Great Things TO'VE Done

MY TOOVS 0 views 0 comments 0 TOOVS shared

De herfst proeven Shared by 2 TOOVERS

Country:
Netherlands
Place:
Schoorl , N 52°41'-W 4°41'
Time:
5 October 2007, 22:00
Done by:
Frank
TOOVS similar and nearby:
318 TOOVS

Next TOOV:

10 images | 0 video's

ABOUT THIS TOOV

Bij onze Belgische en Duitse buren is het de gewoonste zaak van de wereld. In de herfst trekken ze daar massaal de bossen in om paddenstoelen te verzamelen om deze vervolgens te verwerken in specifieke najaarsgerechten. In Italië zijn dergelijke zoektochten zelfs een soort familie-uitjes. In Nederland is het plukken van paddenstoelen verboden, net als wildplassen en openbare dronkenschap. Als braaf belastingbetaler en keurig huisvader met een blanco strafblad heb ik wat moeite met dergelijke verordeningen en ik lap ze dan ook, met enige regelmaat, aan m’n laars. Niet dat ik wekelijks lallend tegen geparkeerde auto’s sta te urineren, maar een gratis maaltje Cantharellen of Eekhoorntjesbrood laat ik me, als rechtgeaard duinbewoner, niet door mijn neus boren. Zodoende trokken wij, voorzien van papieren draagtassen (paddenstoelen houden niet van plastic), afgelopen zaterdag weer het bos in om wat Kastanjeboleten en Rodekoolzwammetjes te verzamelen. ‘Volwassen’ exemplaren laten we staan. Niet alleen omdat ze niet meer zo goed smaken maar vooral omdat deze bezig zijn om zich, door sporenverspreiding, voort te planten. Voor de duidelijkheid, een paddenstoel is géén plant. De eigenlijke plant (het mycelium) leeft ondergronds en is de grootste bekende levensvorm ter wereld. In de Amerikaanse staat Oregon is een mycelium van de Honingzwam gevonden met een oppervlakte van 890 hectare. In de herfst vormen deze ‘planten’ vruchtlichamen en die noemen wij paddenstoelen. Het komt mij wat merkwaardig voor dat ándere vruchten als: bessen, bramen en frambozen wel mogen worden geplukt en paddenstoelen niet.
Vanwege het warme weer viel de oogst een beetje tegen, vooral boleten worden dan al snel ‘zompig’. Toch hadden wij, na ’n uur of twee, voldoende verzameld voor een smakelijke maaltijd. Voordat ik een aantal recepten prijsgeef wil ik een kleine waarschuwing plaatsen. Van de ongeveer 4000 soorten die in ons land voorkomen zijn er maar 30 giftig. Van deze 30 zijn er vier levensgevaarlijk waarvan twéé absoluut dodelijk. De groene knolamaniet is de giftigste paddenstoel ter wereld en ook van zijn witte broertje, de kleverige knolamaniet, is één exemplaar voldoende om een gezin van vooroorlogse proporties over de kling te jagen.
Over de eerstgenoemde vat de Groningse hoogleraar in de plantenfysiologie Piet Kuiper het ziekteverloop als volgt samen; “De dag na de maaltijd word je doodziek. De volgende dag lijk je weer beter te zijn en de derde dag ben je dood.”
Een dergelijk scenario is eenvoudig te vermijden door uitsluitend zogenaamde ‘buisjeszwammen’, ofwel Boleten te verzamelen en alle ‘plaatjeszwammen’ te laten staan (zie de foto’s). Alle, in Nederland voorkomende, boleten zijn eetbaar (met uitzondering van de Satansboleet die ik nog nooit ben tegengekomen) en twee ervan zijn zelfs erg lekker. Mijn persoonlijke favoriet is het Eekhoorntjesbrood met als goede tweede de Kastanjeboleet. Vergeleken met deze twee is de smaak van Champignons of Oesterzwammen als ‘flauw’ omschrijven een understatement.
En dan nu het bereiden. Eerst eventueel aanwezig zand en ander ongeregeld en daarna de ‘buisjeslaag’ verwijderen. Dit gaat het best met een afgerond mesje of de nagel van je duim. Belangrijk is om paddenstoelen goed gaar te maken. Rauw of te kort verhit zijn ze nauwelijks verteerbaar. Als je een flinke hoeveelheid hebt kun je er een ragout van maken door ze langzaam in een beetje roomboter te stoven. Snufje zout en peper toevoegen en verder hooguit een klein scheutje Cognac. Is de oogst wat kariger (zoals bij ons deze keer) dan bakken op hoog vuur totdat de ‘slijmerigheid’ is verdwenen. Ook nu weer; géén uien, knoflook of kruiden. Alleen zout en peper! Voor de ultieme gastronomische herfstbeleving moet je wat meer tijd uittrekken. Verzamel een kilo mooie boleten en laat deze, samen met een flinke gehalveerde ui en vier laurierblaadjes op twee liter water 24 uur op het laagste vlammetje trekken. Hierna het geheel door een zeef gieten en de ui en paddenstoelen door het toilet spoelen. De overgebleven bouillon op wat hoger vuur zetten en wat verse fijngesneden boleten, zout, peper en dragon toevoegen.
Na twintig minuten opdienen met een stukje stokbrood. Zó mooi kan de herfst zijn!
Een dergelijk soepje heb ik ooit gegeten in een sterrenrestaurant bij ons in het dorp en dat heeft mij de nodige inspiratie verschaft om hem zelf te maken. De prijs die ik toen betaalde zal ongeveer gelijk zijn aan de boete die je riskeert als je zelf gaat zoeken.


COMMENTS (6)

You can place a comment anonymously or login

Lex says

9-10-2007 | 8:23

Vertel je me nu pas dat het verboden is! Dat had het nog spannender gemaakt! Maar gelukkig ken ik de boswachter en andere opzicht(ig)ers...

Geert says

9-10-2007 | 8:37

Mooi verhaal... En mooie foto's. Dat spoort :-) mij weer aan om ook weer een fotosessie met paddenstoelen te gaan houden deze herfst..

Inge says

9-10-2007 | 18:48

Nog voor het bestaan van Toovs stond dit bij mij op 'to do' - zelf paddestoelen plukken en ze ook nog zelf opeten. We leven allemaal nog, dus ik kan volmondig zeggen dat het erg leuk en lekker was!! Aan alle verwachtingen werd meer dan voldaan, toch nog enige vragen:
De enige paddestoel die ik zonder aarzelen met het oog op consumptie durfde plukken was het Rodekoolzwammetje. Laat deze nou net niet voorkomen in mijn maandagochtend direct aangeschafte gidsje "Paddestoelen, herkennen en benoemen". betreft het hier een lokale uitzondering? Wel is me duidelijk dat ik nog vele jaren oefening nodig zal hebben voor ik verder ben dan "de zekere zes". In de Schoorlse duinen onderscheidde ik er vooralsnog een stuk of 3...
Dan een klein maar wellicht belangrijk detail in het recept: waarom dienen ui en paddestoelen door toilet gespoeld te worden??

Frank says

9-10-2007 | 22:27

Inge. Het Rodekoolzwammetje is inderdaad geen gezochte eetpaddenstoel. Waarom weet ik niet want de smaak is prima en het is een van de mooiste zwammetjes die ik ken (ik zal er een foto van toevoegen). Over je laatste vraag kan ik kort zijn. Het toilet kan je doorspoelen, de groene bak niet!

boswachter says

11-10-2007 | 14:57

Stel je voor: je trekt een krachtige bouillon van een fikse runderschenkel en allerlei kruiden. Een en ander enkele uren laten trekken op een ouderwets petroleumstel met één pitje, dit laatste is erg belangrijk. Vervolgens snij je rodekoolzwammen, cantharellen, eekhoorntjesbrood en kastanjeboleten in niet al te kleine stukjes. Wanneer dit in de bouillon wordt gedaan geeft dat een kleur aan de soep waar je alleen al hongerig van wordt. Weliswaar gaat de liefde over het algemeen door de maag, maar het oog wil ook wat!

Janneman says

11-10-2007 | 19:43

Mooie paddestoelen, maar wat heeft de moeder van deze kinderen een raar hardloopapparaat om haar bovenarm. De natuur zit vol wonderbaarlijkheden.

Post a comment

INTERACT WITH THIS TOOV

THIS TOOV

Added on:
08 October 2007
Comments:
6
Views:
6440
Rating:
stars4
Tags:
mushrooms frankslist Paddenstoelen
Channels:
Nature Fun Kids Culinair
Shared by:
2 TOOVERS
318 TOOVS similar and nearby

Sign up | About TOOVS | Help | Terms & Privacy | Top of page Copyright © 2007 TOOVS ™