Great Things TO'VE Done

MY TOOVS 0 views 0 comments 0 TOOVS shared

Opfrissen in Jonkers Zandgat Shared by 3 TOOVERS

Jonkers Zandgat
Country:
Netherlands
Place:
Gieten , N 52°59'-W 6°44'
Time:
May, 2007
Done by:
Frank
TOOVS similar and nearby:
308 TOOVS

Next TOOV:

5 images | 0 video's

ABOUT THIS TOOV

Terwijl veel landgenoten kou en regen trotseerden in Zuid Frankrijk, Spanje en Portugal brachten wij de mei-vakantie door in de bossen nabij Gieten in Drenthe.
Bijna elk jaar huren wij daar een of andere stulp om, vergezeld van een aantal vrienden, een weekje geestelijk te ontslakken.
Aangezien de temperatuur overdag opliep tot tegen de 30 graden ontstond na enige tijd de behoefte aan verkoeling. Hoewel ik de omgeving, via Google Earth, al nauwgezet had verkend bleek ik toch een waterpartij over het hoofd te hebben gezien.
Gelukkig had Tooverhoofdman Lex deze mogelijke zwemplek wél gespot en nog wel op maar een paar honderd meter van ons ‘bivak’.
Bij nadere inspectie bleek het te gaan om een voormalige zandwinningslocatie (ook wel zandput of zandgat genoemd) Dit soort meertjes kom je wel vaker tegen in die regio en vaak zijn ze verboden voor publiek. Navraag bij Staatsbosbeheer leverde een logische verklaring op voor deze beperkte toegankelijkheid. Niet alleen zijn deze zandputten behoorlijk diep (vaak meer dan 10 meter) maar ook loopt de oever erg stijl naar deze diepte af. In het verleden zijn er dan ook wel kleine kinderen in verdronken en in verband hiermee is besloten om deze zandgaten te sluiten voor recreanten.
Gelukkig bleek ‘onze’ afgraving van een ander type waarbij het strandje mooi geleidelijk afliep. Als je het ‘Toov-kaartje’ opent en inzoomt zie je dat het meer in tweeën is gedeeld door een soort dijkje, Het water in het noordelijke deel lijkt veel donkerder van kleur maar is, net als in het andere deel, mooi glashelder. Het donkere deel is alleen nog op oorspronkelijke diepte terwijl het lichtere gedeelte op ‘veilig’ zwemniveau is gebracht door er weer zand in terug te storten.
Overdag, en dan vooral doordeweeks, is Jonkers Zandgat (zo staat het plaatselijk bekend) een idyllische en rustige plek om te zwemmen, kanoën en picknicken.
Tijdens onze aanwezigheid werd er ook veel gevist en, afgaande op de verhalen, zelfs gevangen. Zelf heb ik alleen wat schooltjes witvis gezien maar het lijkt me niet onwaarschijnlijk dat er af en toe een snoek of baars op de oever wordt getrokken.
In de avonduren schijnt de plaatselijke jeugd bezit te nemen van het strandje (het vijftal door ons gevonden kampvuurplaatsen en een fors aantal lege bierblikjes wijzen nadrukkelijk in die richting). Zowel de lokale overheid als het toenemende aantal rustzoekers en natuurliefhebbers zijn nogal ontstemt over deze gang van zaken.
Persoonlijk kan ik me de jeugd wel voorstellen. Als ik ooit in deze regio een plek ben tegengekomen die schreeuwt om nachtelijk vertier is het wel Jonkers Zandgat.
Ik ben er dan ook van overtuigd dat het er ook ’s nachts buitengewoon natuurlijk aan toe gaat.


COMMENTS (5)

You can place a comment anonymously or login

Lex says

7-05-2007 | 21:48

Ideaal dat we niet hoeven te wachten tot met kerst de vakantiefoto's zijn ingeplakt! Ze staan nu al op TOOVS!

Anonymous says

12-06-2011 | 22:12

wat woon ik toch mooi, vandaag nog bij het zandgat geweest
heerlijke plek

Anonymous says

29-08-2012 | 10:55

Hoe kom ik daar eigenlijk? Kan ik daar met mijn honden wandelen?

Anonymous says

6-11-2016 | 16:47

Weinig opfrissen in Jonkers Zandgat.
Het betreft namelijk het Zandgat Homan Free!!
Jonkers Zandgat in Gasselte is niet toegankelijk.

Anonymous says

19-05-2018 | 17:41

Mooi om te crossen

Post a comment

INTERACT WITH THIS TOOV

THIS TOOV

Added on:
07 May 2007
Comments:
5
Views:
6850
Rating:
stars4
Tags:
frankslist Drenthe
Channels:
Fun Leasure Time Kids Nature
Shared by:
3 TOOVERS
308 TOOVS similar and nearby

Sign up | About TOOVS | Help | Terms & Privacy | Top of page Copyright © 2007 TOOVS ™