Great Things TO'VE Done

MY TOOVS 0 views 0 comments 0 TOOVS shared

Bij gebrek aan een sauna

Country:
Netherlands
Place:
Schoorl , N 52°43'-W 4°40'
Time:
24 March 2008, 23:00
Done by:
Frank
TOOVS similar and nearby:
318 TOOVS

Next TOOV:

9 images | 1 video's

ABOUT THIS TOOV

Dat het menselijk gevoel van welbevinden samenhangt met klimatologische omstandigheden was al gesneden koek voor de ‘oude Grieken’. Zelfs in hun mediterrane leefomgeving bouwden zij drieduizend jaar geleden luxe badhuizen met riante sauna’s om de winter een beetje comfortabel door te komen . Goed beschouwd waren zij zo’n beetje de eerste klimaatregisseurs in onze geschiedenis. Hiermee ga ik gemakshalve even voorbij aan de grootste uitvinder aller tijden, namelijk de allereerste rechtoplopende aap die zijn (of haar) natte berenvel te drogen hing bij een zélfgemaakt vuurtje. Geleerden schatten deze gebeurtenis op zo’n 500.000 jaar geleden en in die dagen werden dergelijke ontdekkingen nou eenmaal nog niet zo nauwkeurig gedocumenteerd. Kennelijk waren die antieke Grieken al tot dezelfde conclusie gekomen als hedendaagse wetenschappers, namelijk het feit dat een mens optimaal functioneert bij een omgevingstemperatuur van 20 tot 25 graden Celcius.
Nu wil ik daar wel enige nuance in brengen. Zo ken ik iemand die momenteel in zonnig Spanje vertoeft maar graag het eerste vliegtuig terug zou nemen om een stukje (40 km.) te komen schaatsen. En dan spreken wij nog maar over een amateur. De ultieme uitzonderingen op deze regel malen niet om het verlies van een paar vingers of tenen bij het volbrengen van een marathon in Moermansk of het beklimmen van de Nanga Parbat. Persoonlijk heb ik gelukkig geen last van dergelijke masochistische obsessies, ongemutst is goedgemutst is meer mijn credo. Het is dan ook niet voor niets dat ik ieder jaar weer smachtend uitkijk naar de naderende lente. Vooral na de strenge zomer van vorig jaar en de ongekend smerige winter die daar naadloos op aansloot kon ik deze keer niet wachten op de magische datum van 21 maart. Inmiddels is de lente vier dagen oud en wordt ons land geteisterd door horizontale sneeuwstormen en ziedende hagelvlagen bij temperaturen rond het vriespunt. Een nieuw fenomeen ‘de witte paas’ is geboren. Waar normaal gesproken allerlei sierheesters weer wat kleur aan het bestaan geven staan grijze sneeuwpoppen tergend langzaam weg te smelten. Omdat ook de verwachting voor de komende week (stormachtig met maartse buien) mij niet in de verlangde stemming bracht heb ik de volgende noodgreep toegepast. Om te beginnen heb ik uit mijn omvangrijke muziekarchief een aantal nummers geplukt en in de afspeellijst ‘ZOMER’ geplaatst (zie filmpje). Geleid door deze muziek heb ik vervolgens een soort virtuele zomer samengesteld door foto’s uit verschillende jaren bij elkaar te zoeken. Om er ook nog een soort vakantiegevoel aan toe te voegen beginnen deze surrogaatzomers allemaal met beelden uit vliegtuigraampjes. In afwachting van beter tijden helpt deze kunstgreep me ook déze lente wel weer door. Welbevinden zit tenslotte vooral tussen de oren, toch?

p.s. Een kleine week na het plaatsen van deze Toov schroefde heel Nederland de klok weer een uur vóóruit. Hiermee werd meteen het woord 'Zomertijd' definitief het meest bespottelijke binnen het Vlaams/Nederlands taalgebied.


COMMENTS (4)

You can place a comment anonymously or login

Lex says

30-03-2008 | 14:47

Eens! Toch lijkt de perceptie van het welbehagen positief te worden beïnvloed als deze oren zijn gelegen in het gras. Dit op maaiveld niveau, wat bedekt is met een geel matras van bloemen, op het grasplein van de bedevaartsplaats El Rocia, omgeven door de Hermandados van o.a. Puerto Real, Valverde, Palos de la Frontera en El Puerto de Santa Maria. El Rocio, waar de straten van zand zijn en evenveel bandensporen als paardenhoeven worden afgedrukt.
Om precies te zijn met het achterhoofd in het gras waardoor de oorschelpen optimaal het gezang van de vogels kunnen ontvangen. Bijkomend voordeel is dat dan de ogen niet kunnen worden geopend omdat het aangezicht naar de blauwe hemel is gericht en de zon te fel schijnt. Logisch gevolg daarvan is filosoferen.
Plato en Socrates hadden zeg maar niets beters te doen en hebben zo hun oeuvre bij elkaar bedacht.
Vandaar waarschijnlijk dat er vanuit Nederland -‘ons land’-weinig lichtende theorieën zijn verschenen. De meest tot de verbeelding sprekende uitspraken komen dan ook van schaatsenrijders. De weersomstandigheden, voorheen klimaat, dwingen de mannen – gescheiden van de jongens- het verstand urenlang op nul te zetten. Met het snot voor de ogen is er dan weer ruimte voor boute uitspraken.

Mijn credo;
Oost west,
Zolang er niet geschaatst kan worden,
Zuid best.

Frank says

30-03-2008 | 22:59

Je gedetailleerde beschrijvingen beginnen sadistische vormen aan te nemen. Hou er rekening mee dat wij Nederlanders dit als kwetsend kunnen ervaren. Mocht je deze raad niet ter harte nemen dan zijn de gevolgen geheel voor jouw rekening! Ook het 'wegpoetsen' van de grote humanist/filosoof Gerrit Gerritszoon uit Rotterdam (onder minder ingewijden beter bekend als Desiderius Erasmus) zal je, vooral in fundamentalistische kringen, niet in dank worden afgenomen. Wees gewaarschuwd!
Tenslotte nog dit:

Oost west,
Waaien doet het tóch wel

Lex says

30-03-2008 | 23:07

Je hebt gelijk. Dat werk van die Grieken was vooral een Mooi Weer Praatje. Daarnaast denk ik dat Baruch de Spinoza ook wel van een dorpentochtje hield.

Frank says

30-03-2008 | 23:24

En dan vergeten we nog Spinoza's grote voorbeeld Descartes die, op de vlucht voor Pauselijke verdoemenis, juist in óns land aan de klerikale brandstapel wist te ontsnappen. Het geeft te denken dat grote denkers in toenemende mate moeten vluchten naar gebieden waar de zon te weinig schijnt.

Post a comment

INTERACT WITH THIS TOOV

THIS TOOV

Added on:
29 March 2008
Comments:
4
Views:
7490
Rating:
stars4
Tags:
frankslist winter sneeuw Zomer Zon
Channels:
Travel Leasure Time
318 TOOVS similar and nearby

Sign up | About TOOVS | Help | Terms & Privacy | Top of page Copyright © 2007 TOOVS ™