Great Things TO'VE Done

MY TOOVS 0 views 0 comments 0 TOOVS shared

De Rode Piramide van Snofru Shared by 2 TOOVERS

Vlakte van Dahshur
Country:
Egypt
Place:
Dahshur , N 29°48'-W 31°12'
Time:
February, 1997
Done by:
Frank
TOOVS similar and nearby:
3 TOOVS

Next TOOV:

3 images | 1 video's

ABOUT THIS TOOV

In 1997 werd ik uitgenodigd voor een treinreis van Cairo naar Aswan.
Onderweg stonden bezoekjes aan locaties als Gizeh. Sakkara, Luxor en de Nasserdam op het programma.
Nog altijd kijk ik op deze trip, waarvoor ik was ingehuurd als fotograaf, met gemengde gevoelens terug. Ongeveer een jaar daarvoor was het land opgeschrikt door een terroristische aanslag waarbij een flink aantal Japanse toeristen het leven had gelaten. Om herhaling van een dergelijke incidenten te voorkomen had de Egyptische overheid een aantal maatregelen getroffen. Zo werd ons regelmatig verboden om ons te verplaatsen zonder gewapend escorte. Meestal was dit een oude Toyota Landcruiser met maximaal twee inzittenden die, merkwaardig genoeg, alleen met Amerikaanse Dollars hun tank konden vullen. Bij het uitoefenen van mijn functie werd ik consequent en onophoudelijk tegengewerkt door allerlei gewapende officials en dat maakte mijn taak er niet eenvoudiger op. Keer op keer werd mij, in geblaft Arabisch, te verstaan gegeven dat fotograferen in Egypte zéér streng verboden is tenzij dit gebeurt met camera’s uit het goedkopere amateursegment. En terwijl de Kodakjes en Agfa’s rondom mij er lustig (en gratis) op los klikten werd de zoveelste som smeergeld, cash, voldaan aan de diender in kwestie. Wonderlijk genoeg werd ik daarna ook door zijn talloze collega’s met rust gelaten. Hoe dit corrupte netwerk functioneerde is mij nog altijd een raadsel. Dit ritueel herhaalde zich, bijna zonder uitzondering, op elke volgende locatie en al na vier dagen was ik dan ook een zenuwinzinking nabij. Op dag vijf nam ik een slokje Hilton-Nijlkraanwater met als gevolg een spectaculaire voedselvergiftiging. Deze werd door een aantal ervaringsdeskundigen unaniem herkend als een gevalletje van “Montezuma’s Revenge” waartegen geen enkel kruid gewassen bleek. In mijn hoedanigheid van fotojournalist was ik vanaf dat moment niet alleen gebonden aan ‘de regels’ maar tevens aan de directe nabijheid van toiletgelegenheden.
Toch was het, zelfs in mijn geval, niet alléén maar kommer en kwel. Daarvoor zijn het land en de ontelbare monumenten gewoon te indrukwekkend. Zelfs omstuwd door massa’s Amerikanen, Japanners en Duitsers vóélde ik bijna de eeuwige aanwezigheid van Cheops, Ramses en Koning Toet. Groot nadeel van deze geijkte sites is echter de massaliteit ervan. Niet alleen de hordes toeristen en de, eerder genoemde ordebewaarders dragen hier toe bij. Het zijn vooral ook de tientallen hardnekkige handelaren in obligate replica’s en andere prullaria die deze oeroude mystieke plaatsen bezoedelen met een naargeestig ‘pretpark gehalte’.
Nog geen vijftig kilometer ten zuiden van Cairo ligt de vlakte van Dahshur. Kennelijk is de reis naar deze vlakte te lang voor de gemiddelde toerist en er was, tijdens ons bezoek, dan ook niemand (behalve ons ongeveer 20 koppige reisgezelschap). In Dahshur staan twee van de drie Piramides die Snofru (de vader van Cheops) liet bouwen. De (waarschijnlijk) oudste van de twee staat bekend als de knik-piramide. Bij de bouw hiervan is men aanvankelijk uitgegaan van een helling die, op zeker moment, kennelijk iets te voortvarend bleek. Om instorting te voorkomen werd de constructie, onder een aanzienlijk bescheidener hoek, toch voltooid.
De tweede is de ‘rode piramide’. Dit is de eerste met het karakteristieke model waarin ook de grote piramides van Gizeh zijn uitgevoerd. De rode piramide is ook inwendig te bezichtigen en dit hebben wij dan ook gedaan. Na bezichtiging van de diepgelegen grafkamer besloot ik de lunch bij het busje over te slaan om nog wat foto’s te maken. Vrijwel onmiddellijk nadat de laatste reisgenoot deze grafkamer had verlaten werd het daar, letterlijk, doodstil. En voor de allereerste keer hoorde ik, als ik mijn oorverdovende adem inhield, de geluiden die, onopgemerkt, altijd al in mij waren. Mijn hartslag, het stromen van mijn bloed, het gedaver in mijn darmen en zelfs het knipperen van mijn oogleden.
Een dergelijke ervaring in Gizeh kun je wel vergeten, in het huis van Cheops is het permanent kermis. Bij zijn vader is het een stuk rustiger.


COMMENTS (4)

You can place a comment anonymously or login

Lex says

20-04-2007 | 8:29

Beste Frank. Ondanks je smakelijke verhaal begin ik me af te vragen of we niet een categorie 'Not TOOV done' moeten aanmaken. Het horen dichtvallen van je oogleden klinkt mij als een bijna dood ervaring. En ik kan me ook voorstellen dat ze in die piramides van die tunnels met dat licht hebben weet je wel...

Frank says

20-04-2007 | 12:04

Gaat het nog wel een beetje Lex? Ik begin me een beetje zorgen te maken.
Het kan niet goed zijn om, elke keer dat je met je ogen knippert, een bijna dood ervaring door te maken. En dan die tunnels.....
Misschien moeten we even rust nemen in een prikkelarme omgeving. Een paar dagen Drenthe in begripvol gezelschap zou wel eens heilzaam kunnen werken.

Lex says

20-04-2007 | 12:27

Dus je stelt voor in Drenthe op zoek te gaan naar het equivalent van de piramides in de vorm van hunebedden? Ik ben bang dat we tussen prikkende bramenstruiken en hordes ontembare kinderen, die deze doodstempel als prehistorisch springkussen zien, geen heil zullen vinden. In afwachting van Great TOOVS TO DO in de omgeving verblijf ik…

Karin says

20-04-2007 | 20:59

Over die piramiden van Gizeh moet ik moet ik even wat rechtzetten. Ook daar kan het rustig zijn. In september 1997 klommen wij in alle eenzaamheid tot in de koningskamer. Geen mens te zien.

We bleven er een poosje zitten om de sfeer op ons te laten inwerken. De kamer was leeg, op een sarcofaag zonder deksel na. Doodstil dus. Na enige minuten - wij waren inmiddels verzonken in diepe meditatie - schrokken we op. Er kuchte iemand! Het leek wel uit de sarcofaag te komen...

Na nog een kuchje, wat gezucht en gerommel, kwam er uit het halfdonker inderdaad iemand omhoog uit de sarcofaag. Er had al die tijd een toerist in gelegen die zich even farao waande.

Wij vonden het tijd worden voor frisse lucht...

Post a comment

INTERACT WITH THIS TOOV

THIS TOOV

Added on:
20 April 2007
Comments:
4
Views:
4392
Rating:
stars4
Tags:
frankslist
Channels:
Culture Travel
Shared by:
2 TOOVERS
3 TOOVS similar and nearby

Sign up | About TOOVS | Help | Terms & Privacy | Top of page Copyright © 2007 TOOVS ™