Great Things TO'VE Done

MY TOOVS 0 views 0 comments 0 TOOVS shared

Er is maar één zebrapad in de wereld Shared by 3 TOOVERS

Abbey Road nu
Country:
United Kingdom
Place:
London , N 51°31'-E 0°10'
Done by:
Frank
TOOVS similar and nearby:
2 TOOVS

Next TOOV:

2 images | 1 video's

ABOUT THIS TOOV

Op zoek naar de juiste definitie van het begrip ‘zebrapad’ verwijst Kramers Woordenboek der Nederlandse taal naar ‘ze-bra-over-steek-plaats zijnde een oversteekplaats voor voetgangers, aangegeven door witte banden. Enig zoeken via Google levert nog de toevoeging op dat deze banden ‘dwars op het wegdek’ moeten zijn geplaatst met een bepaalde tussenruimte. Veel meer technische info valt er over dit fenomeen niet te achterhalen en, waarschijnlijk, ook niet te vermelden.
Toch zou je het eens moeten doen, gewoon Googelen naar ‘zebrapad’. Binnen ons taalgebied valt het nog wel mee (de eerste verwijzing komt pas op pagina 3).
Typ echter het woord ‘londen’ erachteraan en het is meteen serieus Bingo. Wereldwijd zoeken op ‘zebra crossing’ is helemaal geweldig en als je dáár dan ook nog ‘london’ aan toevoegt weet je het zeker. Er bestaat op de wereld maar één zebrapad! De miljoenen andere zebra’s zijn slechts van verkeerstechnische betekenis en halen hooguit, en dan nog kortstondig, het locale nieuws als er ergens een klaar-over onwel is geworden. In een dergelijk geval verschijnt er zelfs wel eens een foto van de situatie in de plaatselijke courant. Er moet tenslotte wel een reden zijn om een zebrapad te fotograferen en die reden is, vrijwel altijd, negatief.
Behalve dan natuurlijk in de Londense wijk St. Johns Wood want daar ligt de ultieme ‘zebra crossing’. In heel Nederland bestaat geen enkele plaats die zo vaak gefotografeerd is als deze ‘pedestrians crossing no 1 of Abbey Road’.
Ik was er in 1981 en heb, in misschien een uur tijd, meer camera’s in mijn handen gehad dan dan onze plaatselijke fotohandelaar in een jaar (can You make a picture of us please sir?) De ironie wil dat ik daar foto’s heb gemaakt van: Noren, Japanners, Australiërs, Belgen, Argentijnen, Hollanders, Zuid Afrikanen en natuurlijk Amerikanen maar dat mijn eigen filmpjes bij thuiskomst spoorloos verdwenen waren.
Bij gebrek aan persoonlijk bewijs heb ik dan ook maar ’n plaatje van het net getrokken voor deze TOOV (de frustratie van destijds speelde weer in alle hevigheid op). Voor de niet ingewijden een korte verklaring: In de zomer van 1969 maakte de Londense fotograaf Ian Macmillan, vanaf een wankele ladder, zes foto’s van dit zebrapad. Zes keer liet hij vier mensen oversteken en uiteindelijk bleek de laatste foto de beste. Die vier mensen waren, in volgorde van voorbijkomen, John Lennon, Ringo Starr, Paul McCartney en George Harisson kortom, the Beatles. Zij waren op dat moment in studio 2 van E.M.I. records bezig met de opnamen van wat later de LP ‘Abbey Road’ zou worden. Tussen deze opnamen door was even tijd vrijgemaakt voor een ‘fotoshoot’ van hooguit een half uur. En het resultaat was er dan ook naar.
Laten we eerlijk zijn, het is geen geweldige foto en de heren hadden er ook geen zin in. Toch is deze platenhoes aanleiding geweest tot de meest bizarre speculaties.
De V.W. Kever met het kenteken LMW.28.IF (Life McCartney Were 28 If alive), de aanwezigheid van een politiebusje, het blootsvoets lopen van McCartney en de sigaret in zijn rechterhand (hij is linkshandig). Allemaal koren op de molen van het ‘Paul is dead’ verhaal wat in die tijd nogal een issue was, en eigenlijk nog altijd is.
McCartney zelf citeerde, in dit verband, Mark Twain door op te merken dat ‘de geruchten omtrent zijn dood’ zwaar overdreven waren.
Feit is dat the Beatles, op vijftig meter van dit zebrapad, tussen 1962 en 1969 de muziek, en daarmee de wereld, ingrijpend hebben veranderd.
Feit is ook dat Londense automobilisten deze zebra crossing, indien mogelijk, vermijden. Het wil er nog wel eens druk zijn.


COMMENTS (0)

You can place a comment anonymously or login

Post a comment

INTERACT WITH THIS TOOV

THIS TOOV

Added on:
21 May 2007
Comments:
0
Views:
6088
Rating:
stars4
Tags:
frankslist music Brittain Beatles
Channels:
Travel Culture
Shared by:
3 TOOVERS
2 TOOVS similar and nearby

Sign up | About TOOVS | Help | Terms & Privacy | Top of page Copyright © 2007 TOOVS ™