Great Things TO'VE Done

MY TOOVS 0 views 0 comments 0 TOOVS shared

Het Grote Heklaantje

Country:
Netherlands
Place:
Bergen , N 52°41'-W 4°42'
Time:
12 June 2007, 8:00
Done by:
Lex
TOOVS similar and nearby:
318 TOOVS

Next TOOV:

11 images | 0 video's

ABOUT THIS TOOV

Bij de kruising met het Grote Heklaantje remde ik af omdat er geen groot hek was.
Het Grote Heklaantje.
Er zal vast een sprookjesverteller zijn die deze weg is ingeslagen en zijn kabouters langs de enorme klaprozen heeft laten lopen op weg naar het grote hek. Google vind het laantje één keer waar het in een routebeschrijving is opgenomen.
Bij T-splitsing R, einde L, de Westgrasdijk. Eerste karrespoor R (de Noordlaan) tegenover Grote Heklaantje.
Een karrenspoor, dat is een titel die het Grote Heklaantje niet zou misstaan.
De verwarring op coördinaten 52.68696,4.716548 van moeder aarde is compleet door al de tegenstrijdigheden. Er is geen groot hek, het is een karrenspoor in plaats van een laantje, en ‘grote’ zou suggereren dat er een laan was en geen laantje.
Toch zijn er halverwege het doodlopende laantje aanwijzingen dat met wat verbeeldingskracht het archetype laantjesbeeld helpt oproepen. Een grote stapel omgezaagde oude bomen. En een half vergaan afgebrand huis. Waarschijnlijk eerst verbrand en toen half vergaan. De bomen zouden best 50 jaar oud kunnen zijn. Welke soort boom het geweest is werd me niet duidelijk en daarmee wordt het fantaseren van het juiste tijdsbeeld ook lastig.

En wie heeft de naam verzonnen? Was het de kleindochter van de burgermeester die altijd tegen opa zei, “zullen we bij het grote hekpad gaan vissen?” Een dergelijke benaming, zo hebben wij het wittebandenpad, gaat vervolgens binnen de familie burgermeester leven en wordt later door opa op de kaart gezet. De bewoner van het Grote Hekpad heeft nog wel kunnen afdwingen dat het een laantje is geworden. De afmetingen en materiaal gebruik van het hek was hiervoor doorslaggevend. Maar het werd geen laan. Daar waren de bomen toen nog te klein voor.

Vanmiddag als ik terug fiets ga ik proberen de paal met het bord Grote Heklaantje recht te zetten.


COMMENTS (5)

You can place a comment anonymously or login

Frank says

12-06-2007 | 21:49

De omgezaagde bomen zijn vrijwel zeker Wilgen of Populieren en die worden niet zo oud zodat jouw schatting van 50 jaar wel eens heel reëel zou kunnen zijn. Het 'half vergane huis' is geen huis maar een schuur (die al in deplorabele toestand verkeerde voordat de brand erin ging). Op de beroemde 'Kaart van Blaeu' uit 1662 wordt het laantje al vermeld als 'Hecx Laentge' . Hoelang het ook zo genoemd werd is niet meer te achterhalen maar zeker is dat het pas in 1949 officieel in het kadaster is opgenomen als Grote Heklaantje. Al in 1662 was het een doodlopend pad en het is eeuwenlang gebruik geweest om daar waar het pad ophield een hek te plaatsen. Over kleindochters van burgermeesters heb ik helaas niets kunnen vinden. Overigens ligt het laantje niet in Schoorl maar in Bergen

Lex says

12-06-2007 | 22:10

Uniek dat dit laantje dan de eer toe komt de naam van het Grote Hek te dragen! Hij ligt nu weer in Bergen. Makkelijk zat. Als Willem Blaeu zou zien hoe makkelijk dat nu gaat...

BOSS says

21-06-2007 | 15:16

neem eens 1 dijkje zuidelijker, de Groene Dijk. Over mooie paadjes gesproken. Ik vind met name de pport die de 2 bomen vormen mooi. Ik denk dat je zo 20 vogelsoorten tegenkomt op die ruime kilometer. Om van de verschillende soorten grazers en hun lekkernijen nog maar te zwijgen. De Groene dijk komt uiteindelijk op de Klaassen en Evendijk.........waarom heet die eigenlijk zo? Zijn dat de namen van de families die in de enige 2 boerderijen wonen die de dijk rijk is?

BOSS says

21-06-2007 | 15:19

O ja, de Groene Dijk is mijn vast fietsroute als ik van Alkmaar naar het MTB parcours van Schoorl fiets. Kogendijk->Oosterdijk->Baakmeerdijk->Klaassen en Evendijk->Groene dijk->Schapenlaan->Noordlaan->door het Nesbos->Poelenburgherlaan->Vobulaantje->Duinweg.

Een verrassend mooie route en echt een aanrader.

John says

21-06-2007 | 15:22

Is de bomenpoort mooi genoeg om er een Toov van te maken? ;-) Volgende keer een foto maken svp.

Post a comment

INTERACT WITH THIS TOOV

THIS TOOV

Added on:
12 June 2007
Comments:
5
Views:
3402
Rating:
stars3
Tags:
grote heklaantje weiland hek schoorl
Channels:
Nature
318 TOOVS similar and nearby

Sign up | About TOOVS | Help | Terms & Privacy | Top of page Copyright © 2007 TOOVS ™