Great Things TO'VE Done

MY TOOVS 0 views 0 comments 0 TOOVS shared

Het Observatorium van Robert Morris Shared by 2 TOOVERS

Country:
Netherlands
Place:
Lelystad , N 52°32'-W 5°33'
Time:
March, 1994
Done by:
Lex
TOOVS similar and nearby:
318 TOOVS

Next TOOV:

5 images | 0 video's

ABOUT THIS TOOV

Een berichtgeving over de aanstaande langste dag - of kortste - doet het hersenlijntje naar de kwab, waarin het observatorium van Robert Morris in is opgeslagen, oplichten. De Stonehenge van Nederland. Bij zonsopgang op een heldere morgen zullen de eerste zonnestralen door het vizier en de grondwallen het middelpunt van het observatorium bereiken. Dit magische moment zal wel gedeeld moeten worden met vele anderen. Op deze dag vindt er in alle vroegte een festival plaats. Waarover hieronder meer. Toen wij er waren was het regenachtig waardoor zonnestralen geen ingenieus spel konden spelen. Het was overigens ook niet tijdens een zonnewende waardoor er ook geen andere mensen waren! Dat is ook wat waard in een dergelijke mystieke omgeving.

-------------------

Eind jaren zestig ontstond in de Verenigde Staten een nieuwe kunstvorm: land-art. Kunstenaars creëerden enorme objecten in ongerepte gebieden. Eén van die kunstenaars, Robert Morris, ontwierp in 1971 voor een openluchttentoonstelling het Observatorium, dat in 1977 in Flevoland opnieuw werd opgebouwd. Het project bestaat uit twee concentrische cirkels, waarvan de buitenste wordt gevormd door een aarden wal. In deze wal bevindt zich een tunnel die toegang geeft tot het centrum van het Observatorium. Van hieruit kan iedereen de ritmen van dag en nacht en de wisseling van de jaargetijden bewust meemaken. Zo vallen op 21 maart en 21 september hier de eerste zonnestralen recht in het middelpunt van de cirkel.

Het Observatorium ligt in een polderlandschap, dat hier en daar bebost is, in een gebied dat vijftig jaar geleden nog bedekt werd door het water van het IJsselmeer en in een nog iets verder verleden door dat van de Zuiderzee.
Het bestaat uit twee concentrische, uit aarde opgeworpen ringen, doorsneden door een precies oost-west lopende as. Het uitzicht vanuit de binnenste ring correspondeert met het begin van de vier seizoenen: dag- en nachtevening, zomer- en winterzonnewende.

Vandaar de titel Observatorium met zijn astronomische associaties: een plaats waar verschijnselen aan de hemel worden waargenomen. Moderne astronomen zullen echter nauwelijks speciale interesse hebben voor de plaatsen waar de seizoenen gemarkeerd worden door de opkomende zon.
Zo’n belangstelling past beter bij culturen wier voortbestaan zo nauw samenhangt met de loop van de jaargetijden dat hun hele tijdsindeling erop afgestemd is; pre-industriële culturen dus, waar het leven bepaald werd door de jaarlijkse cyclus van bloei en afsterven in de natuur.

Niet voor niets herinnert de plattegrond van het Observatorium zo sterk aan die van Stonehenge. Blijkens een interview tijdens de voltooiing van het complex in 1977 deelde Robert Morris de populaire opvatting dat zulke prehistorische bouwwerken een soort grote klokken waren, die de seizoenen markeerden. Hij richtte overigens geen uitnodigingen aan ‘moderne druïden’ om, net als in Stonehenge, in Flevoland de midzomernacht te komen vieren.

-------------
sunsation-festival
natuurkaart.nl


COMMENTS (1)

You can place a comment anonymously or login

Anonymous says

28-03-2008 | 13:08

www.depaviljoens.nl

Post a comment

INTERACT WITH THIS TOOV

THIS TOOV

Added on:
21 June 2007
Comments:
1
Views:
3468
Rating:
stars3
Tags:
landschapskunst landschap robert morris zonnewende stonehenge kunst
Channels:
Culture
Shared by:
2 TOOVERS
318 TOOVS similar and nearby

Sign up | About TOOVS | Help | Terms & Privacy | Top of page Copyright © 2007 TOOVS ™