Great Things TO'VE Done

MY TOOVS 0 views 0 comments 0 TOOVS shared

Elx Palmen Park & El Huerto del Cura

Country:
Spain
Place:
Elche , N 38°15'-E 0°41'
Time:
November, 2007
Done by:
Lex
TOOVS similar and nearby:
9 TOOVS

Next TOOV:

9 images | 0 video's

ABOUT THIS TOOV

Prachtig als een stad iets unieks heeft. Zo uniek en zo alom aanwezig dat het beeld en aanblik er door wordt gedomineerd. Zo hebben Venetië en Giethoorn haar water, Fes haar badencomplexen en Elx haar palmen.
Bekend is dat op deze plek de Feniciërs ( rond 600 v. Chr.) palmen kweekten voor de productie van dadels. Ideaal voedsel voor tijdens zeereizen. Wat de dadelpalm ook bijzonder en mythisch maakt is het feit dat deze plant – de Phoenix Dactylifera – de eerste door de mens tot boomvorm gecultiveerde plant is. 5000 jaar oude Egyptische opgravingen tonen dit aan. Een van de landjes (Huerto) is door pastoor Jose Castano Sanchez omgetoverd tot botanische tuin. Hij beheerde de tuin tot 1918. Naast de duizend palmen staan er vele soorten cactussen en andere planten uit subtropische klimaten.
Daar waar gehuchten naast goudmijnen werden gesticht en nederzettingen naast oases ontstonden is Elx - inmiddels Unesco erfgoed - verrezen tussen haar palmplantages. En zo is het nu nog. Elx is vergroeid met de plantages en de kwart miljoen palmen die in en rondom de stad staan.
En in november en december kan je de dadels van de bomen eten!


COMMENTS (2)

You can place a comment anonymously or login

Frank says

20-11-2007 | 23:53

Lex,
Om te voorkomen dat je, onder mediterrane omstandigheden, je scherpte verliest wil ik een kleine nuance aanbrengen. De Phoenix dactylifera is misschien de eerste gecultiveerde bóómsoort. Vergeleken met Oryza sativa echter komt de dadelpalm nog maar net kijken. Rijst (toch ook een plant) wordt namelijk al meer dan 14000 jaar door mensen verbouwd.

Lex says

22-11-2007 | 13:10

Scherp Frank! Heb het aangepast. Het is de eerste tot boomvorm gecultiveerde plant.

Post a comment

INTERACT WITH THIS TOOV

THIS TOOV

Added on:
20 November 2007
Comments:
2
Views:
3685
Rating:
stars3
Tags:
tuin kweken unesco dadels cactus wandelen palmen
Channels:
Travel Culture
9 TOOVS similar and nearby

Sign up | About TOOVS | Help | Terms & Privacy | Top of page Copyright © 2007 TOOVS ™