Great Things TO'VE Done

MY TOOVS 0 views 0 comments 0 TOOVS shared

Honden en onkruid

korenbloem
Country:
Netherlands
Place:
Groet , N 52°43'-W 4°40'
Time:
June, 2007
Done by:
Frank
TOOVS similar and nearby:
318 TOOVS

Next TOOV:

10 images | 0 video's

ABOUT THIS TOOV

De laatste tijd heb ik regelmatig contact met hondenbezitters. Op zich is dit niet zo vreemd, ware het niet dat ik zelf geen hond heb en er ook zeker geen een wil bezitten. Ik heb niets met ‘trouwe viervoeters’ die weggeworpen stokken eindeloos blijven terugbrengen of over hindernissen springen omdat wíj dat leuk vinden. Wolven vind ik wél leuk en het feit dat wij mensen in staat zijn gebleken om uit dit prachtige dier pekinezen, teckels en poedels te ‘fokken’ vind ik dan ook een van onze mindere prestaties. Maar dit terzijde.
Ik ontmoet deze mensen omdat zij en ik, vrijwel dagelijks, hetzelfde wandelingetje maken. Zij doen dit met hun hond, ik met mijn camera. Deze route voert rond een waterpartij die een jaar of zes geleden is uitgegraven aan de rand van onze woonwijk.
In februari 2006 hebben de leerlingen van de twee basisscholen in deze wijk, bij wijze van natuurbewustwording, enige kilo’s zaden verspreid. En dan niet zómaar zaad, maar vooral zaden van ‘wilde’ planten. Omdat het ‘spul’ werd geleverd door een zaadveredelingsbedrijf was ik bij aanvang van het project nog wat sceptisch maar mijn argwaan bleek al snel ongegrond. Het resultaat was ronduit spectaculair!
Eind maart kwamen de eerste plantjes op die in april voorzichtig besloten te gaan bloeien. Gaandeweg verschenen meer en meer soorten en in mei volgde een explosie van kleuren die, langzaam vervagend, duurde tot diep in september. Een feest voor het netvlies! Dit jaar was het, zo mogelijk, nog heftiger. De Dotterbloem, wilde Margriet en het Groot Streepzaad zijn inmiddels uitgebloeid en hebben plaatsgemaakt voor soorten als Rolklaver, Vogelwikke, Valeriaan en Korenbloem. Als er een klein briesje staat zwoelen af en toe geurcombinaties langs die in geen enkel parfum zijn te vangen. Ik ben dol op deze plek!
Omdat de gemeente, bij het plannen van deze recreatievoorziening, wel inzag dat het tevens een hondenuitlaatgebied zou worden, werd hoopvol een aantal automaten geplaatst waaruit ‘drollenzakken’ konden worden getrokken. Met hun solide ‘hufterproof’ uiterlijk vormden deze apparaten een ultieme uitdaging voor de plaatselijke jeugd.
Nadat ze allemaal waren geëxplodeerd besloot de buitendienst om af te zien van vervanging. Niet dat dit enig verschil maakte want er werd toch al geen gebruik gemaakt van deze voorziening. Een en ander heeft als gevolg dat van geheel onbekommerd rondkuieren geen sprake is tenzij je op het pad blijft. Dit word door de uitlaters redelijk schoon gehouden want ook aan hún schoenen liever geen stront.
En toch is er langzaam een band ontstaan tussen mij en een paar van deze trouwe tweevoeters. Een van hen is een stuurs kijkende man van het type ‘bemoei je met je eige’. Ik kom hem regelmatig tegen en wens hem, ondanks het feit dat ik deze geste nooit geretourneerd krijg, al jaren een goedemiddag. Terwijl het baasje volhardde in ijzigheid liet het hondje haar aanvankelijke schichtigheid gaandeweg varen. Het diertje begon mij zelfs kwispelend tegemoet te treden en dit moest, vroeg of laat, wel leiden tot enige toenadering.
Laatst was het zover. Ik zat vlakbij het pad te fotograferen toen hij mij, voor het eerst in twee jaar, aansprak. “Zit je weer onkruid te kieken” sprak hij luid en stroef. “Ik moet het niet tussen m’n tegels en eten kan je het ook niet”.
Inmiddels zat hij naast mij geknield en ik gaf hem mijn camera om duidelijk te maken waar ik mee bezig was. Hij keek een tijdje aandachtig door de zoeker en gaf me de camera terug. Nadat hij moeizaam weer overeind was gekomen zei hij “ja, van heel dichtbij is natuurlijk álles wel mooi” en hij richtte zijn blik weer op de verte.
Sindsdien wenst hij mij ook een goeie middag, maar het blijft onkruid.


COMMENTS (1)

You can place a comment anonymously or login

Lex says

23-06-2007 | 9:50

Mooie foto's, mooi verhaal!

Post a comment

INTERACT WITH THIS TOOV

THIS TOOV

Added on:
23 June 2007
Comments:
1
Views:
5704
Rating:
stars4
Tags:
flowers Bloemen Fotografie frankslist
Channels:
Nature
318 TOOVS similar and nearby

Sign up | About TOOVS | Help | Terms & Privacy | Top of page Copyright © 2007 TOOVS ™