Great Things TO'VE Done

MY TOOVS 0 views 0 comments 0 TOOVS shared

De landjes bij Wimmenum

Om het verstuiven tegen te gaan plant Albert v/d Pol helmgras
Country:
Netherlands
Place:
Wimmenum , N 52°38'-W 4°37'
Time:
1998
To do by:
Lex
TOOVS similar and nearby:
316 TOOVS

Next TOOV:

8 images | 0 video's

ABOUT THIS TOOV

De foto’s van Arjen Zwart doen vermoeden dat we kijken naar vervlogen tijden. Deels is dat ook zo. Er verandert veel in het gebied van de Egmondse duinen. En in rap tempo. Maar nog steeds worden er door lokale kustbewonders landjes bewerkt en aardappelen geteeld. Op zich is het een bizarre situatie om op zandgrond een volkstuintje te bouwen. Veel natuurliefhebbers en ecologen zijn juist heel enthousiast over de unieke situatie. Dit vanwege de verscheidenheid aan planten en dieren die hier op af komen.
Wat enorm tot de verbeelding spreekt is de eigen wereld die door de tuinders uit Egmond is gecreëerd. Een andere wereld waar je ogenschijnlijk zo in en uit kunt stappen. Maar het is hun wereld. Als Egmonder lukte het Arjen Zwart om in hun wereld te stappen en deze op indringende manier vast te leggen.
Een wereld van “Ierse rommeligheid, waar geen verenigingsafspraken gelden, maar waar ieder voor zich zijn strijd voert tegen wind en onkruid, wildvraat en ongedierte, verdrogen en of verzuipen.” Schrijft Gerjan Zwaan in het boekje ‘Zeedorpenlandschap in Noord-Holland’.
Ook had hij het over “de mannen die niet in de eerste plaats op hun landje waren voor de aardappelteelt, maar die vooral de verrukking zochten van het een zijn met de wind en wolken, met zeelucht en meeuwengekrijs”.
Met het fotograferen van fenomenen als ‘De landjes bij Wimmenum’ - en het uitgeven van bijbehorende boekjes - koesteren we onze cultuur.
Daarmee zijn vervlogen tijden verleden tijd.

Bronnen:
Achter de eerste paal – Arjan Zwart
Inleiding Theo Bakker
Zie voor meer info, KeesFloor.nl


COMMENTS (0)

You can place a comment anonymously or login

Post a comment

INTERACT WITH THIS TOOV

THIS TOOV

Added on:
20 September 2007
Comments:
0
Views:
4845
Rating:
stars3
Tags:
arjenzwart wimmenum landjes aardappel volkstuin duinen egmond
Channels:
Culture Nature
316 TOOVS similar and nearby

Sign up | About TOOVS | Help | Terms & Privacy | Top of page Copyright © 2007 TOOVS ™