Great Things TO'VE Done

MY TOOVS 0 views 0 comments 0 TOOVS shared

Wakker worden met de haan.

8 images | 0 video's

ABOUT THIS TOOV

Het is nu tien voor half zes in de ochtend, het krieken van de dag.
Want de haan kraait.
Op zo'n moment hoor je in de verte vaak ook andere hanen kraaien en vraag ik me af of ze elkaar hebben wakker gemaakt en wie wie. En of het nu echt zo is dat hanen gaan kraaien bij het echte aanbreken van de dag. En wat is dat moment dan precies? Als de natuur ontwaakt?

De afgelopen weken was het hier geheel niet duidelijk of en wanneer de natuur ontwaakte. De nachtegalen waren er. Een onwerkelijke ervaring om nachtenlang hun gezang te horen. Uitbundig en ongegeneerd. Ze doen hun naam eer aan. Ze zijn nu weer vertrokken. Alsof ze die haan zat waren.

Er bestaan namelijk ook nep hanen, dat is zeker. Wanneer ik 'vroeger' voor dag en dauw op weg ging naar de tuinder waar we om zes uur begonnen met sla snijden was er altijd deze haan. Ik fietste langs en hij begon vol trots te kukelen. Alsof hij uit zichzelf op tijd wakker was geworden en dat even wilde laten horen. Het beest wist mijn toch al beroerde ochtend aardig te verpesten. Mocht het me nog een keer overkomen – hoogst onwaarschijnlijk- ga ik parmant voor het beest staan en uit volle borst,“IK WAS EERDER WAKKER!”, roepen.

Inmiddels slaat de klok al voor de tweede keer zes maal. Het twee keer slaan is voor degene die niet helemaal zeker weet of ze de vorige slagen goed geteld hadden. Na twee minuten krijgen ze een herkansing. Een geniaal systeem wat al eeuwen prima werkt. Maar als je onder de kerk woont ga je geobsedeerd mee tellen. Elke keer weer, de hele dag door. Als de kerkklok begint te slaan kijkt dochter Jinke (9) tegenwoordig direct op haar horloge om ons voor te zijn en vermeldt de tijd.
En als je op het systeem denkt te vertrouwen valt het in duigen omdat de verantwoordelijke voor het opwinden van de klok door een van de vele feria's ter plaatse voor onbepaalde tijd uit het veld is geslagen. We horen dan evengoed wel een klok luiden zo'n driehonderd meter verderop. Maar die staat in Portugal aan de andere kant van de rivier, en daar is het een uur eerder. Het is wel een apart fenomeen als ze nagenoeg gelijk slaan. Je denkt een soort echo te horen die nooit helemaal klopt omdat de Spaanse klok net een keer meer slaat. Maar dat haalt Portugal weer in door om één uur Spaanse tijd nog elf keer solo te slaan. Dit fenomeen maakt deze plek wel een interessante locatie om de jaarwisseling te vieren. Een menigte staat aan de kade van Sanlucar de Guadiana in Spanje, feest te vieren en vuurwerk af te steken. Dan varen ze de Guadiana over naar Alcoutim in Portugal om daar voor de tweede keer die avond de klok twaalf te horen slaan. Een TOOV To Do.

Al die tijds indicaties! Ik draag geen horloge omdat er geen behoefte is om te weten hoe laat het is.
Zoon Max (7) vroeg ik of we een horloge voor hem zouden kopen. Het wordt 'tijd' dat hij dat gaat leren. Hij bedacht zich wél een aantal seconden en zei;” Nee hoor Pappa, dat hoeft niet. Ik wacht altijd gewoon af.”
Op zo'n moment voel je je als ouder geslaagd wanneer je er naar streeft je kind een onbezorgd leven te geven.
Het kan ook zijn dat hij het niet meer aandurfde omdat hij een week ervoor het prima functionerende Cars speelgoed horloge van broertje Jeppe (5) had laten sneuvelen toen hij het per ongeluk liet vallen. Het is zijn tijd nog niet zeg maar.
Inmiddels is het zeven uur en kan ik niet meer slapen door een oorverdovend ochtend concert van de nestelende zwaluwen en mussen.
Overigens werd ik wakker van een mug. Die had pas echt een beroerde ochtend.


COMMENTS (1)

You can place a comment anonymously or login

Jan says

27-05-2008 | 20:07

Als de haan niet kraait na het morgenrood,

is er mist of...............de haan is dood !

Post a comment

INTERACT WITH THIS TOOV

THIS TOOV

Added on:
27 May 2008
Comments:
1
Views:
3369
Rating:
stars3
Tags:
nacht vogels opstaan haan guadiana mug nieuwjaar tijd
Channels:
Travel Nature Leasure Time
Sign up | About TOOVS | Help | Terms & Privacy | Top of page Copyright © 2007 TOOVS ™