Great Things TO'VE Done

MY TOOVS 0 views 0 comments 0 TOOVS shared

Een onbezorgde dag

30 images | 0 video's

ABOUT THIS TOOV

Op zoek naar een passende vertaling voor het woord 'onbezorgd' komen we ondanks de expertise van ons Engelse gezelschap niet verder dan 'carefree' of 'untroubled'.
Carefree is een bijna letterlijke vertaling dat weer als 'zorgen vrij' of 'zorgeloos' kan worden geïnterpreteerd. Maar dat zijn toch meer uitdrukkingen die je toepast op mensen die hun schaapjes op het droge hebben. Alles zo goed verzekerd en afgedekt hebben dat ze zich geen zorgen meer hoeven maken. Het Zwitserleven gevoel zeg maar.
Zorgeloos leven is ook iets wat je denkt. Of zegt. Vooral tegen je zelf, en heel vaak.
Untroubled is ook een mooi woord.
Probleemloos.
Dat lijkt te verraden dat je neigt vooral problemen te zien. Pas als die er niet zijn is het probleemloos. Maar ondertussen.
Onbezorgd.
Het houdt me nogal bezig. Sterker nog. Het lijkt op dit moment het enige van wezenlijk belang. Wellicht omdat het hier (N 37°29'-E 7°27') bereikbaar en tastbaar is. Het leven is minder complex waardoor je minder in de periferie van het bestaan bent maar meer tot de kern komt.
De hoofdpersoon uit de novelle Oeroeg (1948) van Hella Haasse had pas echt een onbezorgd leven in zijn kinderjaren. Haasse beschrijft het leven van twee opgroeiende jongens die in een wereld leven die in hun eerste jaren niet verder reikt dan het immer paradijselijke, onbezorgde bestaan dat hun leven is.
p.13/14:”In de regentijd, als de tuin in een moeras en de paden in bergbeken herschapen waren, zaten we op de stoep van de achtergalerij, met onze tenen reikend naar de mist van druppels, die het van het afdak omlaagstortende water opwierp. De stralen uit de afvoergoten langs het dak plensden met een eentonig mineurgeluid in de slokan en de put, kikkers kwaakten heel de dag lang, en behalve dit was er niets anders te horen onder de lage loodgrijze wolken, die de bergtoppen voor ons verborgen.”

Het is het water waarin geleefd wordt, de paadjes die zo mooi kronkelen, de bloemen in het veld die gaan geuren als je er doorheen loopt. Het zijn de vogels en de stilte die een directe associatie oproepen met de wereld uit Oeroeg.
En de momenten dat je werkelijk kunt zien dat kinderen onbezorgd zijn. Onbezorgd de gemoedstoestand.

Het is een pijnlijk moment als je - hoe subtiel ook- zegt dat we dadelijk naar huis gaan. `Het is half negen en je moet nog huiswerk doen”, hoor je jezelf zeggen. Opeens is de wereld weer genadeloos en full of trouble.
Dan is er nog wel de ride home. In de speedboat, voor op het dek, met je handen door de golven.
Een onbezorgd moment die je je leven niet vergeet.


COMMENTS (1)

You can place a comment anonymously or login

Anonymous says

30-05-2008 | 17:23

Hoi Hoeksteen,

Mooie titel voor een boek, wanneer begin je eraan, het is een genot om je verhalen te lezen.

Liefs Henk en Salima

Post a comment

INTERACT WITH THIS TOOV

THIS TOOV

Added on:
30 May 2008
Comments:
1
Views:
4068
Rating:
stars3
Tags:
Oeroeg water swimming pool onbezorgd
Channels:
Kids Travel Nature Fun Leasure Time
Sign up | About TOOVS | Help | Terms & Privacy | Top of page Copyright © 2007 TOOVS ™