Great Things TO'VE Done

MY TOOVS 0 views 0 comments 0 TOOVS shared

Het duinmeer in Schoorl Shared by 2 TOOVERS

Country:
Netherlands
Place:
Schoorl , N 52°42'-W 4°39'
Time:
9 June 2007, 22:00
Done by:
Frank
TOOVS similar and nearby:
318 TOOVS

Next TOOV:

5 images | 0 video's

ABOUT THIS TOOV

Als 'onze' stranden weer in bezit zijn genomen door vele duizenden dagrecreanten en verblijfstoeristen, hebben wij autochtonen gelukkig nog altijd 'het Duinmeer'.
Uitgegraven in de vroege jaren '60 van de vorige eeuw moest dit een toevluchtsoord worden voor allerlei Eenden, Plevieren, Sterntjes en andere water en waadvogels.
De praktijk pakte, als zovaak waar de mens 'plannen' heeft met de natuur, anders uit.
Het kersverse meer werd in bezit genomen door Meeuwen. Waar de door het Staatsbosbeheer verlangde vogelsoorten, geheel conform hun aard, de kat even uit het water keken, zagen de Meeuwen een leegstaande locatie die ingevuld diende te worden.
Krakers avant la lettre.
Het goedbedoelde meer werd dan ook al snel de grootste meeuwenkolonie van Europa en het siert Staatsbosbeheer dat zij van een mislukking een verdienste wist te maken. Tientallen jaren paste 'het Meeuwenmeer' namelijk prachtig in het rijtje van 'breedste en hoogste duinen van Nederland' met het 'meest uitgebreide net van fiets, wandel en ruiterpaden'.
De excursies door dit gebied genoten zelfs enige faam als zijnde een niet ongevaarlijke onderneming waarvoor 'thrillseekers' uit heel Europa zich aanmeldden. Ook dit verschijnsel werd maximaal uitgebuit en zelfs in september werden excursianten nog uitgerust met stokken om deze levensgevaarlijke dieren van zich af te slaan. Nu zijn Meeuwen géén aardige dieren maar deze maatregel diende heus uitsluitend ter verhoging van een soort misplaatste 'fearfactor'. Alleen In de maanden mei en juni was het meenemen van een stok noodzakelijk. Zoals alle dieren gaan ook Meeuwen ver als het gaat om de bescherming van hun jongen. Zilvermeeuwen gaan hier echter nog nét iets verder in dan andere soorten en deinzen er niet voor terug om je te scalperen met de nagels van hun poten. Dit lijkt misschien wat ongeloofwaardig maar in de jaren '70 was dit op de EHBO van het ziekenhuis in Alkmaar een veelbehandelde kwetsuur.
Toen de Meeuwen bezit dreigden te nemen van een nog veel groter gebied besloot Staatsbosbeheer in te grijpen, Eieren werden gedompeld in olie, vervangen door nep-exemplaren, of heel hard geschud (verwijderen heeft geen zin want dan leggen ze weer nieuwe) Het mocht allemaal niet baten en de Meeuwen bepaalden de 'scene' op een manier die Hitchcock zeker was bevallen. Toen het probleem een hoogtepunt had bereikt kwam de oplossing uit onverwachtte hoek. Deze oplossing kwam namenlijk uit de natuur zélf en wel in de vorm van de Vos (een grote liefhebber van Meeuw).
Zo'n 25 jaar geleden besloten de vossen uit de Kennemerduinen (onder meer via de Velsertunnel) hun leefgebied uit te breiden en het resultaat was meteen verbluffend.
Binnen drie jaar was het duinmeer een ideaal gebied voor water en waadvogels en ook de hagedissen kwamen weer terug. Deze dieren moeten tegenwoordig allemaal oppasen voor de vos maar de duizenden allesvretende Meeuwen zijn, godzijdank, verdwenen.
Sinds hun verdwijning is dit een geweldige plek om een warme dag door te brengen en dit doen wij dan ook al jaren (hapje en drankje meenemen en ook wel 'ns blijven slapen).
De laatste twee jaar echter was het water gezakt tot een zorgelijk peil en vorig jaar was het eiland zelfs even een schiereiland.
Na de ruime regenval van de afgelopen maanden besloten Tom en ik er weer eens poolshoogte te nemen. Wij zagen dat het goed was en vonden ook nog een oude schuilput die ooit gebruikt werd door fotografen. Het ding is goed verscholen en daarmee een aardige 'zoektoov' (graag wel foto's als bewijs).


COMMENTS (0)

You can place a comment anonymously or login

Post a comment

INTERACT WITH THIS TOOV

THIS TOOV

Added on:
11 June 2007
Comments:
0
Views:
5412
Rating:
stars4
Tags:
frankslist schoorl
Channels:
Culinair Nature Fun Leasure Time Kids
Shared by:
2 TOOVERS
318 TOOVS similar and nearby

Sign up | About TOOVS | Help | Terms & Privacy | Top of page Copyright © 2007 TOOVS ™