Great Things TO'VE Done

MY TOOVS 0 views 0 comments 0 TOOVS shared

Het dippen van Bertus de zeehonden

Country:
Netherlands
Place:
Camperduin , N 52°44'-W 4°38'
Time:
21 November 2005, 14:00
Done by:
Lex
TOOVS similar and nearby:
318 TOOVS

Next TOOV:

5 images | 0 video's

ABOUT THIS TOOV

Wanneer je bij vloed de palen op de punten van de strekdammen in en uit het water ziet dippen ben je geneigd te roepen, “He! Daar heb je Bertus”.
Beter is het de deining even aan te zien. Als het dippen van de paalkoppen een aanhoudend monotoon patroon begint te vertonen is het beter de woorden in te slikken. Het kan zo tegen vallen.
In het geval Bertus geen standpaal blijkt te zijn en echt wordt gespot ontstaat er het dilemma hoe en waneer de waarneming te melden aan andere strandgangers.
Gisteren zag ik Bertus overtuigend koekeloeren, in een oogopslag met twee dippende palen. Door een reflex was iedereen op de hoogte en alle 23 kinderen plus begeleiders van het schoolreisje over de Noordzee aan het loeren naar een zeehond. Niets dus… Een zeehond kan onderweg zijn en uitrusten. Als een zeehond onderweg is om de honderd kilometer die hij in een dag kan afleggen te overbruggen kan het zijn dat hij zich niet twee keer op de zelfde plek laat zien. Dat was gisteren dus het geval. Een paar honderd meter verder kwam hij wel weer boven dippen en besloot daar wel even te blijven ronddobberen. Toen was het veilig de waarneming nogmaals te melden. Iedereen vond het geweldig. Inclusief de ecoloog die de educatieve schoolreis opgeluisterd zag met een bewegend exemplaar van een van de dieren die op de presentatie borden stond afgebeeld.
Dat is nou Bertus. Bertus is de zeehond die we al jaren voor de kust ter hoogte van Schoorl en Camperduin gezellig zien rond zwemmen. Althans daar ga ik van uit. Laatst was ik op de razende bol en trof daar tientallen robben aan maar daar zat Bertus niet bij. Die zwemt namelijk altijd een stuk zuidelijker rond. Ongeveer ter hoogte van de Hondsbosse Zeewering. Althans, dat wil ik!
Nooit hoop ik daar meer dan een zeehond Bertus te zien ...


COMMENTS (0)

You can place a comment anonymously or login

Post a comment

INTERACT WITH THIS TOOV

THIS TOOV

Added on:
08 June 2007
Comments:
0
Views:
4001
Rating:
stars4
Tags:
zeehond noordzee seal strand beach
Channels:
Nature Kids
318 TOOVS similar and nearby

Sign up | About TOOVS | Help | Terms & Privacy | Top of page Copyright © 2007 TOOVS ™