Great Things TO'VE Done

MY TOOVS 0 views 0 comments 0 TOOVS shared

Veel ooievaars zien

9 images | 0 video's

ABOUT THIS TOOV

Een van de bijzondere dingen van overwinteren in het zuiden zijn de mede-overwinteraars. Ze zijn er in verschillende soorten en maten en in dit geval bedoel ik de ooievaars.
De ooievaars in Zuid Spanje overwinteren volgens mij het hele jaar door en geef ze eens ongelijk. In Spanje is het met twee voeten op de grond al goed tooven, laat staan hoe het vanuit de lucht of vanuit je enorme warme nest moet zijn.
Overal kunnen die gigantisch grote nesten opduiken - kale telefoonpalen, verlaten electriciteitsmasten - en vaak meerdere bij elkaar in de buurt. Maar het mooist zijn de ooievaarsnesten op de kerkjes. Stel je zo´n middeleeuws kerkje voor, aan een pleintje gevuld met sinaasappelboompjes (vol met sinaasappels) en oude Spaansen in het zwart. Er staat dan een prachtig gesmeed ijzeren kruis bovenop het kerktorentje - precies daar weten de ooievaars dan zo´n nest te bouwen. Tussen de takken van het nest hebben op hun beurt de plaatselijke kleinere vogels hun nestjes weer gebouwd. Ernaast nog een koepeltje met een ouderwetse kerkklok, waar ook nog best een takkenvariant tussen past. Het blikkerige geklingel van de klok wordt dan afgewisseld met het geklepper van de aanvliegende ooievaars... Dit soort tafereeltjes vind je regelmatig als je Zuid Spanje via kleine dorpjes verkent. Het blijft sprookjesachtig.

Minder pittoresk, of in ieder geval van een ander soort, is de 'ooievaarsspot' in El Portal. Naast een verlaten stationnetje staan de overblijfselen van een suikerfabriek. Op de resten van de muren en grote bogen van de gevel heeft zich een kolonie van grote omvang genesteld. Het is dan ook een goeie plek om zoveel prachige vogels in hun doen en laten te volgen. Ze vliegen af en aan en klepperen wat af met z´n allen - het zijn er minstens 80, verdeeld over zo´n 40 nesten.

Ook geweldig is het om zo´n grote groep ooievaars circelsgewijs in de lucht te zien opstijgen op de warme termiek - bijvoorbeeld in het natuurpark Doñana.

Het leuke van ooievaars is dat ze nooit vervelen, bij nummer 234 die je ziet gaan ben je nog net zo enthousiast als bij de eerste die je op z'n nest ziet staan.


COMMENTS (0)

You can place a comment anonymously or login

Post a comment

INTERACT WITH THIS TOOV

THIS TOOV

Added on:
13 May 2008
Comments:
0
Views:
2926
Rating:
stars3
Tags:
nest ooievaar uiver stork eiber cigueña overwinteren
Channels:
Nature Travel
Sign up | About TOOVS | Help | Terms & Privacy | Top of page Copyright © 2007 TOOVS ™