Great Things TO'VE Done

MY TOOVS 0 views 0 comments 0 TOOVS shared

Kortebaan wedstrijden Nijelamer

16 images | 0 video's

ABOUT THIS TOOV

Woensdag 19 december werden in het Friese Nijelamer de eerst kortebaanwedstrijden van deze winter verreden. Op natuurijs uiteraard! De ijsvloer was zo'n 4cm dik, of dun......meer dan genoeg in ieder geval.
De beker en een envelop met daarin 160 euro (gelijk aan het aantal meters van de wedstrijdbaan) gingen uiteindelijk naar Ronald Mulder uit Zwolle.
Een mooi geschreven verslag uit De Pers kun je hieronder lezen;

Door: Dominique Elshout
Gepubliceerd: woensdag 19 december 2007 22:51
Update: woensdag 19 december 2007 23:21

’s Morgens vroeg, om zes uur, waren ze nog met zijn vijven het ijs op geweest, het hele bestuur van schaatsclub Nijelamer. Twee mannen zeiden: het kan niet! Drie keer klonk: het kan wél! En dus kon het, schaatsen op natuurijs.

Nijelamer ligt in Friesland, in de buurt van Wolvega. Een dorp uit liedjes van vroeger. Het vee, de boerderijen, en aan de horizon, leid Emmeloord. Aan de Schipslootweg ligt de boerenhoeve van Marianne Venema en haar man. Opa Anne Venema was een echte schaatser. Van hem was ook het stuk wei tegenover de boerderij, laag gelegen tussen de weg en de dijk die de Schipsloot – een kanaaltje - binnen de perken houdt. Je kunt er als boer niet veel mee doen, met dat natte, lage grasland. Maar opa Venema vond het goed zo, zijn kleindochter ook, en in de winter zetten ze het weiland mooi onder water.

Op de kop van de ijsbaan die dan soms ontstaat, met een geluidsinstallatie en lichtmasten in het midden, staat het clubhuis van de schaatsers. Een oud gemaal, een paar stoelen tegen de muur, een barretje in de hoek en een tafel voor de snert. Een uur voor de wedstrijd ligt het er nog verlaten bij. Mist houdt de zon weg, gelukkig. Het zal niet dooien, maar vriezen doet het ook niet echt hard. De voorzitter van de ijsclub, Klaas de Boer, draagt een plakkaat onder zijn arm met een alarmerende tekst erop: ‘Levensgevaarlijk, niet betreden.’ Klaas weet niet goed wat hij moet met het bord. Hij legt het maar weer weg.

In Nijelamer vinden ze het leuk om de eerste schaatswedstrijd op natuurijs van het seizoen te organiseren. In Haulerwijk, een kilometer of veertig verderop, proberen ze het ook, maar dit jaar was Nijelamer het vlugst. In 2003 lukte dat voor het laatst.

Een half uur voor de wedstrijd is het clubhuis volgelopen. Arnaud Venema, kleinzoon van opa Anne, is er nu ook. Arnaud gaat meedoen. ‘Ik ben marathonschaatser, korte baan is eigenlijk niks voor mij, maar de ijsbaan is een beetje familiebezit hé.’

Dan gaat het echt beginnen. Voorzitter Klaas de Boer is nog steeds niet helemaal gerust, maar er is geen weg terug. ‘Mag ik het publiek vragen niet op het ijs te komen, het kan écht niet!’ Het eerste startschot klinkt, goed duidelijk. De schaatsers rijden man tegen man, keihard rechtdoor. Twee ritten tegen elkaar, één keer naar het dorp toe, één keer van het dorp af. Wie twee keer verliest kan naar huis. De geluidsinstallatie laat het gekras van de schaatsen mooi over de hele baan zingen. Speaker Coby Dijkstra zingt ook een beetje. Ze schaatste zelf al zo vaak op het baantje. Coby heeft goed nieuws over de kracht van het ijs. ‘De schoolkinderen mogen nu ook schaatsen, of zijn ze de schaatsen vergeten?’ De meeste schoolkinderen niet. Ze kijken van dichtbij naar de twee kerels die als beste zijn overgebleven; Sietse Heslinga uit Workum en Ronald Mulder uit Zwolle. Arnaud Venema is niet ver gekomen, en hij werd nog wel zo sterk aangemoedigd. ‘Toe Arnaud.’

Ronald Mulder heeft zijn tweelingbroer Michel moeten verslaan om in de finale te komen. Een schooljongen informeert belangstellend bij Heslinga naar de stand van zaken. ‘Sietse, hoe sta je ervoor?’ Sietse verliest, maar dat vindt hij niet zo erg. Schaatsen op natuurijs is mooi genoeg.Bron


COMMENTS (0)

You can place a comment anonymously or login

Post a comment

INTERACT WITH THIS TOOV

THIS TOOV

Added on:
23 December 2007
Comments:
0
Views:
5179
Rating:
stars3
Tags:
winter schaatsen ijs Friesland natuurijs
Channels:
Culture Nature Sport Kids
316 TOOVS similar and nearby

Sign up | About TOOVS | Help | Terms & Privacy | Top of page Copyright © 2007 TOOVS ™