Great Things TO'VE Done

MY TOOVS 0 views 0 comments 0 TOOVS shared

Een badhuis vol bier

Country:
Netherlands
Place:
Amsterdam , N 52°21'-W 4°55'
Time:
December, 2007
Done by:
Karin
TOOVS similar and nearby:
321 TOOVS

Next TOOV:

6 images | 0 video's

ABOUT THIS TOOV

Soms ben je op het juiste moment op de juiste plek.

Zo stapten wij vrijdagmiddag even voor 16.00 het proeflokaal van Brouwerij 't IJ binnen omdat een van de kinderen naar de wc moest. Omdat we ons verplicht voelden om een consumptie te nuttigen, omdat het een proeflokaal was en omdat we het ijzig koud hadden gekregen, proeften we een Turbock winterbier.

Zodoende waren wij precies op tijd om ons aan te sluiten bij de wekelijkse rondleiding door de brouwerij (iedere vrijdagmiddag om 16.00). Het verhaal achter de Turbock, het Scharrel-IJwit (biowitbier), de Natte (dubbel)en de Zatte (tripel) de Struis en de Columbus, is er een van experimenteren met ingredienten, temperatuur, hoge en lage gisting, moleculenketens en enzymen. Wel zo met smaak verteld dat het proeflokaal na de rondleiding goede zaken doet.

't IJ is sinds 1985 gevestigd in voormalig badhuis Funen, in 1911 gebouwd op de grens van 2 arbeiderswijken. Het badhuis bleek een prima lokatie voor een brouwerij, aangezien bier voor een groot deel bestaat uit water en alle benodigde leidingen er dus al lagen. Aan het badhuis is weinig veranderd: 2 enorme ketels vullen de badruimte, in de kelder vindt het fermentatieproces plaats. De badhokjes hebben plaatsgemaakt voor de bottelarij en alle overgebleven ruimte wordt ingenomen door kratjes bier.

Er wordt per jaar 200.000 liter IJbier geproduceerd, en een kwart daarvan wordt direkt geconsumeerd in het proeflokaal dat ook meer wegheeft van een stamkroeg. Weliswaar met aangepaste openingstijden (15.00 - 20.00). Dat zal nodig zijn want, zo blijkt, de stamgasten slaan de meest zware bieren net zo hard achterover als een gewone pils. Zo is ook het Plzen in het assortiment gekomen; omdat de bezoekers van het proeflokaal steeds ladderzat waren.

Nog wat weetjes: het brein achter de brouwerij is ook het brein achter de succesnummers van de groep Drukwerk: 'hé Amsterdam' en 'je loog tegen mij'. Alle bieren zijn gemaakt van biologische grondstoffen en voor een euro kun je je vat of krat IJbier laten zegenen, met zuiver IJwater!!


COMMENTS (1)

You can place a comment anonymously or login

Anonymous says

13-06-2008 | 13:49

Haha, wat een leuk verhaal. Moet ik zeker eens naartoe

Post a comment

INTERACT WITH THIS TOOV

THIS TOOV

Added on:
30 December 2007
Comments:
1
Views:
3234
Rating:
stars3
Channels:
Leasure Time Kids Culinair
321 TOOVS similar and nearby

Sign up | About TOOVS | Help | Terms & Privacy | Top of page Copyright © 2007 TOOVS ™