Great Things TO'VE Done

MY TOOVS 0 views 0 comments 0 TOOVS shared

Het strand bij sfeerverlichting Shared by 3 TOOVERS

Country:
Netherlands
Place:
Schoorl , N 52°41'-W 4°38'
Time:
25 August 2007, 22:00
Done by:
Frank
TOOVS similar and nearby:
316 TOOVS

Next TOOV:

10 images | 0 video's

ABOUT THIS TOOV

Als vaste kustbewoner heb ik in de zomermaanden een soort haat-liefde verhouding met het strand. Ieder jaar weer zie ik met lede ogen hoe duizenden toeristen bezit nemen van de plek waar ik, tien maanden lang, mijn hoofd vrij kon maken van zinloze beslommeringen. Tot halverwege juni is er nog weinig aan de hand en kunnen wij nog ongestoord krabben en zeesterren zoeken tussen de basaltkeien van ‘onze’ pieren. Toch kan het ook dan al gebeuren dat een klein kereltje om zijn Vati roept omdat hij ‘ein ekelhaftes tier’ heeft gefunden. Onze jongste zoon gaat dan meestal even kijken omdat hij weet dat hij bij terugkomst “krabbetje” kan schamperen. Uit ervaring weten wij dat het nu nog slechts een kwestie van tijd is voordat de ‘badgasten’ komen. Hoewel het woord badgast al enige tijd geleden in onbruik is geraakt prefereer ik het toch boven het modernere ‘kusttoerist’. In mijn puberjaren wist de lokale jeugd , na enig oefenen, in het uitspreken van het woord ‘badgast’ een subtiel zweem van verachting te leggen. Dit was niet zozeer vijandig bedoeld maar eerder een manier om fijntjes aan te geven dat zij hier, inderdaad, ‘te gast’ waren. Met ‘kusttoerist’ hadden wij, nu ik het zo zie staan, óók wel raad geweten maar dit had ongetwijfeld tot banaler resultaten geleid. Genoeg hierover! Bijna ieder jaar krijgen wij een voorproefje van de aanstaande invasie op de eerste warme zondag in juni.
Omdat de enige toegangsweg niet op massaal gebruik is berekend raakt het dorp verstopt en rond het middaguur is de eerste walmende file van het jaar een feit.
Als tenslotte, om een uur of drie, alle badgasten ruimte hebben gevonden om hun fleurig badlaken uit te rollen willen wij nog wel eens naar de Hondsbossche Zeewering fietsen. Vanaf dat punt (zie de Toov ‘Zeetje kijken’) ziet ons strand er dan uit als een vloekend patchwork waarover een emmer bleekroze maden is uitgestort. Wij noemen deze zondag ‘lapjesdag’ en weten dat het slechts een introductie is voor wat nog komen gaat, namelijk de zomervakantie. Gedurende de maanden juli en augustus word ons strand geannexeerd door toeristen en nemen wij onze toevlucht tot een nabijgelegen duinmeer. Nu is het niet zo dat wij helemaal niet op het strand komen. Wij wachten alleen geduldig tot de ‘gasten’ het strand verlaten. Op uitgelezen mooie zomerdagen spreken we met een aantal vrienden af voor een etentje aan zee. Hierbij moet u niet denken aan belegde broodjes maar eerder aan een maaltijd van Bourgondische proporties. Na een middagje kokkerellen fietsen wij, tegen de stroom in en beladen met drank en spijs, naar een strandhuisje in Schoorl aan Zee om daar een ultieme proeverij te beleven. Het laatste uur voor zonsondergang is het strand op z’n mooist. Het lage, amberkleurige licht maakt de schaduwen lang en geeft het natte zand een koperen glans. Als je door je oogharen kijkt waan je je in een schilderij van Sisley of Renoir. Persoonlijk wordt ik altijd overvallen door een dwangmatige neiging tot fotograferen. De mooiste tijd voor een dergelijk stranddiner is zo tegen eind augustus. Niet alleen is het zeewater dan aangenaam van temperatuur maar ook is het licht wat zachter en diffuser dan in juni en juli. Bovendien zijn veel badgasten dan al weer naar huis. Niet dat ik een hekel aan deze mensen heb overigens (tijdens zomers als die van dit jaar heb ik zelfs erg met ze te doen). Volgend jaar zijn ze, mits ze ons duinmeer met rust laten, dan ook weer van harte welkom.


COMMENTS (6)

You can place a comment anonymously or login

Lex says

31-08-2007 | 12:09

Met wat voor camera is dit gemaakt!? ;-) Perfecte beelden! Zelf fotografeer ik geen zonsondergangen meer omdat ze allemaal op elkaar lijken. Maar blijkbaar is er meer uit te halen.

jap says

1-09-2007 | 8:13

Naast deze prachtige foto's wil ik maar eens benadrukken dat je het strandgevoel heel prachtig kunt omschrijven. Trouwens al je 'pennevruchten' geven mij iedere keer weer een gevoel van herkenning :) In dit geval de strandbezetting door de jaargetijden heen.
Prachtig om zo in de late middag en avond te genieten met je gezin en vrienden.
Het brengt het me op een idee om eens oude foto's op te zoeken van de verschillende Noordzeestranden met hun eigen sfeer. Ik woonde in Zandvoort, Scheveningen, De Haan (B) en nu in Velsen-Noord.

Anonymous says

18-03-2008 | 12:37

Ik zou ook wel willen weten met wat voor camera deze foto's zijn gemaakt. Zelf heb ik een Canon 400D maar die maakt niet zulke scherpe foto's als deze.

Thijs.

Frank says

18-03-2008 | 23:50

Beste Thijs,
Camera's maken geen foto's. Ménsen maken foto's! Uit een piano komt ook alleen maar muziek als er iemand op spéélt. Waarschijnlijk heb je jouw Canon gekocht met een z.g.'kitlens' en die zijn meestal niet zo geweldig. Als je geen €1500,- hebt liggen voor een goede standaardzoom zou ik eens kijken op Marktplaats of Ebay. Daar zijn 50 mm 'vaste' lenzen te koop voor minder dan 100 Euro's. Je zult versteld staan hoe jouw Canon daarvan opknapt!

Lex says

19-03-2008 | 21:27

Frank je maakt het nu wel heel spannend. We willen keiharde exif-gegevens. Camera, lens, diafragma, sluitertijd, etc.

Frank says

19-03-2008 | 23:35

Ok dan!
Deze foto's zijn gemaakt met een Nikon D100. Gebouwd als een tank maalt deze camera niet om wat zand en water. Echt onverwoestbaar! Het gebruikte objectief is een Nikkor AF-S VR 24-120 IF-ED. Diafragma's lagen tussen 4.5 en 8 en sluitertijden varieerden van 1/30 tot 1/125. Alles is geschoten in 'raw' formaat en, na lichte correcties, omgezet naar JPG.

Post a comment

INTERACT WITH THIS TOOV

THIS TOOV

Added on:
30 August 2007
Comments:
6
Views:
5096
Rating:
stars4
Tags:
Fotografie zee uit eten strand frankslist schoorl
Channels:
Nature Fun Kids Culinair
Shared by:
3 TOOVERS
316 TOOVS similar and nearby

Sign up | About TOOVS | Help | Terms & Privacy | Top of page Copyright © 2007 TOOVS ™