Great Things TO'VE Done

MY TOOVS 0 views 0 comments 0 TOOVS shared

250.000 km Shared by 2 TOOVERS

14 images | 0 video's

ABOUT THIS TOOV

Een vriend van me reisde jaren achtereen in zijn vakantie af naar Rosas, Noord Spanje. Hij vertelde me op een keer hoe magisch de uitwerking van de borden Lyon nog-zoveel-kilometer was. Als Lyon maar eenmaal was gehaald. Daarna nog enkel restkilometers (wat altijd weer vies tegen viel). Lyon is voor veel reizigers een baken op de kaart, en met vierhonderdtwaalf borden langs de Route du Soleil, welke de afstand tot Lyon vermelden, is Lyon ook gedoemd tot mijlpaal.
Rijdende door de Anti-Atlas in Marokko, op een hoogte variërend van duizend tot tweeduizend meter en met zicht op de Hoge Atlas, zien we om de drie à vier kilometer een afstandpaaltje staan. De letters en cijfers van de aanduidingen die er origineel in zwart zijn opgezet, zijn er vaak door de blakerende hitte afgebladerd. De contouren van de aanduidingen nog leesbaar.
Heel origineel wordt er op elk paaltje een ander dorp of plaatsje vermeld met bijbehorende afstand. Zoals Souk-El-Had-de-Tahala 7 Km en bij het volgende paaltje Tata 359 Km. Niet dat dit de weg is naar Tata. Maar puur informatief. Net zoals op de A4 ter hoogte van Hoofddorp Parijs 512 (?) km en Berlijn 623 (?) km wordt vermeld.
Over de achtentachtig kilometer naar Tafraout doen we ruim vier uur, in tegenstelling tot de twee die in onze ‘guide’ staat vermeld. Onze kilometervreter gaat dan ook niet harder dan twintig kilometer per uur bergopwaarts. Bergafwaarts en überhaupt rijden we niet harder dan zestig, dit gezien de diepte van de ravijnen. De staat waarin de weg verkeert, is overigens fantastisch en dus in dit geval geen reden voor slow-travellling.
Als je bovenstaande leest zou je het niet denken, maar eigenlijk interesseren afstanden, tijden en hoeveelheden me niet veel. Sterker nog, ik wil het vaak helemaal niet weten. Zo vind ik het jammer dat de koers van de Dirham zo onontkoombaar gemakkelijk om te rekenen is. Tien Dirham is een Euro.
De afstandpaaltjes interesseren me dus eigenlijk ook niet. Maar je leest ze toch. In een landschap waarvan je niet snapt dat er mensen kunnen leven, worden die woorden en cijfers op zo’n paaltje opeens heel abstract. Een landschap waarvan je niet snapt waar de mensen zijn die nergens te zien zijn. Het landschap waar je je verder weg waant dan waar ook. In tijd en afstand.
Ik kijk op de temperatuurmeter. De enige meter die nut heeft. (brandstof- en oliedrukmeter zijn kapot en onze snelheid is maximaal tachtig dus ook geen issue. Verder zie ik aan de kleur van de rook of ik te veel toeren maak.)
Opeens een heel abstract getal op de teller. 250.000.3, waarvan de drie in rood. Nog zevenhonderd meter om te stoppen en deze mijlpaal te fotograferen.
De vorige bus, een MB 406, die we ook ik-weet-niet-hoeveel-dehands hebben gekocht, hielpen we over de 500.000 heen. Door de verkeersdrukte rondom Lyon was er toen geen tijd om het exclusieve moment vast te leggen.


COMMENTS (1)

You can place a comment anonymously or login

Frank says

16-03-2008 | 23:36

Het olieverbruik van vóór jullie vertrek in aanmerking genomen is een felicitatie hier wel op z'n plaats! Toch zeggen de verhalen en plaatjes veel meer dan een koele kilometer- stand. Als ik alleen al jullie foto's bekijk komen begrippen als 'afstand' en 'snelheid' in een totaal ander perspectief te staan dan in ons landje van blik, asfalt en haast.

Post a comment

INTERACT WITH THIS TOOV

THIS TOOV

Added on:
16 March 2008
Comments:
1
Views:
3758
Rating:
stars3
Tags:
kilometers tafraout Anti-Atlas Hoge-Atlas 407 marokko 508 toeren
Channels:
Travel Nature
Shared by:
2 TOOVERS
Sign up | About TOOVS | Help | Terms & Privacy | Top of page Copyright © 2007 TOOVS ™