Great Things TO'VE Done

MY TOOVS 0 views 0 comments 0 TOOVS shared

Plage Blanche

19 images | 0 video's

ABOUT THIS TOOV

Plage Blance heeft haar naam te danken aan de Franse schrijver-piloot Antoine de Saint-Exupéry. Deze avonturier vloog vele malen over dit strand, onderweg naar Franse koloniën in Africa, om post te bezorgen. Tijdens die reizen schreef hij onder andere ‘Courrier Sud’ en ‘De Kleine Prins’. Daar het vliegen voornamelijk op zicht ging gaf de piloot opmerkelijke locaties waarschijnlijk visueel herkenbare namen die tot de verbeelding spraken.
Plage Blanche, het witte strand. Ik heb ze witter gezien. In de vertaling, ‘volledig en alleen maar strand’, wordt het begrijpelijker. Er is nu, na al die jaren, niet veel anders dan strand. Daarom is de naam Plage Blanche zo goed. Een plek die naar zijn strand genoemd is. Zoiets als Cadzand Bad maar dan beter.
De vertaling komt ook tot zijn recht in de zin dat je volledig bij zinnen moet zijn om in Guelmin de afslag Plage Blanche te nemen. Eén weg van vijfenzestig kilometer, sinds twee jaar asfalt, voorheen piste. Mensen die hier meerdere weken vrij staan rijden honderdendertig kilometer om te foerageren. Hier is alleen een meisje dat langs komt om brood te verkopen. Soms komt ze ook niet.
Plage Blanche is ook het strand waar de branding zich over drie zandbanken, breed en wit afrolt. Waar met vloed de slufter vol stroomt en uitgedroogde, gebarsten klei zich vol zuigt. Waar flamingo’s op gepaste afstand blijven of wijselijk opvliegen als een visser te dichtbij komt. En waar witte zandduinen met prachtige vormen zich, met behulp van de harde wind, direct herstellen van voetstappen die de perfecte lijnen hebben verstoord. En waar de sterren in de nacht ‘Carte Blanche’ hebben.
Jan Bosch (86! - ik mag ‘je’ zeggen) die hier de afgelopen twintig jaar altijd wel een paar weekjes met zijn busje staat noemt het een van de fijnste plekken van Marokko. Vrijdag gaat hij weer foerageren – 130 km- en dan blijft hij nog een weekje.


COMMENTS (2)

You can place a comment anonymously or login

Frank says

8-03-2008 | 1:20

Als ik jou was zou ik op de terugweg even bij het 'Bureau voor Bevordering van Toerisme in Marrokko' in Tanger langsgaan. Mij dunkt dat hier inmiddels een niet te versmaden financiële tegemoetkoming op jullie ligt te wachten.

Lex says

8-03-2008 | 9:27

Tja het kan makkelijk een vertekend beeld geven. Deze website gaat over mooie en leuke dingen. Heb je behoefte aan een Toov Not? Die zijn er zeker ook...

Post a comment

INTERACT WITH THIS TOOV

THIS TOOV

Added on:
07 March 2008
Comments:
2
Views:
4063
Rating:
stars3
Tags:
Saint-Exupéry flamingo strand zandduinen marokko plage kleine prins jan bosch
Channels:
Nature Kids Travel
Sign up | About TOOVS | Help | Terms & Privacy | Top of page Copyright © 2007 TOOVS ™