Great Things TO'VE Done

MY TOOVS 0 views 0 comments 0 TOOVS shared

Meidenmarkt in Schoorl Shared by 4 TOOVERS

Het klimduin op een willekeurige voorjaarsdag
Country:
Netherlands
Place:
Schoorl , N 52°42'-W 4°41'
Done by:
Frank
TOOVS similar and nearby:
318 TOOVS

Next TOOV:

6 images | 0 video's

ABOUT THIS TOOV

Dit opmerkelijke evenement dat jaarlijks op tweede pinksterdag plaatsvindt op en rond het grote klimduin in Schoorl gaat tenminste terug tot de zestiende eeuw. In het jaar 1573 maakt ene Janus Schagen al gewag van “boertjes, spinsters en snollen die van het hooge duyn afrollen”. Deze zandheuvel, ook wel klimduin genoemd, is er een van drie binnen het dorp Schoorl en daarvan de hoogste (zo’n 50 meter). Al ruim vierhonderd jaar is dit de plek waar huwbare jongeren uit de wijde omgeving zich op deze dag verzamelen om een relatie te bewerkstelligen. In vroeger tijden leidden deze ontmoetingen regelmatig tot een huwelijk. Tegenwoordig moeten we de verhoudingen die hier opbloeien, niet langer beoordelen als ‘voor het leven’ maar eerder in uren of zelfs minuten. Ongetwijfeld was het de ‘boertjes’ uit de zestiende eeuw ook voornamelijk te doen om juist deze minuten. Het effect dat onmatig alcoholgebruik heeft op gekooide hormonen is van alle tijden en wil nog wel eens leiden tot het verrichten van ‘de daad’ (of minstens het doen van een poging in die richting).
Hoewel het hier een eeuwenoud ritueel betreft heeft ‘Meidenmarkt’ sinds 1573 niets aan populariteit ingeboet. Het fenomeen trekt nog altijd een massa jongeren naar dit duin.
Waarom juist déze plek ooit is gekozen als toneel voor dit jaarlijkse vruchtbaarheidsritueel valt waarschijnlijk niet meer te achterhalen. Wellicht hebben de hoogte van het duin (en het feit dat aan de voet ervan sinds mensenheugenis een café is gevestigd) hierbij een rol gespeeld.
De kop van Noord Holland moet in de zestiende eeuw een barre aanblik hebben geboden. Een grenzeloze drassige vlakte waarop niet al te veel gewassen wilden groeien Zelden zullen er in Nederland mensen hebben geleefd met een ruimer blikveld dan de toenmalige bewoners van deze streek. Voor deze polderpioniers moet het ‘duinmassief’ van Schoorl wel een soort baken in het landschap zijn geweest.
In die dagen waren bier en jenever de aangewezen middelen ter verhoging van de feestvreugde. Aangezien ‘Meidenmarkt’ een dag én avondvullend evenement vormde was jenever, om voor de hand liggende redenen, geen verstandige keuze. Tegenwoordig wordt dan ook, geheel in traditie, nog altijd vooral bier gedronken. Dit gebeurt niet alleen in enorme hoeveelheden maar ook al in een vroeg stadium van de dag (regelmatig zelfs bij wijze van ontbijt).
‘Meidenmarkt’ is geen georganiseerd evenement en er zijn dan ook geen plaatsbewijzen voor te reserveren. Als je een plekje op het duin wilt verkrijgen is het dus zaak om op tijd ter plaatse te zijn.
Vanaf een uur of acht verschijnen dan ook de eerste deelnemers, zeulend met kratten bier en andere noodzakelijkheden. Als zij eenmaal hun territorium hebben afgebakend door een aantal tuinstoelen, afgedankte fauteuils of zelfs complete zithoeken op het duin te installeren, kan het bacchanaal een aanvang nemen. Voor de nieuwkomers betreft het hier vaak hun eerste drinkgelag en tegen het middaguur wordt er dan ook al, op bescheiden schaal, hier en daar gebraakt.
Om een uur of twee zijn onherroepelijk de tweedejaars aan de beurt, ook bij hun geeft het maagdarmkanaal te kennen dat het genoeg is geweest. Rond deze tijd verschijnen ook de eerste ouders ‘for old times sake’ ten tonele. Het is vooral deze groep die het, evenement nog altijd interessant maakt voor de plaatselijke horeca. Waar hun kroost, tegen supermarktprijzen, in een staat is beland die varieert van aangeschoten tot laveloos betalen zij aan de toog fors voor het 'gerief van bediening'.
Tegen etenstijd is het erg druk geworden rond de loempiacamper van meneer Ngyun. Hoewel hij nauwelijks Nederlands spreekt is hij geheel geïntegreerd omdat hij zich welwillend al jaren ‘Koen’ laat noemen. Tot een uur of negen doet Koen goede zaken en, als het frituurvet in voldoende mate is gestold, reutelt hij zijn karretje tevreden terug naar huis.
In zijn spoor vertrekken nu ook de eerste groepjes ‘marktgangers’ huiswaarts. Wie nú nog volkomen nuchter is behoort vrijwel zeker tot het legertje agenten in burger dat onopvallend aanwezig is om de orde te handhaven. Hun geüniformeerde collega’s wachten, een kleine kilometer verderop, al de hele dag op incidenten die ingrijpen noodzakelijk maken. Helaas blijkt dit elk jaar wel een paar keer het geval en dat is dan ook reden voor de overheid om het evenement steeds met enige zorg tegemoet te zien.
Tot op heden blijft het meestal bij enig handgemeen zonder al te ernstige gevolgen. Het meest voorkomende letsel is van het type dat ooit, door een Britse bokser van wie de naam mij ontschoten is, werd omschreven als ‘minor adjustments to the facial features’.
Bij het invallen van de duisternis zitten nog enkele groepjes ‘diehards’ rond hun kamvuurtje. Ook zij zullen, overmand door vele liters bier, weldra het veld ruimen en rond middernacht is de rust vrijwel weergekeerd.
De volgende dag rukt de gemeentelijke reinigingsdienst met groot materieel uit om het klimduin weer te herstellen in haar oorspronkelijke functie. Twee dagen later is dan ook weer alles als vanouds en zien tientallen ouders vanaf een terrasje toe hoe hun peuters en kleuters opgaan in zanderig vermaak waarvoor, ook nu weer, geen entree wordt geheven.


COMMENTS (3)

You can place a comment anonymously or login

Marno says

26-04-2007 | 14:02

Dat was de bokser Henry Cooper.

jap says

27-06-2007 | 22:39

Leuk verhaal en goede foto's van dit bijzonder evenement. De oudste Datingmarkt hier in Noord-Holland. Zijn dit alleen jongeren uit de buurt van Schoorl ? Is er ook nog plaats voor oudere jongeren op zoek naar een vlam ?

Frank says

27-06-2007 | 23:37

Ik ben er zelfs getuige van geweest dat een 60+ weduwnaar op de 'meidenmarkt' zijn nieuwe vlam ontmoette! Overigens zorgde overvloedige regenval er dit jaar voor dat er weinig te vlammen viel.

Post a comment

INTERACT WITH THIS TOOV

THIS TOOV

Added on:
31 March 2007
Comments:
3
Views:
4974
Rating:
stars4
Tags:
History frankslist Events
Channels:
Fun Leasure Time Culture
Shared by:
4 TOOVERS
318 TOOVS similar and nearby

Sign up | About TOOVS | Help | Terms & Privacy | Top of page Copyright © 2007 TOOVS ™