Great Things TO'VE Done

MY TOOVS 0 views 0 comments 0 TOOVS shared

Perikelen rond een vijver

Larvenhuid
Country:
Netherlands
Place:
Schoorl , N 52°41'-W 4°41'
Time:
June, 2007
Done by:
boswachter
TOOVS similar and nearby:
318 TOOVS

Next TOOV:

5 images | 0 video's

ABOUT THIS TOOV

Ik ben in het bezit van een vijver bestaande uit een betonnen bak van een slordige 20 vierkante meter. Deze waterplas heeft een gemiddelde diepte van zo’n 50 cm. en drie diepere putten(voor de waterlelies zal ik maar zeggen.) Een dergelijke vijver kan een verrukking voor het oog zijn, tenminste als het biologisch evenwicht niet is verstoord. Zo kun je jarenlang een nietsontziende oorlog voeren tegen die afgrijselijke algen. Algen, waarvan er naar mijn bescheiden mening enkele miljoenen soorten moeten bestaan, zijn ronduit een gruwel voor iedere vijverliefhebber. Zo kan plotsklaps het water er uitzien als snert van enkele dagen oud (ook de geur doet enigszins in die richting vermoeden) om dan ineens weer te veranderen in een plas waar zowaar weer enig leven is te ontwaren. Zo heb ik eens een jaar gehad dat de gehele aquafauna en ondergetekende werden gekweld door zogenaamde draadalg. Waar allerlei jonge en pas uit het ei gekropen salamanders met hun uitwendige kieuwen in vast bleven haken. Deze draadalg is vrijwel niet te verwijderen. Je kunt het proberen door het rond een ruw stokje te draaien waarbij echter eveneens allerlei waterplanten meegenomen worden en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Bovendien verandert deze draadalg eenmaal boven water in een soort “boosaardig gezwel” dat slechts met brute kracht en met behulp van scherp gereedschap van het stokje is te verwijderen. En dan heb ik het nog niet over allerlei kreeftachtigen (watervlooien) jonge slakjes en ander gedierte dat er tussen blijft zitten en dat eigenlijk niet gemist kan worden. Kortom, kommer en kwel derhalve. Maar goed, uiteindelijk na veel strijd en slapeloze nachten lukte het mij toch om deze groene ellende (voorgoed?) te verslaan en dan… Ja dàn kan een dergelijke plas water een fantastische hobby zijn waar je urenlang van kunt genieten. Neem nu de libellen die weliswaar wat vreemde namen dragen als glazenmakers, korenbouten, platbuiken en noem maar op, maar daar kunnen zij ook niets aandoen. Het zijn juist deze middelgrote en grote soorten die als flonkerende juwelen over de waterplas snorren achter prooi aan. Als turbo’s vliegen zij met een snelheid vooruit, zijwaarts en achteruit in razendsnelle rukbewegingen zonder te stoppen. Samen met sommige soorten zweefvliegen behoren ze niet voor niets tot de snelste dieren in de insectenwereld. Hun vliegvermogen is zó spectaculair en verbijsterend dat daarbij vergeleken onze meest geavanceerde gevechtshelikopters amechtig zwoegende T-fordjes uit lang vervlogen tijden genoemd kunnen. worden. Geen enkel vliegend insect is dan ook tegen hen opgewassen.
Het merkwaardige feit doet zich nu voor dat deze grote libellensoorten slechts gemiddeld drie weken de tijd hebben om zich voort te planten. Tijdens de zogenaamde tandemvlucht worden de wijfjes bevrucht waarna de eitjes, al naar gelang de soort, in het water, de oever of in waterplanten worden gelegd. Uit die eitjes kruipen na verloop van tijd de larven die onder water een waar schrikbewind uitoefenen. Ze zien er in het derde jaar, na diverse vervellingen, angstaanjagend uit om een nachtmerrie van te krijgen. Kijk nooit ofte nimmer naar een driejarige larve van bijvoorbeeld de platbuik als u niet over stalen zenuwen beschikt. Een kennisje van mij keek via een vergrootglas naar zo’n larve, gaf een gesmoorde gil en was prompt een zenuwinzinking nabij. U bent dus gewaarschuwd! Zoals gezegd gedragen de larven zich als roofzuchtige veelvraten en houden geweldig huis onder dikkopjes, salamanderlarven en allerlei waterinsecten. Zo’n platbuiklarve verplaatst zich onder water op een spectaculaire manier. Wanneer hij in gevaar komt schiet hij eenvoudig weg door vloeistof uit zijn achterlijf te pompen en ook dat is fascinerend om te zien.
Wanneer de “enge” larve uiteindelijk volgroeid is kruipt ze het water uit en nestelt zich tegen een stengel van een oeverplant. Wat er dan volgt overtreft zelfs je stoutste fantasie.
Op een gegeven moment scheurt de huid aan de rugzijde open en daar verschijnt de kop van de volwassen libel, gevolgd door de rest van het lichaam. Een en ander gebeurt uiteraard afgewisseld door enkele rustperioden. Vervolgens worden de prachtig gevormde vleugels volgepompt met bloedvloeistof hetgeen enkele uren in beslag kan nemen. Bij zonnig weer vliegt ze vervolgens weg. Ik heb dit eenmaal meegemaakt nabij een ven in Drenthe en vergeet het nooit meer. Insecten hebben mij altijd in hoge mate gefascineerd maar dit slaat werkelijk alles!!
Mocht u geen vijver bezitten dan kunt u toch getuige zijn van sommige razendsnelle libellen. Zo vliegen er bij zonnig weer in augustus vrijwel overal vele tientallen glazenmakers rond. Deze zogenaamde paardenbijters zijn vaak vele kilometers van het water verwijderd en jagen daar op insecten en vooral vliegende mieren. Deze middelgrote glazenmakers worden veel bij paarden aangetroffen waar ze jacht maken op steekvliegen die vaak bij en op paarden zijn aan te treffen.
Wij hebben gezien dat libellen fraaie en razendsnelle insecten zijn met een meer dan fascinerende leefwijze. Paarden bijten ze beslist niet, we moeten ook weer niet overdrijven…


COMMENTS (3)

You can place a comment anonymously or login

Lex says

5-07-2007 | 20:22

De libellen worden alom geprezen en bewonderd heden ten dagen! Naast dit fascinerende verhaal zijn we laatst door een zingende boswachter (BvB) onderricht over de libel. Libela Kristela ging het lied ongeveer. Wellicht kan de zingende boswachter de hele liedtekst eens deponeren.
Ook werd ons verteld dat het luchtbelletje in een waterpas een libel genoemd wordt. Dat libellen garant kunnen staan voor kaarsrecht gedrag hebben ze dus wel bewezen daar menig bouwvakker op de libel vertrouwd.
Maar wat maakt ze glazenmakers?

Frank says

6-07-2007 | 1:15

Glazenmakers heten ze omdat ze na de ontpopping (wat toch een soort wedergeboorte is) uit verfrommelde velletjes schitterende doorzichtige vleugels te voorschijn toveren.

Lex says

11-07-2007 | 7:59

Stom toevallig! Gister op TV bij LLink. De transformatie van de libelle!
http://www.llink.nl/De-Groene-Camera-toon-filmpje.1320.0.html?&no_cache=1&tx_llinnatura_pi1[showUid]=116

Post a comment

INTERACT WITH THIS TOOV

THIS TOOV

Added on:
05 July 2007
Comments:
3
Views:
3258
Rating:
stars4
Tags:
algen vijver libelle
Channels:
Nature Leasure Time
318 TOOVS similar and nearby

Sign up | About TOOVS | Help | Terms & Privacy | Top of page Copyright © 2007 TOOVS ™