Great Things TO'VE Done

MY TOOVS 0 views 0 comments 0 TOOVS shared

Vliegenzwammen Shared by 3 TOOVERS

Country:
Netherlands
Place:
Schoorl , N 52°42'-W 4°41'
Done by:
boswachter
TOOVS similar and nearby:
318 TOOVS

Next TOOV:

4 images | 0 video's

ABOUT THIS TOOV

Naar ik meen is er ooit een toov verschenen over het infopad dat pal achter het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer is gelegen. Dit rondje schelppad is zo rond september/oktober zeker de moeite waard om met een bezoekje te vereren. Er komen namelijk nergens anders in het Schoorlse duingebied zoveel vliegenzwammen voor als hier. Wanneer het weer een beetje meezit is de bosbodem als het ware “bespikkeld” met deze rood met witte stippen. Kleuters en peuters, die hier in klassenverband regelmatig ronddolen, geraken in hoge mate opgewonden bij het zien van zoveel fraais. Het liedje: “op een grote paddenstoel, rood met witte stippen” wordt hier dan ook in allerlei toonsoorten, vaak verschrikkelijk vals en gruwelijk verminkt ten gehore gebracht. Ga maar eens luisteren, het is niet te geloven hoeveel “idols in den dop” hier gedurende deze tijd samenscholen. Ergens is een en ander natuurlijk best te begrijpen. Er is namelijk geen paddenstoel die zo tot de verbeelding spreekt als deze beroemde zwam.
De vliegenzwam (Amanita muscaria) mag dan bijzonder fraai en fotogeniek zijn, bij inwendig gebruik echter is hij een gevaarlijke seigneur. Bepaalde gifstoffen als bijvoorbeeld muscarine (zie zijn wetenschappelijke soortnaam) zijn weliswaar voornamelijk in de opperhuid aanwezig maar komen eveneens elders in de paddenstoel voor. Beroemd is de vergiftiging van de prinses van Conti in 1751. Zij was tijdens haar wandeling uit op de goed eetbare en smakelijke Keizeramaniet, een soort die bij ons (nog?) niet voorkomt. Vermoedelijk heeft ze enkele bleke en oranjegekleurde vliegenzwammen aangezien voor deze zwammen. Om een lang verhaal wat in te korten, zij werd na het diner ernstig ziek en raakte zelfs bewusteloos. Haar werden vervolgens veel laxeermiddelen toegediend en na een tijd van martelende onzekerheid kwam ze er wonder boven wonder weer bovenop.
De vliegenzwam is een familielid van de beruchte groene knolamaniet en zijn kleverige soortgenoot die beiden in het Schoorlse duingebied voorkomen. (Deze soorten zijn bij inwendig gebruik vrijwel altijd dodelijk maar dit even terzijde.)
Deze prachtige paddenstoel groeit veel onder berken en of dennen en dan nog vaak op zure bodem. Deze combinatie vinden wij allemaal rond het Infopad vandaar dat wij hem hier zo vaak en in grote getale en in allerlei vormen kunnen aantreffen. De foto’s zijn allemaal langs dit pad gemaakt.
Wanneer het weer een beetje meewerkt moet u er vast eens een kijkje nemen. Het doet mij altijd weer denken aan een sprookjesbos waar nochtans kabouter Spillebeen ontbreekt. Maar je kunt natuurlijk niet alles hebben…


COMMENTS (4)

You can place a comment anonymously or login

Lex says

22-09-2007 | 21:05

Deze paddenstoel nadert de perfectie! De decorbouwers van de televisie serie Paulus de Boskabouter - de andere beroemde kabouter - moeten ongeveer dit beeld voor ogen hebben gehad. En dan ook nog dat kleintje op de voorgrond. Morgenochtend even kijken!

boswachter says

24-09-2007 | 16:44

Ik ben vanmorgen nog even wezen kijken maar op dit moment zijn er nog geen vliegenzwammen te bekennen. Nu de herfst echter lijkt ingetreden kan dit snel veranderen en kunnen ze plotseling als paddenstoelen uit de grond schieten! Overigens zijn er wel tal van andere soorten te vinden zoals o.a. de prachtige bruine ringboleet.

Geert says

27-09-2007 | 13:16

Die derde foto zou je bijna censureren ivm gelijkenis met lichaamsdelen... :-)

boswachter says

27-09-2007 | 17:07

Het is allemaal puur natuur Geert!

Post a comment

INTERACT WITH THIS TOOV

THIS TOOV

Added on:
22 September 2007
Comments:
4
Views:
3523
Rating:
stars3
Tags:
natuur Paddenstoelen
Channels:
Nature
Shared by:
3 TOOVERS
318 TOOVS similar and nearby

Sign up | About TOOVS | Help | Terms & Privacy | Top of page Copyright © 2007 TOOVS ™