Great Things TO'VE Done

MY TOOVS 0 views 0 comments 0 TOOVS shared

El Rocío

33 images | 0 video's

ABOUT THIS TOOV

In El Rocío zijn de straten van zand. Hierin worden evenveel bandensporen als paardenhoeven afgedrukt. Kinderen die hier opgroeien, kunnen eerder paardrijden dan fietsen. Als ze dat überhaupt al gaan leren. Jongelui stijgen niet af als ze naar de kroeg gaan. Ze drinken te paard. Een mobiele telefoon die afgaat, doet een jonge ruiter zijn paard vier hoeven tegelijk in het zand duwen. Binnen een fractie is de telefoon opgenomen, het zand stuift als betreft het een circusact.
Toch, een spookstad is een groot woord, maar El Rocío is zo goed als uitgestorven. We verblijven enkele dagen in het midden van het dorp aan een van de grote pleinen. Straten van zand, pleinen zijn van gras.
Het is even wennen en een beetje spooky, maar je hoort niemand aankomen. Paarden, karren, voetgangers en auto’s bewegen zich geruisloos voort over het zand.
In het weekend is het anders.
In El Rocío staan ongeveer vijfennegentig Hermandados - broederschaphuizen. Elke zichzelf respecterende gemeente in Zuid Spanje heeft een Hermandado in El Rocío. Palos de la Frontera, Jerez de la Frontera, Algeciras, Granada, Malaga en zo verder. De leden komen in het weekend naar hun Hermandado om het te onderhouden, op te knappen en te verfraaien. Uiteindelijk allemaal voor hét feest, de Romeria de El Rocío. In dit feestweekend zijn er een miljoen (!) mensen in het bedevaartplaatsje.
Vandaag zijn leden van het broederschaphuis van Palos de la Frontera bezig de matrassen te vervangen. Er zijn zo’n honderdenvijftig slaapplaatsen gecreëerd in de kleine, aan de matrassen te zien slecht geventileerde, kamertjes die aan de centrale binnenplaats zijn gelegen. De stapelbedden staan strak tegen elkaar aan. Op de binnenplaats, de patio, wordt tijdens de Romeria gegeten, gedronken, muziek gemaakt en gedanst. Ook vandaag op een ‘gewone dag’ worden er natuurlijk lekkernijen bereid en word de maagd Rocía, ook wel Paloma Blanca, bezongen tijdens het klussen.
De klok wordt geluid. Gewoon even horen of het nog mooi klinkt en alles goed werkt. Straks, zeven weken na Pinksteren, mag er niets fout gaan. Zij vertegenwoordigen Palos voor het oog van heel Spanje! Bij Jerez is de contributie van dit jaar in de renovatie van de klokkentoren gaan zitten. Ze hebben nu dan ook een elektrisch aangedreven mechaniek. Superieur in vergelijk met het touwtrekken van hun buren van Palos. Als we vragen waar die ene grote sleutel tussen die vijftig kleine anderen voor is wordt voor ons, vol trots, het hek van de Caretera-nis geopend. Hier staat tijdens de Romeria de praalwagen ofwel huifkar opgesteld waarmee door het dorp wordt geflaneerd.
Nieuwsgierig geworden kijken we op Internet naar beelden van de Romeria om een indruk te krijgen hoe het er aan toe gaat. De foto’s verklaren de enorme hoeveelheden flamencojurken die er te koop zijn in de winkeltjes. Ook de Botos, de Spaanse laarzen die iedereen hier draagt, zijn in alle maten te koop.
De zangers en zangeressen van Club Nazaret uit Jerez de la Frontera trekken hun Botos maar een keer per jaar aan. In een rustig weekend zoals deze trekken zij per touringcar met de hele club naar El Rocío. Zingen, veel zingen, dansen en drinken. Als vanzelf worden we uitgenodigd en brengen de middag met hen door in de schaduw van een grote eucalyptus. Er worden voornamelijk Sevillanas gezongen, maar ook Bulerias. De laatste zijn specifiek liedjes uit Jerez. Ingewikkelder dan de Flamenco.
Om dan aan het einde van de dag in de kapel voor het beeld van de maagd Rocía hun mooiste liederen ten gehore te brengen. Emoties lopen hoog op. Fotograferen en filmen is ongemakkelijk.

Het beeld waar we naar moeten gissen en van mogen dromen is de lange stoet met paarden en wagen die in vijf dagen door het natuurgebied de Doñana trekt. Speciaal voor de deelnemers van de Romeria is een uitzondering gemaakt waardoor leden van de Hermandados door het grootste natuurgebied van Spanje mogen trekken. Normaal is toegang in dit gebied verboden. Hoe zien de nachten eruit als de karren in een kraal rond het kampvuur worden gezet en de Flamenco onder de sterren gedanst en gespeelt wordt. Sinds dit beeld geschetst is laat dit me niet meer los. Een absolute Toov To Do!
Inmiddels rijden we al weer een paar weken door Andalucía en zien op verschillende plekken kleine kapelletjes staan. Daaromheen een groot aantal keten of stacaravans. El Rocío’tjes in het klein, waar ook Romeria’s gehouden worden en waar gehuchten uit de omgeving aan meedoen. Naar het schijnt zijn deze Romeria’s ook bedoelt om nieuw bloed te ontmoeten, daar sommige gehuchten al eeuwen uit vijf families bestaan.
In het Noord Hollandse Schoorl hebben ze deze aanleiding ‘meidenmarkt’ genoemd.
Af en toe trek ik mijn Botos even aan om ze in te lopen. Mocht het er ooit van komen wil ik de Doñana doorkruisen zonder blaren.


COMMENTS (0)

You can place a comment anonymously or login

Post a comment

INTERACT WITH THIS TOOV

THIS TOOV

Added on:
18 April 2008
Comments:
0
Views:
5511
Rating:
stars3
Tags:
feest el rocio romeria spain paarden feria horses hors
Channels:
Travel Culture Nature
Sign up | About TOOVS | Help | Terms & Privacy | Top of page Copyright © 2007 TOOVS ™