Great Things TO'VE Done

MY TOOVS 0 views 0 comments 0 TOOVS shared

Oase Tighmert

20 images | 0 video's

ABOUT THIS TOOV

In de verte ligt de oase.
Het is mooi om dit te zeggen. Dat hoort zo bij een oase.
Daar moet je naar toe.
Door een droge vlakte met rivierbeddingen die al jaren geen rivier zijn, rij je richting de strook palmkruinen die als een verstilde explosie aan de horizon staan.
De oase van Tighmert (Aït Bekkou), 20 km ten zuiden van Guelmin, 200 km ten zuiden van Agadir. Hierna begint de grote woestijn.
Een oase staat in de volksmond synoniem voor overvloed, vooral op een plek waar schaarste heerst.
Een oase van rust. Een paradijs met bloemen, vogels, stromend water en een overvloed aan dadelpalmen die als onkruid uit de grond schieten.
Door de palmerie loopt een vernuftig systeem van irrigatiekanalen, die het water naar de perceeltjes dirigeert. Een chef opent en sluit de kanaaltjes om zo iedereen van water te voorzien. Een uurtje per perceel per dag.
Veel perceeltjes worden gebruikt voor het verbouwen van mais, tarwe en kruiden. Andere ‘terrains’ zijn bebouwd met huisjes of worden bebouwd met huizen cq. villa’s. De oase is ontdekt door Europeanen. Er worden traditionele ‘maissons de terre’ gebouwd met leem en stro. Sommigen worden uitgevoerd met additionele opties als zwembad en bewakingscamera’s waardoor het karakter van de oase sterk kan gaan veranderen.
Op een onvindbare plek in de oase staat een ruim 300 jaar oude kashba die is ingericht als museum met gebruiksvoorwerpen en eigenaardigheden van de nomaden die vaste bezoekers van deze oase zijn geweest. Hier en bij het nabijgelegen Maison d’ Hotes horen we veel over de ontwikkelingen. De grondprijs is in een jaar verdubbeld! De ‘Groenen’ komen in opstand tegen de zwembaden! De palmen worden weggeroofd door de rijken in de grote steden! Onrust in de oase!
---
Kasbah Caravanserail
Jamil Laabd
BP Tigmert - 81000 Guelmin
Porte du Sahara MAROC
---


COMMENTS (1)

You can place a comment anonymously or login

Anonymous says

12-03-2009 | 20:17

Wat bijzonder he, zo'n oase 'te beleven'
Wij vonden de oase bij Abounay ten westen van Guelmim ook heel mooi. Ik heb nog heerlijk gedobbert in het thermaal bad; wat een waanzinnige herinnering!

Peter en Corina

Post a comment

INTERACT WITH THIS TOOV

THIS TOOV

Added on:
07 March 2008
Comments:
1
Views:
4900
Rating:
stars3
Tags:
Bloemen maison terre woestijn maison de hotes oase dadelpalmen vogels cactussen kashba
Channels:
Travel Nature
Sign up | About TOOVS | Help | Terms & Privacy | Top of page Copyright © 2007 TOOVS ™