Great Things TO'VE Done

MY TOOVS 0 views 0 comments 0 TOOVS shared

Midden in de Middeleeuwen Shared by 2 TOOVERS

Een dapper huis
Country:
Switzerland
Place:
Estavayer-le-Lac , N 46°50'-W 6°50'
Time:
September, 2004
Done by:
Frank
TOOVS similar and nearby:
3 TOOVS

Next TOOV:

3 images | 0 video's

ABOUT THIS TOOV

Aangezien de roots van mijn vriendin voor een deel in Zwitserland liggen gaan wij er af en toe heen om de familiebanden wat aan te halen.
Vanaf mijn allereerste bezoek heb ik een merkwaardige verhouding met het land en haar bewoners. In feite voel ik me er altijd als een soort Asterix in Helvetië. Ik kan me grotendeels vinden in de manier waarop Cosciny en Uderzo zowel Zwitserland als de Zwitsers hebben neergezet. Zij maakten van Helvetïe een land met een hoog ‘ansichtkaart gehalte’ bewoond door een proper en nijver volkje. Dat beeld word nog altijd, in hoge mate, bevestigd.
Zo is het bijvoorbeeld vrijwel onmogelijk om een uurtje rond te wandelen zonder minstens drie keer een tafereel tegen te komen dat sterk doet denken aan de jaren ’70 legpuzzels van 1000 stukjes of meer.
En dat is meteen ook het probleem. Alles klopt aan Zwitserland. Het smetteloze imago vertoond nergens een barstje. Men behandeld elkaar voorkomend, een peukje op straat is een zeldzaamheid, de treinen rijden op tijd en alle koeien dragen een bel.
Op een of andere manier heeft dit iets benauwends. Het is bijna te mooi om waar te zijn.
Het ís dan ook niet waar. Hoezeer de verantwoordelijke instanties ook hun best doen om alles bij het oude te houden, het plaatje begint haarscheurtjes te vertonen. Zo kom je in het telefoonboek van plaatsen als Genève, Lausanne en Yverdon steeds meer achternamen tegen die eindigen op ‘ic’. Zelfs de strenge immigratievoorwaarden van de Zwitserse overheid kunnen niet verhinderen dat deze voormalige Slaviërs vaste voet aan land krijgen. De Zwitsers zien in deze groeiende groep een grote bedreiging waar het gaat om hun, eeuwenlang fanatiek beschermde, eigen identiteit.
Dan is er ook nog de Euro. Sinds de introductie van deze munt heeft de Zwitserse Frank (in vergelijking met de Euro) 20 cent aan waarde ingeleverd.
Hierdoor is het een stuk aantrekkelijker geworden om het land te bezoeken en ik kan het, ondanks mijn benauwenis, van harte aanraden. Door de ingeboren afkeer van externe invloeden heeft de razende tijd hier minder verwoestend gewerkt dan in de meeste andere west-Europese landen.
Misschien wel het mooiste voorbeeld van dit behoud is het stadje Estavayer-le-Lac aan de oostkust van het meer van Neuchatel. Sinds een jaar of vijfhonderd is hier nauwelijks iets veranderd en je wandelt er dus echt door de late middeleeuwen.
De laatste keer dat wij er waren vonden we. aan de buitenkant van het stadje, dit huis.
Een huis dat moedig stand houdt tegen de oprukkende betoncultuur van gewetenloze projectontwikkelaars.
Asterix had zich in dit huis vast en zeker thuis gevoeld.


COMMENTS (0)

You can place a comment anonymously or login

Post a comment

INTERACT WITH THIS TOOV

THIS TOOV

Added on:
11 May 2007
Comments:
0
Views:
3377
Rating:
stars4
Tags:
frankslist Zwitserland Suisse
Channels:
Culture Travel
Shared by:
2 TOOVERS
3 TOOVS similar and nearby

Sign up | About TOOVS | Help | Terms & Privacy | Top of page Copyright © 2007 TOOVS ™