Great Things TO'VE Done

MY TOOVS 0 views 0 comments 0 TOOVS shared

Renzo Morizo, van de Donaña.

16 images | 0 video's

ABOUT THIS TOOV

Voor Renzo Morizo zijn wij passanten. Voor ons is Renzo een bijzonder persoon op een uitzonderlijke plek. De tijd heeft hier stilgestaan. Is stil gezet.
Zijn ouders leefden hier als vissers en zetten dagelijks hun netten uit vanaf het strand. Op dat strand woonden ze ook. De regering vanuit Madrid besloot om dit gebied, de Donaña, te bestempelen tot natuurgebied. Er mag vanaf dat moment geen mens meer bij. Maar wie er woont en van leeft mag blijven, op voorwaarde dat de huisjes van riet blijven en niet meer aangebouwd of uitgebreid worden. Renzo blijft in het huis van zijn ouders wonen. Hij gaat bewust of onbewust daardoor niet mee in de vaart der volken. Geen stromend water, geen stroom van de meter, geen gas uit de leiding en geen asfalt. Ook geen adres. Ver weg van alles en iedereen, voor Europese begrippen dan. We verwonderen ons voornamelijk over de levensstijl van Renzo omdat het zich aan het dichtst bevolkte deel van de Spaanse kust afspeelt, midden tussen alle Costa's en bijbehorende mega-ontwikkelingen.
Na twee whisky en een paar sigaretten zitten we voor het huisje in de schaduw in het zand en kijken we voor ons uit. Alles is gezegd. Althans, alles wat is gevraagd is beantwoord en nu is het tijd voor stilte. In de korte tijd dat we hier zijn wil ik weten hoe het is om voor dit huisje te zitten en over het strand naar de zee te kijken. Hoe ziet Renzo dit stuk strand nu, nadat zestig jaar van zijn leven zich hier heeft afgespeeld? Zou hij willen ruilen met ons? Het speelt in mijn hoofd om het voor te stellen. Ik wil hier niet meer weg.
Dan staat hij weer op, hij wil ons nog meer laten zien. Een foto van een vos die zich zo welkom voelde dat hij 's avonds gewoon binnen kwam lopen. Een moederhond met puppy van een paar dagen oud die Renzo's hele garderobe bij de nestdrang heeft geconfisqueerd. Er hangen veel foto's aan de muur. Bij alle foto's heeft hij een verhaal wat hij graag vertelt. Ik luister aandachtig en merk dat hij tegen de foto's praat. Daarbij kijkt hij in de ogen van de personen op de foto's.
Als we vertrekken vraagt hij of we morgen weer langs komen.


COMMENTS (1)

You can place a comment anonymously or login

Karin says

23-05-2008 | 14:45

Ohhh, mijn droomhuis!!!

Post a comment

INTERACT WITH THIS TOOV

THIS TOOV

Added on:
21 May 2008
Comments:
1
Views:
3498
Rating:
stars3
Tags:
Donana casa house strand beach
Channels:
Travel Nature
Sign up | About TOOVS | Help | Terms & Privacy | Top of page Copyright © 2007 TOOVS ™