je het, voor de zoveelste keer, gemist. Na acht jaar zoeken denk ik de formule voor de maximale lentebeleving te hebben gevonden door van een voornemen een doelstelling te maken. Het doel dat ik mijzelf dit voorjaar stelde was het vástleggen van de lente door haar gewoon te fotograferen. Of ik hierin ook ben geslaagd is niet aan mij om te beoordelen maar één ding is zeker. Door deze zelfgekozen opdracht heb ik de belofte die ik mijzelf in 2000 maakte eindelijk ingelost. Want genieten was het!
Tenslotte nog dit. Bijna de helft van de bijgevoegde foto’s is niet gemaakt met een peperdure spiegelreflex maar met een Nikon Coolpix 5000 die tegenwoordig voor onder de vijftig Euro’s op Marktplaats te krijgen is. Waarmee ik maar wil zeggen dat een smalle beurs geen reden hoeft te zijn om het niet óók eens te proberen. Ik kan het alleen maar van harte aanbevelen.


COMMENTS (3)

You can place a comment anonymously or login

Anonymous says

13-06-2008 | 18:39

19 maart 2008 - Op donderdag 20 maart 6.48 uur begint in 2008 de astronomische lente: de zon staat dan precies boven de evenaar. Die begindatum valt niet altijd op de 21e van de maand, zoals vaak wordt gedacht. Sterker nog, de komende decennia begint de astronomische lente vrijwel ieder jaar op 20 maart.

Frank says

13-06-2008 | 23:36

Daar zat ik dus zomaar twee keer fout. Natuurlijk weet ik wel dat de lente niet in april maar in maart begint, slip of the pen. Dat het niet altijd om de 21e gaat wist ik dan weer niet. Bedankt voor deze info!

Gijz says

25-09-2008 | 12:03

Jouw goede voornemen tot dit "genotsmoment" levert dan wel weer mooie plaatjes op!

Post a comment

INTERACT WITH THIS TOOV

THIS TOOV

Added on:
12 June 2008
Comments:
3
Views:
7152
Rating:
stars4
Tags:
Bloemen insecten Vlinders lente frankslist
Channels:
Nature
318 TOOVS similar and nearby

Sign up | About TOOVS | Help | Terms & Privacy | Top of page Copyright © 2007 TOOVS ™