Great Things TO'VE Done

MY TOOVS 0 views 0 comments 0 TOOVS shared

Painting Persons on Places: Dames Vlaanderen, Alkmaar

juffrouw Sofie
Country:
Netherlands
Place:
Alkmaar , N 52°37'-W 4°44'
Time:
May, 2007
Done by:
Inge
TOOVS similar and nearby:
318 TOOVS

Next TOOV:

14 images | 0 video's

ABOUT THIS TOOV

Wetende dat ik in de Alkmaarse galerie ’t Kasteeltje zou gaan exposeren met mijn schilderijen ging ik op zoek naar markante Alkmaarders. Natuurlijk zijn er velen, maar het werd al snel duidelijk dat ik graag de karakteristieke Dames Vlaanderen wilde portretteren.
Omdat de beide zusters overleden zijn heb ik mij met behulp van foto’s, verhalen en film een beeld van hen gevormd. Naar blijkt hebben velen de dames persoonlijk gekend, maar nog veel meer mensen herinneren zich de dames als opmerkelijke verschijning in de Alkmaarse binnenstad.
Zelf heb ik naar mijn weten de dames nooit kunnen bewonderen. Ik had ze graag leren kennen - zulke interessante dames met humor! Door ze te portretteren zijn ze voor mij gaan leven. Wellicht kunnen de schilderijen de herinneringen aan deze mooie opmerkelijke Dames Vlaanderen levendig houden. De schilderijen zijn in 2007 te zien geweest in galerie ’t Alkmaars Kasteeltje, te Alkmaar.

In het Stedelijk Museum te Alkmaar is een speciale vitrine gewijd aan de twee beroemde Alkmaarse Dames. De voormalige fotostudio van de Dames Vlaanderen met verschillende attributen, meubels, camera’s en foto’s is te zien. Ook draait er het filmpje wat Rik Felderhof van ze maakte voor het televisieprogramma De Stoel.

De Dames Vlaanderen
Aan de Oudegracht 289 in Alkmaar woonden de zusters Tonnie (1901-1993) en Sofie (1905-1995) Vlaanderen - samen in heel Alkmaar bekend als de Dames Vlaanderen. Afzonderlijk wensten zij overigens als ‘juffrouw’ aangesproken te worden, ze waren immers nooit getrouwd en hadden ook nooit plannen gehad op dat gebied. (Niet alleen fototechnisch gezien hadden zij overigens wel oog voor mannelijk schoon.)
In het fotoatelier dat zij in hun bovenwoning hadden zijn duizenden mensen geportretteerd in “buste, kniestuk of voluit”. Vele Alkmaarders zullen op zolder nog een portret hebben liggen, waarbij alleen al aan de met bloemen en pastelkleuren - zelfs op de zwartwit foto’s - ingerichte entourage het vakmanschap van juffrouw Tonnie en haar assistente Sofie te zien is. Juffrouw Tonnie was op hoge leeftijd nog geroemd omdat zij als enige in Nederland nog negatieven met de hand (en met behulp van een enorme loep) kon retoucheren.
De opmerkelijke dames stonden ook wel bekend als de ‘fondantjes’, dit omdat zij immer prachtig opgedoft en opgemaakt waren. De kleding – vaak in lichte kleuren wat als zeer chique en daardoor alleen al ongewoon werd gezien – piekfijn in orde en gecompleteerd met bijpassende strikken, tasjes, handschoentjes en natuurlijk hoeden.
Beiden droegen graag hoeden en hadden er dan ook vele. En hoewel ieder een eigen kast vol had bepaalde Tonnie wel altijd welke hoeden Sofie zou dragen.
In vol ornaat gingen de dames dan gearmd de stad in om thee te drinken bij V&D en taartjes te eten bij Elhorst of Martinique.
Dit kenmerkende beeld staat vele Alkmaarders nog op het netvlies getuige de vele reacties die ik krijg op de portretten die ik van de Dames heb geschilderd.

Hier op Toovs laat ik in de serie 'Painting Persons on Places', zien welke bijzondere mensen ik geschilderd heb. Karakteristieken met een uniek of ludiek verhaal, een toov op zich! Zo heb ik elders op Toovs ook de held Dorus Rijkers geportretteerd.
Meer schilderijen zijn te zien op mijn website Inge Koetzier van Hooff

“Uit: De Stoel (Rik Felderhof NCRV 1993):
Sofie (87) Vlaanderen troont Rik Felderhof mee naar het terras, waar haar oudere zus Tonnie (90) zit. Tonnie heeft jarenlang een fotoatelier gerund in de binnenstad van Alkmaar. Ze vertelt aan Felderhof dat ze nooit naar het buitenland is geweest. Ze spreekt geen vreemde talen en hoe moet ze daar dan praten? Ze is wel een paar keer aan zee geweest in Egmond en Bergen. Een keer zes weken lang zelfs. Volgens Sofie wil Tonnie thuis blijven om 'het gezin bij elkaar te houden.' Vervolgens gaan de dames hun hoeden tonen. Ze hebben er talloze. Tonnie zoekt ze uit, ook voor Sofie.
De dames Vlaanderen - die als ze alleen zijn met 'juffrouw' aangesproken wensen te worden - hebben hun leven lang samengewoond. Tonnie is duidelijk de baas van de twee. Zij is de kunstzinnige, de creatieve, de ijdele. Sofie heeft haar altijd geassisteerd in het fotoatelier en praat haar zus voortdurend na.
Bron en foto’s 8t&m 12: www.vpro.nl”


COMMENTS (2)

You can place a comment anonymously or login

Frank says

10-06-2007 | 1:19

Ik heb deze Dames regelmatig zien flaneren en met Juffrouw Tonnie zelfs een paar keer gesproken over het retoucheren van negatieven. Hierover was ze weinig mededeelzaam en ik heb lang gedacht dat zij haar zeldzame beroepsgeheim niet wilde prijsgeven. Later besefte ik dat er helemaal geen geheim wás. Retoucheren was niets meer (of minder) dan haar levenswerk. De wereld om haar heen deed haar al tientallen jaren pijn aan haar ogen en oren. Het geluid kon ze niet beïnvloeden maar het beeld wél. En zodoende retoucheerde ze zichzelf en haar zus terug naar de voor háár aanvaardbare esthetische waarden van 'the Roaring Twenties'.
Jouw portretten zouden haar wel zijn bevallen.

Anonymous says

21-07-2008 | 12:26

groetjes van Ruud en Hanny Stet (marokko 2007-2008)

Post a comment

Sign up | About TOOVS | Help | Terms & Privacy | Top of page Copyright © 2007 TOOVS ™