Great Things TO'VE Done

MY TOOVS 0 views 0 comments 0 TOOVS shared

Mijn geboorteplaats Shared by 2 TOOVERS

De voorgevel
Country:
Netherlands
Place:
groet , N 52°43'-W 4°40'
Time:
May, 1960
Done by:
Frank
TOOVS similar and nearby:
318 TOOVS

Next TOOV:

3 images | 0 video's

ABOUT THIS TOOV

Mijn geboorteplaats was een huisje van geringe afmeting (ongeveer een deWaard tent model Albatros). Het stulpje was dermate bekrompen dat mijn ouders genoodzaakt waren om het schuurtje in het, eveneens piepkleine achtertuintje, als babykamer in te richten. Hoewel ik dit gegeven zélf altijd enorm romantisch heb gevonden waren zij destijds niet direct ingenomen met deze situatie, maar nood breekt nu eenmaal wetten en ik heb er niet onder geleden. Wel kan ik mij voorstellen dat de veelvuldige nachtelijke loopjes naar dit schuurtje vooral voor mijn moeder slopend moeten zijn geweest. Toen ik, ruim dertig jaar later en tegen alle verwachtingen in, zélf met het fenomeen ‘baby’ kennismaakte leerde ik al snel de diverse huiltjes in alarmfases in te delen. Zo herinner ik me nog duidelijk het aanhoudend krijsen dat ik machteloos moest ondergaan terwijl ik de mantra “wat ís er dan jochie” eindeloos herhaalde. Aanzienlijk eenvoudiger op te lossen, vooral nadat wij overgingen op flesvoeding, was het hongerhuiltje ofwel ‘vreetgeween’. En dan was er nog een heel arsenaal aan kleiner leed variërend van ‘zeker vervelend gedroomd’ tot vér voorbij de limiet gevulde pampers. Al na enkele weken wisten wij uit de klankkleur op te maken of ingrijpen noodzakelijk was of niet. Dit vermogen tot herkenning heeft talloze uren kostbare nachtrust opgeleverd. Voor mijn ouders was deze weelde niet weggelegd. Zij konden vanuit hun bed niet horen hóe ik huilde, maar moesten naar buiten om vast te stellen óf ik huilde. Meestal was dit niet het geval en moesten zij onverrichterzake de slaap maar weer zien te hervatten. Zoals ik al memoreerde vermoed ik dat vooral mijn moeder het slachtoffer was van deze omstandigheden. Dit vermoeden is deels gebaseerd op het befaamde ‘moederinstinct’ en voor de rest op de gangbare rolverdeling in die dagen. In de late jaren ’50 deden de Man/Vrouw verhoudingen in Nederland nog enigszins denken aan het ideaalbeeld dat tegenwoordig nadrukkelijk wordt nagestreefd door groeperingen als Al Qaida en Taliban alsmede enige streng gereformeerde clusters op de Veluwe. Daar komt nog bij dat mijn vader een, voor die tijd ongebruikelijke, carrièreswitch had gemaakt door een veelbelovende toekomst binnen het Bruynzeel concern te verruilen voor een bestaan als bosarbeider. Hij besloot, als fervent natuurfreak, zijn hart te volgen en was daarmee zijn tijd feitelijk ver vooruit. Achteraf is deze keus de juiste gebleken (hij heeft het verdomd ver geschopt binnen het ‘natuurwezen’) In 1960 echter hakte, zaagde en schilde hij bomen. Beulswerk dat werd beloond met een armzalig weekloon. Gelukkig kreeg hij, kort na mijn geboorte, naast de zondag, ook nog de zaterdagmiddag vrij waardoor hij wat meer tijd aan het gezin kon besteden.
Al die tijd deed mijn moeder datgene wat zij in de kerk had beloofd. Zij stond haar man bij en voedde haar kind op in eer en deugd. Het leven was naar huidige maatstaven misschien wat spartaans maar ook wel overzichtelijk. Uit het kastje van de draadomroep klonk de ‘niets aan de hand’ muziek van Bing Crosby en Eddy Cristiani, in Indonesië deden onze soldaten goed werk en JFK stond op het punt om de baas van de wereld te worden. Kortom, de toekomst was veelbelovend. Op dat moment raakte mijn moeder opnieuw in verwachting (in gezegende omstandigheid heette dat toen). Wij betrokken een ‘gewoon’ huis, mijn zusje werd geboren, JFK vermoord en de draadomroep maakte plaats voor de radio. Omdat ik toen nog maar twee jaar oud was zijn de herinneringen die ik heb aan mijn geboortehuisje slechts gebaseerd op verhalen en een paar foto’s. Mijn eerste échte herinneringen dateren van de jaren in het ‘gewone huis’. De klamfrisse geur van drogende lakens, het nest jonge katjes in de brandhoutstapel, de eerste brommer van mijn vader en Triny Lopez op de radio. Tegenwoordig (45 jaar na dato) wonen wij in een riant hoekhuis op een behoorlijk perceel. Volgend jaar ga ik, ergens in deze tuin, een schuurtje voor mezelf bouwen. Terug naar m’n roots.


COMMENTS (1)

You can place a comment anonymously or login

Janneman says

22-07-2007 | 10:06

Voor zo'n geboorte plek zou ik nu een moord doen. Een vrijstaande woning met rietenkap. In de tijd is niets wat het lijkt. Prachtig verhaal.

Post a comment

INTERACT WITH THIS TOOV

THIS TOOV

Added on:
21 July 2007
Comments:
1
Views:
3931
Rating:
stars4
Tags:
frankslist Groet Place of birth
Shared by:
2 TOOVERS
318 TOOVS similar and nearby

Sign up | About TOOVS | Help | Terms & Privacy | Top of page Copyright © 2007 TOOVS ™