Great Things TO'VE Done

MY TOOVS 0 views 0 comments 0 TOOVS shared

Meer paddenstoelen

Fijnschubbige boleet
Country:
Netherlands
Place:
Schoorl , N 52°42'-W 4°40'
Time:
October, 2007
Done by:
boswachter
TOOVS similar and nearby:
318 TOOVS

Next TOOV:

4 images | 0 video's

ABOUT THIS TOOV

Tijdens uw wandeling door de Schoorlse bossen is het u ongetwijfeld opgevallen dat er op dit moment (11 oktober) zeer veel paddenstoelen staan. U hoeft wat dit betreft echt niet ver te wandelen aangezien er achter het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer veel van deze herfstvruchten zijn te bewonderen. Zo vond ik in de bosjes rond het schelppaadje twee fraaie fijnschubbige boleten. Het is net alsof ze met elkaar zijn vergroeid maar dat is slechts schijn. Tevens staan er op dit moment tientallen vliegenzwammen (inderdaad: rood met witte stippen) en veel bruine ringboleten. Boleten bezitten onder de hoed geen plaatjes of lamellen maar buisjes en zijn op die manier gemakkelijk te herkennen.
Vlak in de buurt staat eveneens de beruchte groene knolamaniet. Deze is bij inwendig gebruik dodelijk giftig maar daar hebben we het al eens over gehad. Langs het fietspad van de Schoorlse zeeweg naar het klimduin van Schoorl trof ik een heksenkring aan van nevelzwammen. Van deze laatste soort kunnen wij vrij lang genieten, hij blijft er zelfs na een week nog fris uitzien en dat is bij paddenstoelen wel eens anders. Ga daar maar eens kijken!
Wist u overigens dat er zo’n 800 (achthonderd) soorten zwammen in het Schoorlse duingebied voorkomen? En dat het monnikenwerk is om deze allemaal te benoemen? Ik ken er ruwweg zo’n tweehonderd en dan voornamelijk de grotere soorten. Daar heb ik, schrik niet, ruim veertig jaar over gedaan. Nu alleen die andere 600 soorten “nog even” op naam brengen…


COMMENTS (4)

You can place a comment anonymously or login

Lex says

12-10-2007 | 8:00

Mijn interesse voor paddestoelen is behoorlijk gewekt! Maar ik hoop een paar jaar over te kunnen slaan en direct dat goddelijke veld met cantharellen te vinden… Zou iemand zo vriendelijk willen zijn dit veld even op de kaart te willen aanduiden? Op de meter nauwkeurig?

boswachter says

12-10-2007 | 10:44

Wie vroeg me dat toch meer??

Inge says

14-10-2007 | 16:28

Wat staan die nevelzwammen mooi om die boom heen! volgens mijn boekje ('maar' 423 soorten) zijn ze voorwaardelijk eetbaar ("Grondig gekookt eetbaar. Sommige mensen verdragen deze paddestoel niet en krijgen last van maag en darmen") Dit zal dan wel verklaren dat ze een week lang zo mooi blijven staan, ze hadden anders allang in een soepje gedreven?

boswachter says

16-10-2007 | 20:01

Ik zou hem beslist niet eten. Hij smaakt helemaal niet lekker. Daar komt nog bij dat hij vrij veel weg heeft van een satijnzwam die behoorlijk giftig is. Houd je maar bij het eekhoorntjesbrood en de catharel Inge!

Post a comment

INTERACT WITH THIS TOOV

THIS TOOV

Added on:
11 October 2007
Comments:
4
Views:
3758
Rating:
stars3
Tags:
Paddenstoelen mushrooms bos duinen schoorl
Channels:
Nature
318 TOOVS similar and nearby

Sign up | About TOOVS | Help | Terms & Privacy | Top of page Copyright © 2007 TOOVS ™