Great Things TO'VE Done

MY TOOVS 0 views 0 comments 0 TOOVS shared

Arrojado, de stier van vier uur

29 images | 0 video's

ABOUT THIS TOOV

Drommen mensen stromen als warm bloed door de hoofdaderen van Vejer de la Frontera. De gemoederen worden bezig gehouden door Rosito en Arrojado die vandaag, met Pasen, door de smalle straten van Vejer zullen razen. Daags voor het evenement van het jaar – Pasen is een groots festijn in Spanje- is het parcours herkenbaar aan de barricades en vlaggen. Alle straatjes waar Rosito en Arrojado geacht worden niet in te draven kunnen eenvoudig met hekwerken worden afgesloten. De sleuven waarin de ijzeren hekken kunnen worden geschoven zijn permanent aan de huizen bevestigd, zodat Vejer altijd op stierenbezoek is voorbereid.
Arrojado is mooi op tijd. Om vijf voor vier horen we een doffe dreun ten teken. Degene die liever niet op de horens worden genomen moeten nu de straat gaan verlaten.
Rumoer en gejuich van spanning. Dadelijk paradeert de machtige stier door de straat. Wie durft hem in zijn tred te storen, de horens (met tape omwikkelt tegen het bezeren!) onder ogen te zien.
Beelden uit Pamplona voor de geest. Wie zal op de hoorns worden genomen? Een gozer op straat is duidelijk de joker van het stel. Hij is meer dan de joker. Hij schenkt de glazen in van zijn makkers, die dolgraag zijn makkers zijn. Zelf loopt hij met de literfles, waarvan hij een mand vol veilig achter een muurtje heeft staan.
Het dweilorkest Pachanga laat zich door hem dirigeren als ze voorbij komen. Als de trompettist een gevoelige solo gaat spelen maant hij het publiek tot stilte. En is het publiek doodstil. Het geluid kruipt uit de trompet.
Hij kan het en hij weet dat hij de lach van het publiek op zijn hand heeft. Ook ik val voor hem. Zijn act is erg grappig en aanstekelijk. Een gevaarlijke roes die in dit straatje eenvoudig in een boze droom kan ontwaken. Zal hij straks ook de toorn van de stier naar zijn hand kunnen zetten. Zijn eigen lot tarten. Zo’n mannetje is het wel. Weer de beelden uit Pamplona voor de geest.
Nieuwe knallen zijn het signaal dat de stier van vier uur los is. Als een golf voert de sensatie door de straten.
Arrojado paradeert in sierlijke draf fier voorbij.
De joker is veilig bij zijn drankvoorraad achter het muurtje gesprongen. Gelukkig, maar stiekem toch een beetje jammer. Zwaaiend met een grote bos gras probeert hij tevergeefs de aandacht van de stier te trekken.
Arrojado vindt een enkeling op zijn pad. Hij heeft dit kunstje waarschijnlijk al vaker gedaan. De stieren worden tijdens hun carrière meerdere malen uitgenodigd voor feesten en partijen als deze. Om uiteindelijk in de arena niet ongeoefend ten tonele te verschijnen. Tegen die tijd heeft het dier ook een ongelooflijke kolerehekel aan mensen wat het slotstuk, waarin hij als hoofdrolspeler een dramatische rol speelt, alleen maar ten goede komt.
Onze buurman vertelt dat het ieder jaar minder wordt met de durfallen. Het leven wordt ook in Spanje alsmaar meer waard.
Maar nu weten de jongens op straat wat voor vlees ze in de kuip hebben. Het kat en muis spel kan beginnen. Een uur lang dagen ze Arrojdo uit om achter hun aan te rennen. Elke beweging van de stier heeft een schokgolf bij de nu grote menigte op straat tot gevolg. Als een iemand begint te rennen gaat iedereen rennen. Vanaf ons hoge standpunt is dit peristaltische groepsgedrag kostelijk om te zien. Vooral als een paar gasten het plotseling collectief op een rennen zet. Dit effect voert drie straten ver.
Dan komt Arrojado echt terug. Hij beukt een kap van een antieke lantaarnpaal waarin een knaap op eenzame hoogte vertoeft. Deze zelfde jongen trok zojuist de aandacht van Arrojado door vlak voor de stier op zijn handen te gaan staan. De lantaarnpaal bood een uitweg. Later vertelt de jongen triomfantelijk in geuren en kleuren wat hij geflikt heeft. Bewonderd om zijn bravoure. Hij zit goed voor een jaar.
Op een pleintje half buiten ons zichtveld worden nog wat charges uitgevoerd. Door zowel stier als publiek.
Dan verzekert de luidspreker ons dat Arrojado weer veilig in de vrachtauto staat. Daar ons Spaans gebrekkig is geloven we het pas als er weer moeders met kinderwagens op de straten verschijnen. We wringen ons tussen het hekwerk door de straat op - hier galoppeerde zojuist een stier van bijna zeshonderd kilo! De stemming is euforisch. Om ons heen ontlaadt het volk. Een ratelende kakofonie van temperament. Wat een wedstrijd. Iedereen heeft gewonnen. De parmante, elegante en machtige stier, waar Spanje zo van houdt, was weer in de straten.
Een volksfeest.
De jeugd verzamelt zich op het laaggelegen Plaza de Espana waar een vette dance beat dreunt. Ook het bier uit de omgevallen literflessen Cruzcampo en de pis uit de overvolle urinoirs stroomt die kant op.
De Toro wordt afgevoerd. De vrachtwagen speciaal voor levende dieren -Transportes de Animal Vivos, hoe mooi en waar- rijdt langs de muzikanten. De zangeres en de gitaristen spelen met hart en ziel en beroeren het publiek. De flamenco wordt gedanst, handen klappen ferm op het strakke ritme.
In de avond verlaten we Vejer de la frontera en rijden door de heuvels langs een van de monumentale Osborne stieren.
Spanje in je bloed.


COMMENTS (2)

You can place a comment anonymously or login

Frank says

5-04-2008 | 0:14

Geweldig verhaal! Ik hoorde letterlijk de tonen uit de trompet kruipen. Plezierig ook dat in deze Toov het valse 'sliep uit' element geheel afwezig is. Dat zou me namelijk, met weer een weekend natte sneeuw voor de boeg, waarschijnlijk te veel zijn geworden.

Karin says

6-04-2008 | 19:34

Ja mooi. Ik was even in Spanje.

Post a comment

INTERACT WITH THIS TOOV

THIS TOOV

Added on:
04 April 2008
Comments:
2
Views:
3953
Rating:
stars3
Tags:
bull vejer de la frontera stieren rennen feest pamplona toro vejer Bullfight hoorns
Channels:
Travel Culture
Sign up | About TOOVS | Help | Terms & Privacy | Top of page Copyright © 2007 TOOVS ™