Great Things TO'VE Done

MY TOOVS 0 views 0 comments 0 TOOVS shared

Zambezi rafting Shared by 4 TOOVERS

5 images | 0 video's

ABOUT THIS TOOV

Al sinds ik een kleine jongen was van een jaar of acht, en de avonturiers op televisie in een rubberboot de woest kolkende Zambezi zag bevaren dacht ik: 'Als ik later groot en stoer ben ga ik dat ook doen!'.
Enkele jaren geleden (ik ben inmiddels groot geworden) deed zich eindelijk de kans voor om tijdens een vakantie in de Verenigde Staten te gaan raften. We waren in het vroege voorjaar in de Blue Ridge Mountains in Pennsylvania, en daar werd 'geraft'. We moesten er wel een paar honderd kilometer voor rijden, maarja, we waren in Amerika, en daar kijken ze niet op een paar honderd kilometer meer of minder. Dus de auto gepakt en koers gezet naar de Youghiogheny (spreek uit: joekjakeenie). Daar aangekomen moesten we op Amerikaanse wijze de veiligheidsvoorschriften doornemen, wat droog-oefeningen doen, en na een spoedcursus van een uur kregen we een vel papier en een pen onder onze neus gedrukt met de mededeling: 'Sign you life away', en dan konden we de rubberboot in om de Youghiogheny te 'nemen'. Er was ons verteld dat we geluk hadden, want na de vele sneeuwval in de bergen van afgelopen winter stond er extra veel smeltwater in de rivier. Wat je geluk noemt!
We namen plaats in de rubberboot en na de eerste 'rapid' waren we door en doornat, en dat smaakte naar meer. Hoewel het water ijskoud was hebben we ons uitstekend vermaakt. De rapids waren van categorie 1 tot 3, in gewone mensentaal betekent dat: 'spetters tot vrij nat'.
Eind van de dag waren we bekaf, vol met sterke verhalen, en het gevoel van dat we dat zeker nog een keer moesten doen.
We zijn inmiddels enkele jaren later, en Sonja en ik houden van reizen, en dan kom je nog een ergens. Zo waren we in november 2005 in Zimbabwe om de Victoria watervallen te bewonderen. Onderaan de watervallen begint, naar men zegt, 's werelds meest woeste rivier om te raften, en door het vele water dat door de kloof stroomt is raften daar ook relatief veilig.
Het begon natuurlijk al met de voorpret. We waren al een paar weken in Zuidelijk Afrika, en we hadden alle tijd om ons mentaal voor te bereiden op de Zambezi. Onze groep was verdeeld in twee kampen. Kamp één waren de bungee jumpers (rafters: voor geen goud!). Kamp twee waren de rafters (jumpers: voor geen goud!). De eerste dag waren we gaan kijken bij de brug over de rivier, en vanaf 200 meter hoogte valt zo'n stroomversnelling best mee.
De volgende ochtend naar het kantoortje waar je je in kon schrijven, en na het bekijken van een video met mooie beelden van een paar stroomversnellingen (niet wat je noemt spectaculair) gingen we met peddel, zwemvest en helm op weg naar de kloof waar de rivier stroomt.
Bij de rand van de kloof aangekomen moesten we eerst een met een stalen trap naar de rivier afdalen. Dit was een avontuur op zich, aangezien de degelijkheid van de construktie op z'n zachtst gezegd te wensen overliet en het al overleven was om via de gladde en smalle trap veilig beneden te komen. Uiteindelijk bij de rivier aangekomen moesten we plaatsnemen in ons raft, en na het oefenen van de commando's van onze leider 'Colgate' (vanwege zij witte tanden???) om te testen of we wel deden wat hij zei konden we ons wagen aan de eerste rapid: Big Eddy. Niets spectaculairs, zoals de naam al zegt. Alleen een grote stroomversnelling.
Wat daarna zou volgen werd duidelijk door de klinkende namen: 'Morning Glorie', 'Stairway to Heaven', 'Devil’s Toilet Bowl', 'Gulliver’s Travels', 'Midnight Diner - featuring the Muncher', 'Commercial Suicide' en als laatste 'Gnashing Jaws of Death'. Stuk voor stuk categorie 5, behalve 'commercial suicide', welke een categorie 6 is, en dus niet bevaarbaar door normale stervelingen zoals toeristen. Een van de gidsen liet zien hoe het moest, daarmee ons eeuwige respect afdingend, en daarmee duidelijk maakte dat we dat maar niet zelf moesten proberen. 'Commercial Suicide'?: what's in a name!
Vanaf zo'n raft ziet een rapid categorie 5 er ineens heel anders uit dan vanaf een 200 meter hoge brug, en we voelden toch een gezonde dosis respect, of was het angst, opkomen. Temeer daar vlak voor ons in een andere raft een meisje haar been had gebroken doordat ze klem had gezeten tussen de raft en haar peddel. Hierdoor werden we met onze neus op de feiten gedrukt dat we niet in Disneyland waren, maar dat dit toch wel degelijk het echte werk was! Terug konden we niet, dus op naar de volgende rapid.
Colgate leidde ons met groot enthousiasme van de ene naar de andere rapid, waardoor ons vertrouwen met sprongen toenam, en dus wat overmoedig werden. Aangekomen bij de “Devil's toilet bowl” kwamen we niet goed uit en jawel hoor! Flipper de flip: ondersteboven in de Zambezi zoals je op de foto's kunt zien! Dan pas zie je hoe snel de rivier stroomt, want toen ik weer boven kwam was ik al een aardig eind afgedreven. Even tellen en jawel: zeven koppies boven water, dus iedereen was er. We klommen allemaal weer in de raft, en op naar de volgende rapid. Deze keer luisterden we beter naar Colgate, want een stuk ongewild onder water zwemmen in een woest kolkende rivier dwingt toch respekt af.
De volgende rapids werden zonder problemen genomen, en tjonge jonge, wat een spektakel! Bij het naderen hoor je eerst het water ruisen, dan zie je dat je elke keer toch een verval hebt van de nodige meters, met middenin de stroomversnellingen wat rotsen die zorgen voor de nodige draaikolken en stoppers. Colgate deed zijn uiterste best met z'n commando's: hard peddle left!, hard peddel right! down! En elke keer weer heb je het gevoel of je in een achtbaan zit die door een wasmachine gaat: FANTASTISCH!
Eind van de dag moesten we nog een stukje klimmen, en daarna konden we terug naar de camping, waar we moe en voldaan terugkeken op een fantastische ervaring die we voor geen goud hadden willen missen!
Toen ik acht jaar was had ik het al goed gezien en het is nog steeds zo: de Zambezie is voor stoere mannen en vrouwen (en daar hoor ik nu ook bij)!


COMMENTS (4)

You can place a comment anonymously or login

Frank says

11-04-2007 | 0:18

Mooi verhaal!
Prettig ook om te ontdekken dat er meer mensen zijn die iets verder gaan dan een zakelijke verwijzing.

Anonymous says

25-12-2012 | 18:48

Bedankt voor het herbeleven van, ook voor mij een onvergetelijke raft experience , die ik zelf maakte in begin 2007! Zonder vroeger ooit echt in een bootje te hebben gezeten. Gr Dennis

Anonymous says

25-12-2012 | 18:49

Bedankt voor het herbeleven van, ook voor mij een onvergetelijke raft experience , die ik zelf maakte in begin 2007! Zonder vroeger ooit echt in een bootje te hebben gezeten. Gr Dennis

Anonymous says

25-12-2012 | 18:49

Bedankt voor het herbeleven van, ook voor mij een onvergetelijke raft experience , die ik zelf maakte in begin 2007! Zonder vroeger ooit echt in een bootje te hebben gezeten. Gr Dennis

Post a comment

INTERACT WITH THIS TOOV

THIS TOOV

Added on:
10 April 2007
Comments:
4
Views:
3812
Rating:
stars3
Tags:
rafting Victoria falls White water rafting Zambezi
Channels:
Travel Nature Fun Sport
Shared by:
4 TOOVERS
Sign up | About TOOVS | Help | Terms & Privacy | Top of page Copyright © 2007 TOOVS ™