Great Things TO'VE Done

MY TOOVS 0 views 0 comments 0 TOOVS shared

Een móóie rotzomer

Country:
Netherlands
Place:
schoorl , N 52°43'-W 4°41'
Time:
July, 2007
Done by:
Frank
TOOVS similar and nearby:
318 TOOVS

Next TOOV:

6 images | 0 video's

ABOUT THIS TOOV

Vanmorgen las ik in de krant dat ons zomerweer voorlopig nog een wisselvallig karakter zal vertonen. Mooi woord, wisselvallig. Vooral het ‘vallig’ bevalt me wel omdat het in wisselende context gebruikt kan worden. Zo kan een vrouw bevallig voorbijlopen terwijl ze angstvallig haar kinderen in de gaten houdt.
Onbestendig is eigenlijk, als beoordeling van het weer, nog mooier. Het heeft iets raadselachtigs. Ronduit een hekel heb ik aan de term ‘veranderlijk’ die helaas nog steeds gebezigd wordt. Het klinkt een beetje als ‘verraderlijk’. Bij veranderlijk moet ik altijd denken aan het klassieke ‘hier en daar een bui’. Ik kan daar niets mee. Alles wat niet híer is is tenslotte dáár en deze mededeling betekent, strikt genomen, gewoon dat het overal gaat regenen.
En dat dóet het dan ook! Ook in Nederland hebben wij inmiddels te maken met ondergelopen straten en woonwijken die, tot een jaar of vijf geleden, voorbehouden waren aan Donaulanden die tóch al gebukt gingen onder kommer en kwel.
Zelfs hier in Groet zag ik laatst tijdens een stortvloed met enige zorg (angstvallig) de ontlasting van diverse buren in onze toiletpot opborrelen.
Nu is dit natuurlijk maar een gering ongerief in vergelijking met wat onze talloze campinggasten moeten doorstaan. Probeer maar eens een rolletje wc papier droog over te brengen naar een driehonderd meter verder gelegen toiletgebouwtje terwijl halverwege een wolkbreuk losbarst. Lijden met een hele lange ij!
Absoluut het toppunt van treurigheid was de jaarlijkse kermis die het afgelopen weekeinde plaatsvond. De uitbater van de kinderdraaimolen nam niet eens de moeite om het zeil van zijn vrolijk gekleurde autootjes af te pellen en zelfs de botswagentjesbaas hield de munten in zijn zak. Onder dergelijke omstandigheden is het raadzaam om te kijken naar de weersverwachting van de diverse TV journaals. En dan gaat het niet om de verwachting zélf (buien) maar vooral om de personen die deze boodschap tot ons brengen. Alleen weermannen en vrouwen komen tot bloei als er waterhozen en zomerstormen over ons komen. De beste van allemaal vind ik Erwin Krol. Hij is de Rembrandt van het lagedrukgebied, de Mozart van de stapelwolken en geen dichter kan tippen aan zíjn “frís, voor de tijd van het jaar”.
Mooi zomerweer is niet aan hem besteed en als het dan ook nog bestendig is vanwege een hardnekkig hogedrukgebied zie je hem langzaam maar onherroepelijk wegkwijnen.
Natuurlijk, als boodschapper is hij wel blij voor ons gewone mensen maar als klimaatschilder zit hij zonder verf. Toen verleden jaar na een langdurige droogte de eerste buien zich aandienden had hij dan ook zichtbaar moeite om zijn vreugde te onderdrukken. Bijna dansend kondigde hij het naderend onheil aan.
Bij gebrek aan een dergelijke beroepsdeformatie put ik helaas weinig vreugde uit de geestdrift van deze zieners. Toch zijn we het over één ding wel min of meer eens. Een strakblauwe lucht mag dan wel synoniem zijn met ‘mooi weer’, een mooi plaatje levert het niet op. Ik kan mij dan ook best voorstellen dat schilders als Ruisdael, Mesdag en de gehele Koekkoek Clan weinig inspiratie vonden in een smetteloos azuren zwerk. In deze wetenschap richt ik mijn blik en camera, tussen de buien door, dan ook maar ten hemel om af en toe een luchtschap te schieten. Hierbij zing ik (zonder geluid want niemand word tenslotte graag onder psychiatrisch toezicht geplaatst) een variant op het lied van Shaffy. Kijk omhoog Sammy want daar is de grauwe lucht.
Probeer het maar eens. Blauw alléén is toch maar alleen. Blauw in grauw echter geeft zicht op gunstiger tijden.


COMMENTS (2)

You can place a comment anonymously or login

jap says

10-07-2007 | 4:11

Prachtig! In woord en beeld :)

Lex says

30-08-2007 | 9:27

Zat nog even naar de luchten te kijken. De tweede foto deed me de site van http://www.chemtrails.nl/ herinneren...

Post a comment

INTERACT WITH THIS TOOV

THIS TOOV

Added on:
10 July 2007
Comments:
2
Views:
4367
Rating:
stars4
Tags:
frankslist weather clouds rain pictures
Channels:
Nature Leasure Time
318 TOOVS similar and nearby

Sign up | About TOOVS | Help | Terms & Privacy | Top of page Copyright © 2007 TOOVS ™