Great Things TO'VE Done

MY TOOVS 0 views 0 comments 0 TOOVS shared

Medemblik Shared by 4 TOOVERS

Country:
Netherlands
Place:
Medemblik , N 52°46'-W 5°6'
Time:
May, 1996
Done by:
Frank
TOOVS similar and nearby:
318 TOOVS

Next TOOV:

2 images | 0 video's

ABOUT THIS TOOV

Medemblik is het oudste stadje van West Friesland en , door de eeuwen heen, redelijk intact gebleven. Het dankt haar bekendheid voor een deel aan Kasteel Radboud, de enige dertiende-eeuwse dwangburcht die nog in, min of meer, oorspronkelijke staat verkeert.
Deze dwangburchten werden in het laatste kwart van de dertiende eeuw op last van Floris V gebouwd. Zij dienden als vestingen van waaruit de Westfriezen (geen vrienden van Floris) enigszins onder de duim konden worden gehouden. Het feit dat hij in deze opzet redelijk geslaagd is mag een prestatie van formaat genoemd worden. Al zijn voorgangers zijn er namelijk niet in geslaagd om dit 'kluitige' volkje te onderwerpen. Toch zaten onder deze krijgsheren heus wel mannen van enig aanzien. Julius Ceasar bijvoorbeeld, leek het al niet raadzaam om zijn goed getrainde legionairs met deze 'barbaren' in de modder te laten ravotten. Ruim dertien eeuwen later koos Floris voor een geheel nieuwe strategie. Om de Westfriezen zijn regels op te leggen moest hij ze, zo bedacht hij, eerst isoleren. Om dit te bewerkstelligen liet hij, op strategische punten, een aantal forten bouwen. Hoeveel van deze 'dwangburchten' hij heeft neergezet is niet precies bekend maar vrijwel zeker waren ze allemaal gesitueerd op plaatsen 'aan zee'.
Zee betekende, in die dagen, de Zuiderzee waarvan de kustlijn, onder invloed van stormen, springvloeden en ander ongerief, voortdurend aan verandering onderhevig was.
Deze kustlijn moet destijds grofweg hebben gelopen van het huidige Camperduin, via Schagen naar Medemblik. Benoorden deze lijn bestonden slechts wadden en het eiland Wieringen. Hoe de kastelen van Floris destijds zijn gebouwd is een intrigerend raadsel waarvan de bouwmeesters het geheim in hun graf hebben meegenomen. Tegenwoordig is het (zonder afdamming) volslagen onmogelijk om een dergelijke constructie te bouwen op een plek die, twaalf van de vierentwintig uur, onder water staat.
Uiteindelijk hebben zijn burchten het verloren van de zee (hoewel de solide fundamenten ervan met regelmaat worden blootgelegd). Twee ervan zijn, in volle glorie, bewaard gebleven.
Het eerste was zijn vaste verblijfplaats en is nu bekend als het 'Muiderslot' . Het tweede is dus 'kasteel Radboud' in Medemblik.

Lex, helaas voor jullie is het kasteel pas vanaf eind april te bezichtigen.
Het stoomtreintje naar Hoorn en Enkhuizen is ook leuk maar heeft wel een hoog VVV gehalte.


COMMENTS (2)

You can place a comment anonymously or login

Lex says

8-04-2007 | 17:32

Radboud is gezien!

Lex says

8-04-2007 | 17:38

correctie! Radboud wordt nu gezien! We staan naast het kasteel aan het meer.

Post a comment

INTERACT WITH THIS TOOV

THIS TOOV

Added on:
08 April 2007
Comments:
2
Views:
3094
Rating:
stars4
Tags:
History frankslist
Channels:
Kids Culture
Shared by:
4 TOOVERS
318 TOOVS similar and nearby

Sign up | About TOOVS | Help | Terms & Privacy | Top of page Copyright © 2007 TOOVS ™