Great Things TO'VE Done

MY TOOVS 0 views 0 comments 0 TOOVS shared

Dudok op de Afsluitdijk Shared by 2 TOOVERS

Foto Hans Hordijk
Country:
Netherlands
Place:
Afsluitdijk , N 52°58'-W 5°6'
Time:
23 March 2000, 17:00
Done by:
Lex
TOOVS similar and nearby:
316 TOOVS

Next TOOV:

7 images | 0 video's

ABOUT THIS TOOV

De uitgestelde ontmoeting met de Waddenzee is letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt na het bestijgen van de naar ik schat 70 treden van de toren van het Dudok monument op de Afsluitdijk. Tijdens de drie panoramische omwentelingen wordt het zicht op de Waddenzee geforceerd afgeschermd, maar is het IJsselmeer júist goed in beeld gebracht. De verticale lamellen als dragende raamstijlen staan altijd in lijn met de straal van de toren en belemmeren daarmee nimmer het uitzicht. Ze geven eerder het fenomeen uitzicht een nieuwe dimensie door de horizon te voorzien van verticale lijnen die ver onder en boven je doorlopen zonder onderbrekingen. Het spel dat architect Dudok nog altijd speelt is in volle gang.

Boven gekomen is daar de ontmoeting met de verslagen Waddenzee met aan zijn horizon de Noordzee. Deze ontmoeting heeft iets van een balkon scène. Je weet niet wat je te wachten staat en opeens toorn je daar boven alles uit. Wellicht heeft deze geforceerde triomfantelijke gebruikerservaring in het programma van eisen gestaan waar Dudok aan moest voldoen. Dat zou ook verklaren waarom het monument aan de IJsselmeer zijde staat, drie terrassen aan die kant heeft en een restauratieruimte. Het argument dat de terrassen aan de IJsselmeerkant op het zuiden liggen is ook legitiem.
Meestal waai je daarboven uit je jas dus maak je gauw dat je wegkomt. De betekenis van 180 graden draaien kan niet groter zijn dan dit moment. Van buiten naar binnen, van Waddenzee naar IJsselmeer, van wind om je kop en autogeraas naar stilte, van noord naar zuid (wat je zou denken maar niet zo is) en van hoger kunnen we niet dus we moeten weer terug. Wat een symboliek! Dit is het hoogste wat we bereikt hebben. De Afsluitdijk!

Verder is het gebouw qua verhoudingen, materiaalgebruik en in beeldtaal in alles een monument. Vroeger misschien nog meer dan nu als ik naar de oude ansicht kijk. Toen hoefde je niet eerst uit te voegen en werd het monument niet afgescheiden door een vangrail van zijn dijk.

En dan nog het combuis, het restaurant. Na twee koffie en een gevulde koek heb je het idee dat je iedereen kent, inclusief de uitbater, en heb je het idee op een besloten feestje te zijn. Vooral als je om negen uur ergens in Friesland moet zijn en eerst nog even opsteekt bij het monument, waan je je in de meest afgelegen huiskamer van Nederland. Koffie met zicht door kleine raampjes op IJsselmeer niveau. Wat ik dacht maar ook niet zo blijkt nu ik de foto’s zie… Die Dudok!

Werkelijk alles klopt aan dit archetype monument. Wat herdenken we hier ook al weer?


COMMENTS (1)

You can place a comment anonymously or login

Frank says

28-05-2007 | 22:42

Hoewel ik hier al redelijk vaak ben geweest zal ik er, na het lezen van je verhaal, de volgende keer zeker weer een tussenstop inlassen. Mooi be/geschreven Lex!

Post a comment

Sign up | About TOOVS | Help | Terms & Privacy | Top of page Copyright © 2007 TOOVS ™