Great Things TO'VE Done

MY TOOVS 0 views 0 comments 0 TOOVS shared

Painting Persons on Places: Dorus Rijkers, Den Helder

Dorus Rijkers, acryl/hout, 120x200 cm
Country:
Netherlands
Place:
den helder , N 52°57'-W 4°46'
Time:
November, 2006
Done by:
Inge
TOOVS similar and nearby:
316 TOOVS

Next TOOV:

9 images | 0 video's

ABOUT THIS TOOV

Dorus Rijkers was een held.
Wie kent niet het plaatje van de stoere zeeman met zuidwester, baard en pijp? Dat is hem.
Hij redde als schipper van de roeireddingboot in Den Helder meer dan 500 mensen van de verdrinkingsdood. Roeiende dus, door de stormende zee. We spreken dan ook over zo’n 150 jaar geleden – Dorus leefde van 1847 tot 1928.
De bekende schippersprenten zijn tegenwoordig nog alom in omloop, vooral te vinden op oude tabaks-en zeepbussen en als borduurwerkjes. Deze prenten van Dorus werden gebruikt ter promotie van het ‘'Helden der Zee-fonds Dorus Rijkers’ wat in 1923 werd opgericht. Want hoewel Dorus en zijn mannen met reëel gevaar voor eigen leven meer dan 500 mensen uit de woeste wateren redde, een fatsoenlijke oudedagsvoorziening was er niet. Het fonds ging pensioennen van oud-redders verzorgen en voerde vele acties met Dorus als boegbeeld. Hij werd hierdoor enorm bekend en populair onder de bevolking, was op een gegeven moment zelfs de meest bekende man van het land.
In 1928 overleed hij. Heel Den Helder begeleidde de meer dan 1 kilometer lange begrafenisstoet, ministers spraken, muziekkorpsen speelden.
Anno nu is zijn roem terug te vinden in monumenten en borstbeelden, in de naamsvoering van –inmiddels gemotoriseerde- reddingboten, straten, kades, pleinen, hofjes, clubs, scholen.
Het Reddingmuseum te Den Helder heet voluit 'Het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers'. In dit verassend mooie en moderne museum is op soms spectaculaire wijze het hedendaagse en historische reddingwezen te beleven.
Bij de roeireddingboot in het museum is het portret te zien dat ik schilderde van Dorus Rijkers. Dorus in pak, met nette hoed in plaats van zuidwester, eremedailles op zijn borst gespeld. Een man met zo’n historie en dan ook nog zo’n ‘goeie kop’, dat is een portret waard.
Ik schilderde ook het portret van Phillippus Stam (Kalfie) dat ernaast hangt. Ook al zo’n karakteristieke figuur. Hij was roeiredder uit Egmond aan Zee en leefde van 1854 tot 1922. Geen landelijke beroemdheid geworden, maar (lokaal) zeker niet vergeten.
Zij waren helden, beroemd of niet. Ik heb ze geschilderd. Ze hebben een plek gekregen.

De schilderijen zijn te zien in het Reddingmuseum in Den Helder.

Meer over Dorus Rijkers op Dorusrijkers.nl

Hier op Toovs laat ik in de serie 'Painting Persons on Places', zien welke bijzondere mensen ik geschilderd heb. Karakteristieken met een uniek of ludiek verhaal, een toov op zich! Zo zijn elders op Toovs ook de Dames Vlaanderen te zien. Andere schilderijen zijn te zien op mijn website


COMMENTS (0)

You can place a comment anonymously or login

Post a comment

INTERACT WITH THIS TOOV

THIS TOOV

Added on:
10 July 2007
Comments:
0
Views:
7525
Rating:
stars3
Tags:
persons places art Dorus inge Rijkers painting held kunst philippus reddingmuseum stam
Channels:
Culture
316 TOOVS similar and nearby

Sign up | About TOOVS | Help | Terms & Privacy | Top of page Copyright © 2007 TOOVS ™