Great Things TO'VE Done

MY TOOVS 0 views 0 comments 0 TOOVS shared

Afvallige Architectuur

boogconstructies
Country:
Netherlands
Place:
Alkmaar , N 52°36'-W 4°45'
Time:
October, 2007
Done by:
Frank
TOOVS similar and nearby:
318 TOOVS

Next TOOV:

3 images | 0 video's

ABOUT THIS TOOV

Zo’n acht jaar geleden was ik voor het eerst in de Alkmaarse Huisvuilcentrale. Daar vond een optreden plaats van een soort punkcircus als onderdeel van het jaarlijkse zomerfestival ‘de Karavaan’. Omdat ik maar net op tijd was moest ik mij haastig in de voortschuifelende rij richting de ingang voegen en had ik dus nauwelijks gelegenheid om de constructie van dichtbij te bekijken. Toch viel mij toen al op dat het gebouw, op korte afstand, véél groter bleek te zijn dan ik, op grond van een vluchtige blik vanaf de nabijgelegen A9, voor mogelijk had gehouden. Bij het binnengaan van de centrale werd deze indruk alleen nog maar versterkt. De centrale ruimte was ronduit reusachtig en het Australische circus nam maar een klein hoekje in beslag. Twee jaar later was ik er opnieuw en deze keer zag ik er, neerkijkend van grote hoogte, de vuilniswagens als speelgoedautootjes in en uit rijden. Bovendien kon ik toen ook het gebouw van buiten én bij daglicht bekijken. Zodoende werd me al vrij snel duidelijk waarom dit enorme complex mij niet eerder was opgevallen.
Om te beginnen kent het gebouw nagenoeg géén horizontale lijnen (ik heb er maar één kunnen vinden). Door gebruik te maken van talloze ‘boogconstructies’ is een bijna speels geheel ontstaan wat, ondanks de enorme afmetingen, nergens massief oogt. Als geïnteresseerde leek meen ik in het ontwerp stijlgrepen te herkennen die ik ook zie in bijvoorbeeld het Guggenheim museum in Bilbao en de Opera in Sydney.
Als fotograaf zie ik een samenspel van lijnen die samen een volstrekt harmonisch geheel vormen. Het gebouw is tegelijkertijd strak en organisch, een combinatie die helaas nogal zeldzaam is. Misschien nog wel het meest bijzonder is de functie van het gebouw, namelijk die van vuilverwerking. Ik kan me best voorstellen dat het ontwerpen van een museum of concertgebouw voor een architect een dankbare klus is. Een mooi voorbeeld is het ‘Science Center Nemo’ in Amsterdam. De ontwerper van deze pretschool luistert naar de ronkende naam Renzo Piano en was al ruim gevestigd toen hij deze opdracht aannam. Ik kan het natuurlijk niet bewijzen maar het lijkt me onwaarschijnlijk dat deze architect, die zijn naam vestigde met het ‘Centre Pompidou’ in Parijs, veel trek had in een vuilverbranding in Alkmaar. Hiermee wil ik overigens de heer Piano niets te kort doen, zijn ontwerpen zijn meestal briljant en soms bijna geniaal. Voor mij is zijn Nemo dan ook één van de twee mooiste gebouwen in Noord Holland. Als het gaat om het meest bijzóndere gebouw verliest het genie uit Genua het echter, op punten, van Abe Bonnema uit Stiens. Deze, in 2001 overleden, architect heeft met zijn ontwerp het verwerken van afval op een hoger plan gebracht.

Op afspraak worden rondleidingen gegeven in de huisvuilcentrale (072 5411311). Een absolute aanrader!


COMMENTS (0)

You can place a comment anonymously or login

Post a comment

INTERACT WITH THIS TOOV

THIS TOOV

Added on:
10 November 2007
Comments:
0
Views:
3669
Rating:
stars4
Tags:
Architectuur frankslist architecture NHD-Bijzonder Gebouw
Channels:
Culture
318 TOOVS similar and nearby

Sign up | About TOOVS | Help | Terms & Privacy | Top of page Copyright © 2007 TOOVS ™