Great Things TO'VE Done

MY TOOVS 0 views 0 comments 0 TOOVS shared

Doe mij maar mist Shared by 2 TOOVERS

Country:
Netherlands
Place:
Groet , N 52°43'-W 4°40'
Time:
December, 2007
Done by:
Frank
TOOVS similar and nearby:
318 TOOVS

Next TOOV:

5 images | 0 video's

ABOUT THIS TOOV

Zowel de zomer als de winter van 2007 waren niet om over naar huis te schrijven. Als er al iets positiefs over te melden valt is het dat ze allebei in een weekeind vielen. De zomer vond plaats in het laatste weekend van april en de winter overviel ons op een zaterdag in december. In de tussenliggende periode probeerden lente en herfst vruchteloos en vooral nat om tot een soort verstandshuwelijk te komen.
Persoonlijk heb ik vooral de zomer gemist. Ik ben graag buiten en als het even kan tot diep in de nacht. Over de afgelopen winter ben ik wel te spreken. Eén dag is wat mij betreft ruim voldoende. Daar komt nog bij dat deze winter zich onthield van sneeuwval en zich van zijn meest fotogenieke kant liet zien. Van alle vormen van neerslag is het verschijnsel ‘dauw’ voor mij met afstand de mooiste. Zowel in vloeibare als bevroren toestand is het de ultieme manifestatie van fris en nieuw. Al meer dan dertig jaar probeer ik dit op een bevredigende manier in foto’s te ‘vangen’ en tot mijn frustratie is dit me nooit gelukt. Deze keer lag de rijp echter zó dik en smetteloos op de takken dat mislukkingen bijna uitgesloten waren. Opgetogen over dit vooruitzicht begaf ik mij boswaarts. Hier aangekomen werd ik vrijwel onmiddellijk bevangen door een soort verlamming. Omdat dit me al veel vaker is overkomen kan ik dit plotseling optredende onvermogen inmiddels wel een plaats geven. Toen ik thuis de plaatjes bekeek bleef de teleurstelling over het resultaat dan ook ruim binnen de perken. Dergelijke taferelen zijn aan mij domweg niet besteed. Het is allemaal té mooi en ik kan er niets mee. Zelfs met een 2 megapixel mobieltje kun je klakkeloos in het rond schieten en thuis komen met een verzameling obligate plaatjes die straffeloos het internet op kunnen. Zo heb ik ook altijd moeite gehad met het fotograferen van spectaculaire zonsondergangen en smetteloze vrouwen. In het eerste geval kon ik altijd nog omschakelen naar zwart-wit om zodoende de boel nog enigszins naar mijn hand te zetten. Bij het portretteren van modellen bood ook dit geen soelaas en speurde ik wanhopig naar puistjes, kleine wratjes of andere geruststellende onregelmatigheden. Als ik deze al wist te vinden werden ze ook in beeld gebracht en dat werd me zelden in dank afgenomen. Maar dit terzijde. Binnen een kwartier had ik 48 van de 50 gemaakte foto’s naar de prullenbak verwezen en de twee blijvers bewaarde ik met lichte tegenzin. Omdat de dooi inmiddels krachtig had ingezet veranderde het landschap bijna per minuut. Tegen het eind van de middag was van al dat winterse moois dan ook niets meer over. De Nikon ging de koffer in en ik de keuken. Nu heb ik vanachter het fornuis een vrij uitzicht op de polder en zo zag ik, vlak voor het invallen van de schemer, dat een onverklaarbare grondmist uit de weilanden begon op te stijgen. Uit ervaring weet ik dat dit verschijnsel vaak nogal vluchtig is en dus doofde ik in grote haast de pitten. Om maar zo weinig mogelijk tijd te verliezen besloot ik niet voor één specifieke lens te kiezen maar gewoon de hele mikmak mee te nemen. Zwaar beladen met koffer en statief sprintte ik langs een verbijsterde buurman die ik, terwijl ik wanhopig mijn jas probeerde dicht te ritsen, toeriep dat ik moest rennen omdat de mist anders zou verdwijnen. Gelukkig ken ik deze buur als een ruime geest en ik heb het hem later allemaal kunnen uitleggen.
Geheel buiten adem bereikte ik de plek van bestemming alwaar ik een korte, woeste dans uitvoerde met statief, camera en objectieven. Dat het ‘kantje boord’ was geweest mag blijken uit het feit dat ik bij maanlicht terug naar de keuken liep. Ik moet toegeven dat het diner wat mij aanvankelijk voor ogen stond niet helemaal uit de verf is gekomen. Over de foto’s was ik meer te spreken. Helaas staat grondmist maar zelden op het menu.


COMMENTS (1)

You can place a comment anonymously or login

Inge says

20-02-2008 | 13:30

Dank voor de heerlijke sfeerbeelden! Het schijnt dat er rond zonsopgang ook vaak mooie misten en rijp te vinden zijn, daar weet ik persoonlijk niet veel van. De avondmist daarentegen, ja, daarvoor kan je de keuken uitsprinten!

Post a comment

INTERACT WITH THIS TOOV

THIS TOOV

Added on:
11 February 2008
Comments:
1
Views:
7871
Rating:
stars4
Tags:
frankslist winter schoorl sneeuw foto's
Channels:
Nature Leasure Time
Shared by:
2 TOOVERS
318 TOOVS similar and nearby

Sign up | About TOOVS | Help | Terms & Privacy | Top of page Copyright © 2007 TOOVS ™