Great Things TO'VE Done

MY TOOVS 0 views 0 comments 0 TOOVS shared

Lissabon het verblijf

Jardim Botanico
7 images | 0 video's

ABOUT THIS TOOV

Op een of andere manier is Lissabon ‘buitenlandser’ dan bijvoorbeeld Barcelona, Rome of Athene. De stad ‘voelt’ een beetje on-Europees.
Bij aankomst op de luchthaven valt dit nog niet zozeer op en ook op weg naar het centrum maakt de stad een vrij herkenbare, mediterrane indruk. Al wandelend maakte deze eerste impressie echter meer en meer plaats voor een geheel andere, die ik destijds nog niet kon thuisbrengen. Mooi woord ‘thuisbrengen’ en een waar woord bovendien als het gaat om het doorvoelen van emoties. Persoonlijk heb ik dit heel sterk. Of het nu gaat om de Matthäus Passion, een concert van Paul McCartney of de eerste kennismaking met het werk van Renoir, ik kan het pas thuis een plaats geven. Op het moment van beleven zélf heb ik daar, vanwege overbelaste zintuigen, geen tijd voor. Zo verging het me ook in Lissabon en dan met name in de eeuwenoude wijk ‘Alfama’ gelegen aan de voet van de heuvel waarop het ‘Castelo Sao Jorge’ is gelegen.
Hier manifesteert zich het duidelijkst de geschiedenis van de stad waarin Afrikaanse, Arabische en Spaanse invloeden een belangrijke rol hebben gespeeld. Voor een deel is hiermee het verschil met de eerder genoemde Mediterrane steden verklaard. Lissabon ademt iets ‘oud kosmopolitisch’! Maar er zijn meer, en subtielere, verschillen. Zo is er de wind die een specifieke geur met zich meedraagt en daardoor eigenlijk alleen maar kan worden omschreven als ‘zeewind’. Geloof het of niet maar als Noordhollandse kustbewoner weet ik het zeker. De Middelandse Zee ruikt echt anders dan het open water aan de westkust van Europa. Een ander, niet onbelangrijk, verschil is de taal die men daar spreekt. Eigenlijk dekt ‘spreken’ de lading niet want Portugees wordt niet zozeer gespróken als wel gezongen. Natuurlijk, Frans en Italiaans zijn, onder gemiddelde omstandigheden, ook beslist goed aan te horen maar toch... Ooit ben ik, in een Italiaans politiebureau, door een agentje met een probeersnor uitgekafferd omdat ik aangifte kwam doen van diefstal en dit was bepaald geen oorstrelende ervaring. Ook de verwensingen van een Parijse taxichauffeur, die ik betrapte op zelfverrijking middels structureel omrijden, waren weinig welluidend. Nu versta ik redelijk Frans en een beetje Italiaans maar volstrekt géén Portugees. Het is dan ook niet uitgesloten dat mij daar ook veel lelijks is toegevoegd maar zelfs áls dit het geval is kon ik er onmogelijk aanstoot aan nemen.
En dan nog iets wat me meteen na aankomst opviel. Lissabon kent geen haast!
Hiermee bedoel ik niet dat het er niet druk ís (er wonen tenslotte vier keer zoveel mensen als in Amsterdam) maar meer dat men zich daar niet druk máákt.
Zo word het wachten op de bus niet gezien als een hinderlijke tijdverspilling maar eerder als een uitgelezen mogelijkheid tot het ontwikkelen en onderhouden van sociale contacten. Zelfs als het regent vind deze mooie gewoonte, onder overlappende paraplu’s, gewoon doorgang. Zeer onthaastend!
Lissabon nodigt dan ook vooral uit tot slenteren en zélf ontdekken. Veel toeristische attracties zijn er niet (buiten het genoemde kasteel van St Joris is er de ‘Elevador Santa Justa’ waarmee je van Alfama naar het hoger gelegen uitgaanscentrum Bairro Alto kunt komen). Je zou ook, via de reusachtig lange brug, de Taag kunnen oversteken om het enorme Jezusbeeld van dichtbij te bekijken. Als je deze oversteek niet maakt kom je vanzelf bij het ‘torentje van Bélèm’. Dit is zo’n beetje het meest westelijk gelegen monument in Lissabon en het is voorzien van een openbaar toilet (paper not included)
Hier wist ik, vlijtig plakkend, uit ruim veertig velletjes blauwe Rizla enig bruikbaar veegmateriaal te creëren terwijl mijn vriendin, die altijd papieren zakdoekjes meedraagt, buiten gehoorsafstand in het zonnetje zat.
Hoewel Lissabon als geheel een geweldige stad is moet ik toch ergens een ‘toov’ plaatsen. Ik zet hem op de ‘Jardim Botanico’ waar het, in februari, wemelde van de vlinders en hagedissen.


COMMENTS (0)

You can place a comment anonymously or login

Post a comment

INTERACT WITH THIS TOOV

THIS TOOV

Added on:
15 June 2007
Comments:
0
Views:
4104
Rating:
stars4
Tags:
Botanic garden frankslist Portugal Lisbon Lissabon
Channels:
Culture Nature Travel
Sign up | About TOOVS | Help | Terms & Privacy | Top of page Copyright © 2007 TOOVS ™