Great Things TO'VE Done

MY TOOVS 0 views 0 comments 0 TOOVS shared

Robbenoordbos Shared by 5 TOOVERS

Country:
Netherlands
Place:
Wieringerwerf , N 52°54'-W 5°3'
Done by:
Frank
TOOVS similar and nearby:
316 TOOVS

Next TOOV:

1 images | 0 video's

ABOUT THIS TOOV

Vlak na de tweede wereldoorlog werd, tussen den Oever en Wierigerwerf, het Robbenoordbos aangelegd. Het is daarmee het oudste cultuurbos van Nederland.
Mogelijk is het ook het allereerste bosperceel ter wereld dat geheel gepland en geplant is zonder winstoogmerk. Hier kon Staatsbosbeheer destijds naar hartelust experimenteren met allerlei boomsoorten.
Hoewel het bos nog altijd een wat kunstmatig karakter heeft (ook door de kaarsrechte vaargeulen waarover de toenmalige boswachters zich, bij gebrek aan paden, door het gebied verplaatsten) begint het inmiddels toch ergens op te lijken. Het is een mooi voorbeeld van een 'pioniersbos' waarin boomsoorten als Populieren, Elzen en Wilgen zich prima thuisvoelen.
Zo'n 5000 jaar geleden waren dit ook de meest voorkomende soorten in Nederland. Weinig kieskeurig en snel groeiend vormden ze de eerste echte bossen in het zompige landschap.
Veel later pas kregen Eiken, Beuken, Lindes en Kastanjes vaste voet aan (in) de grond. Dit zijn dan ook wel de 'blijvertjes' die, mits met rust gelaten, zomaar 1000 tot 1500 jaar oud kunnen worden. Liefhebbers van dit soort bomen gaan naar Gelderland, Drenthe en Overijsel. Daar staan dit soort eeuwenoude reuzen. In het Robbenoordbos vindt je dergelijke bomen niet want, hoewel toch al 60 jaar oud, is dit nog lang geen geschikte plek voor bomen die minimaal 300 jaar meegaan. Een beetje eik heeft tenslotte niets te zoeken in verse zeeklei van 20.000 jaar oud. Daar moet eerst een paar duizend jaar schraal zand overheen!
Staatsbosbeheer is kennelijk behoorlijk trots op dit gebied getuige de nieuwe camper en kampeer faciliteiten die zijn aangelegd.
TomTom of andere GPS gestuurde apparaten heb je niet nodig om deze 'toov' te vinden.
Al van kilometers afstand kun je de hoge radiomast zien en die vormt een prima visueel baken.


COMMENTS (2)

You can place a comment anonymously or login

Janneman says

18-05-2007 | 7:19

Het is inderdaad een prachtig bos. Ik vind het de toegangspoort van Noord-Holland, wie vanaf Friesland komt. Wat ik niet begrijp is waarom de sloten hier helemaal rood zijn. Alsof er menie in gedumpd is. Is zeeklei zo ijzerrijk? En waarom heb ik die rode grond dan niet in mijn achtertuin, terwijl dat ook jonge zeeklei is.

dedruivenplukker says

18-05-2007 | 7:59

Mischien geoxideerde veenlagen?
http://www.sp.nl/nieuwsberichten/416/990707-vervuilde_sloten_bedreigen_gezondheid_vee_wel_degelijk.html

Post a comment

INTERACT WITH THIS TOOV

THIS TOOV

Added on:
07 April 2007
Comments:
2
Views:
3963
Rating:
stars4
Tags:
frankslist
Channels:
Culture Nature
Shared by:
5 TOOVERS
316 TOOVS similar and nearby

Sign up | About TOOVS | Help | Terms & Privacy | Top of page Copyright © 2007 TOOVS ™